Habertürk yazarı: Kızılay Başkanı neden bu sorulara cevap vermiyor?

"Bu dernekte ne oluyor, bu dernek nasıl yönetiliyor, bu derneğe yapılan yardımlar nerelere ve nasıl aktarılıyor ve bu dernek çatısı altında kimler ne, nasıl kazanç elde ediliyor bilmek de bu milletin hakkıdır"

Fotoğraf: AA

Habertürk yazarı Sevilay Yılman, Kızılay’ın son yıllarda izlenen politikalar sebebiyle hayır kurumundan çok dev bir holdinge dönüştüğünü ifade ederken kurumun başkanı Kerem Kınık’a bazı sorular yöneltti.

Yılman, “Kızılay Başkanı neden bu sorulara cevap vermiyor?” başlıklı köşe yazısında kurumun kuruluşundan itibaren bugüne gelen sürecini anlattı.

“Ancak Atatürk’ün tamamen gönüllülük esasına bağlı olarak hayal ettiği ve geleceğe miras bıraktığı milletin hayır kurumu olan Kızılay son 5 yılda izlenen politikalar neticesinde resmen dev bir holdinge dönüştü” diyen Yılman, kurumun altında şu şirketlerin kurulduğunu söyledi:

  • Toprakanadan Doğal Ürünler Sanayii ve Ticaret Limited Şirketi…
  • UG Medical Services Sağlık Hizmetleri Limited Şirketi…
  • Kızılay Yatırım Holding Anonim Şirketi
  • Kızılay İçecek sanayii ve girişim Sermayesi Portföy Yönetimi Anonim Şirketi…
  • Kızılay sağlık Anonim Şirketi…
  • Kızılay Kültür ve Sanat Ticaret Anonim Şirketi…
  • Kızılay Çadır ve Tekstil Anonim Şirketi…
  • Kızılay Sistem Yapı Anonim Şirketi…
  • Kızılay Bakım Anonim Şirketi…
  • Kızılay Lojistik Anonim Şirketi…

"Kınık'ın çalışmaları sanıldığı gibi gönüllülük esasına dayanmıyor"

Bu şirketlerin yönetim kurulunda Kızılay Başkanı Kerem Kınık’ın olduğunu aktaran Yılman, şöyle devam etti:

Kınık’ın Kızılay Başkanlığı karşılığında herhangi bir ücret alması mümkün değil. Çünkü derneğin tüzüğü zaten buna izin vermiyor. Ancak Kınık’ın Kızılay çatısı altında kurulan şirketlerin yönetim kurulu başkanı ya da üyesi sıfatıyla “huzur hakkı” adı altında bir ücret aldığı biliniyor. Elimde bir belge olmadığı için duyduğum tam miktarları yazamıyorum ama 10 şirkette görev aldığını düşünürsek ve her bir şirket için aldığı rakamları toplarsak Sayın Kınık’ın Kızılay’da yaptığı çalışmaların sanıldığı gibi gönüllülük esasına dayalı olmadığı da ortaya çıkıyor.

"İddialara yanıt bekliyorum"

İzmir’de yaşanan depremin ardından bağış çağrısında bulunan Kızılay’daki yöneticilerin maaşlarını gösteren bir listenin tekrar dolaşıma girdiğini hatırlatan Yılman, şöyle devam etti:

Bir de şu profesyonellerin istihdam edilmelerini sağlayan maaş konusu var. Daha önce de gündeme gelen ancak Kızılay Yönetimi tarafından kesinlikle yalanlanmayan bu kadroların maaş miktarlarına ait olduğu iddia edilen liste İzmir’de yaşanan son felaket dolayısıyla yine gündeme geldi. Liste doğru mu değil mi bilmiyorum ama... Kızılay'dan maaşlar konusunda şeffaf olmasını ve iddialara yanıt vermelerini bekliyorum.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Kerem Bey büyük yanlışın içinde"

Yılman, yazısını şöyle sonlandırdı:

Kızılay ya da benzer amaçla kurulmuş derneklerin tipik piyasa şirketleri gibi para kazanma amacıyla hareket etmesi zaten mevzubahis bile olamaz. Hayır kurumları hayır kurumudur. Hayırseverden alır hayra ihtiyacı olana aktarır. Dolayısıyla Kızılay’ın ticaret yapması, şirketler kurup muhasebe tutması ve bu şirketlerle holdingleşmesi falan sivil toplum kuruluşu anlayışına bire bir aykırıdır. Kızılhaç’ın en temel, en değişmez önemli ilkesi nedir? Tüzüğünde der ki; “Bağışçılar ve bu bağışlardan faydalananlar ile tüm ilişkilerimiz açık ve şeffaf bir tutum içinde olmalıdır!” Peki Kızılay neden bu kurala uymuyor? Neden şeffaf bir biçimde Kızılay ile ilgili sorulan sualleri cevaplamıyor?

Başkan Kerem Kınık Kızılay ile alakalı bir konu gündeme geldiğinde her defasında; “Kurumu yıpratmaya çalışıyorlar. Kurumun itibarını zedelemeye çalışıyorlar” diyerek dert yanıyor, serzenişte bulunuyor etrafına. Kusura bakmasın ama Kerem Bey… Çok büyük bir yanlışın içerisinde. Evet. Bazı şirketler kurarak Kızılay’ı ticari bir pozisyona, holding durumuna taşımış olabilir ama… Her ne olursa olsun… Sonuçta bu kurum Osmanlı’dan sonrasında da ülkemizin kurucu lideri büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ tarafından milletin emanetine teslim edilmiş bir hayır derneğidir. Bu dernekte ne oluyor, bu dernek nasıl yönetiliyor, bu derneğe yapılan yardımlar nerelere ve nasıl aktarılıyor ve bu dernek çatısı altında kimler ne, nasıl kazanç elde ediliyor bilmek de bu milletin hakkıdır!

 

Habertürk, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU