Sosyal medya platformunun kurallarına göre Trump görevden ayrılınca Twitter'da yasaklanabilir

ABD Başkanı platformun kamu yararı yönergeleriyle korunmayacak

ABD Başkanı, dünyada Twitter'ı en aktif kullanan siyasetçiler arasında (Twitter)

Twitter'ın kamuya mal olmuş kişilerle ilgili politikasına göre, Donald Trump platformun kurallarını ihlal etmeye devam ederse görevden ayrıldıktan sonra Twitter'dan çıkarılabilir.

ABD Başkanı'nın hesabına seçimle ilgili yanlış bilgiler ve yanıltıcı iddialar yayımladığı için çarşamba ve perşembe günleri 7 farklı defa uyarı etiketi geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bazı önde gelen Demokratlar, Twitter'ı tüm eyaletlerde oy sayımını bitirene kadar Trump'ın hesabını askıya almaya çağırdı fakat platformun kamu yararı yönergeleri hesabın askıya alınmasını veya kaldırılmasını engelliyor.

Birkaç önemli eyalette sürdürdüğü liderlik, rakibi Joe Biden lehine zayıflamaya başladıktan sonra Trump, posta yoluyla gönderilen oyların sayımını durdurma çağrısında bulunarak seçim sürecini baltalamaya çalıştı.

"Seçimi ÇALMAYA çalışıyorlar" diye tweet attı.

Demokrat Partili Kongre üyesi David Cicilline, Trump'ın tweet'lerini "demokrasiye tehdit" olarak tanımlarken başka bir Kongre üyesi Gerry Connolly, "Bu tam anlamıyla bir dezenformasyon" ifadelerine yer verdiği bir tweet paylaştı.

Trump'ın tweet'lerine getirilen uyarılar, hesabındaki akışta hemen görünmedikleri ve bu tweet'lerle etkileşimin kısıtlandığı anlamına geliyordu.

Bir uyarıda "Bu tweet'te paylaşılan içeriklerin bir kısmı veya tümü tartışmalıdır ve bir seçime ya da başka bir yurttaşlık sürecine nasıl katılım sağlanacağı konusunda yanlış yönlendiriyor olabilir" ifadelerine yer verildi.

İhlal oranı genelde hesabın geçici veya kalıcı olarak askıya alınmasına yol açar. Ancak kamuya mal olmuş kişiler bir “kamu yararı istisnası” politikasıyla korunmaktadır.

Politika şu şekilde açıklanıyor: “Bazen insanların başka durumlarda kaldırılacak tweet'leri görüntülemesine izin vermenin kamu yararına olabileceğini kabul ediyoruz. Halkı ilgilendiren bir konunun anlaşılmasına veya tartışılmasına doğrudan katkıda bulunuyorsa, içeriğin kamu yararına olduğunu düşünüyoruz."

Bir Twitter sözcüsü The Independent'a yaptığı açıklamada, kamusal söylemlerin sağlığını korumak amacıyla Trump'ın tweet'lerinin kaldırılmadığını ve hesabının askıya alınmadığını söyledi.

Trump'ın Twitter hesabı, kamu yararı kapsamında değerlendirilecek üç kritere de uyuyor: Onaylanmış bir hesap, 100 binden fazla takipçisi var, bir adaya veya bir siyasi makamın mevcut sahibine ait.

Geçmişte ilk iki kriteri karşılayan Twitter kullanıcılarının hesapları kaldırıldığı için son kriter en önemlisi. Bunlar arasında Alex Jones ve Milo Yiannopoulos gibi hem onaylanmış hesapları hem de kaldırıldıkları dönemde 100 binden fazla takipçisi olan alternatif sağdan popüler figürler de var.

Twitter'ın kamu yararı kriterlerinin son kısmında kullanılan ifade, Trump'ın görevden ayrılır ayrılmaz platformun kurallarının ceza almadan ihlaline karşı korunmayacağı anlamına geliyor.

Bu ifadede "İlgili hesabın yerel, federal, ulusal veya uluslar üstü bir yasama veya yürütme organlarının mevcut veya muhtemel üyesini temsil edip etmediği: Yasama veya yürütme organında seçimle başa gelen veya hükümet tarafından atanan bir liderlik konumunun şu anki sahipleri VEYA Siyasi makam adayları veya aday adayları" deniliyor.

Twitter, Trump'ın son ihlallerinin hesabın askıya alınmasını gerektirip gerektirmediğini doğrulamadı fakat Toplumsal Bütünlük Politikasını sık sık ihlal ettiğini belirtti.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/life-style/

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU