Putin'e "emeklilik hediyesi": Ömür boyu dokunulmazlık zırhı parlamentoda

Kremlin başka ülkeleri örnek gösterip "bu yönde attıkları adımın uluslararası hukukta bir ilk olmadığını" belirtti

Bu yıl yapılan anayasa değişikliği referandumu, Putin'in 2036'ya kadar devlet başkanı olarak kalabilmesinin yolunu açmıştı (AFP)

Rusya'da parlamentonun alt kanadı Duma, Devlet Başkanı Vladimir Putin'e görevden ayrılması halinde "ömür boyu dokunulmazlık" sunabilecek bir tasarıyı görüşmeye başladı.

Guardian yasa tasarısının eski devlet başkanlarına yaşamları boyunca işledikleri herhangi bir suç için cezai kovuşturmaya karşı dokunulmazlık sağlayacağını belirtti.

Mevcut yasalarınsa, eski liderlere yalnızca vazifeleri sırasında yaptıkları ve görevlerini ilgilendiren eylemlerden dolayı yasal koruma imkanı sunduğu kaydedildi.

Gazete ayrıca Putin yönetiminin yeni tasarısının şu anda uygulanabileceği hayattaki tek Rus liderin, 2008-2012 döneminde devlet başkanlığı yapan ve Putin için koltuğundan feragat eden Dmitri Medvedev olduğunu yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Moscow Times ise tasarının aynı zamanda Rus parlamentosunun her iki kanadına, vatana ihanet ya da diğer suçlarla itham edilmeleri halinde devlet başkanlarının dokunulmazlıklarını üçte iki çoğunlukla kaldırma yetkisi verdiğini aktardı.

Bir hafta içinde parlamentoya sunulan ve eski devlet başkanları için özel hükümler içeren ikinci tasarı olan teklif, 68 yaşındaki Putin'in emekliliğe hazırlık yapıyor olabileceğine dair söylentileri de beraberinde getirdi.

Rus lider cumartesi günü eski devlet başkanlarının ülkedeki Federasyon Konseyi'nde ömür boyu senatörlük koltuğu verilmesine dair yasal düzenlemeyi desteklemişti.

Söz konusu tasarılar, başbakanlık ve devlet başkanlığı vazifelerini yerine getirerek 20 yıldır iktidarda bulunan Putin'in görev süresini sıfırlayıp 2036'ya kadar koltuğunu koruma imkanı sunan anayasa değişikliği referandumunun devamı niteliğinde gündeme getirildi.

Basın açıklaması yapan Kremlin yetkilileriyse, başka birçok ülkenin de eski liderlerine ömür boyu dokunulmazlık tanıdığını belirtirken, Rusya'nın bu yönde attığı adımın uluslararası hukukta bir ilk olmadığına dikkati çekti.

Öte yandan Birleşik Krallık'ta Sun gazetesi, Putin'in Parkinson hastalığı nedeniyle Ocak 2021'de görevden ayrılabileceği iddiasını ortaya attı. Hastalık söylentisinin yanı sıra Rus parlamentosundaki son tasarılarla birlikte Putin'in Kremlin sonrasına kendisini hazırladığı yorumları yapıldı.


Independent Türkçe, Guardian, Moscow Times, Sun

DAHA FAZLA HABER OKU