Sandık çıkış anketleri ABD seçmeninin kararında hangi konuların belirleyici olduğunu gösterdi

Sandık çıkış anketleri oyunu erken ve gıyaben kullananları içeriyor

Salıncak eyaletlerden Florida'da Trump kazandı (Reuters)

ABD'deki ilk sandık çıkış anketleri, seçmeni salı günü sandığa çeken konular hakkında fikir veriyor.

Edison Research (Edison Araştırma) anketine ve CNN'nin sandık çıkış anketine göre, seçmenin başkanlık tercihini en çok etkileyen konular ekonomi, koronavirüs ve iklim değişikliği oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ulusal ve eyalet çapındaki sandık çıkış anketlerinin ilk sonuçlarına göre, seçmenin yaklaşık üçte biri ekonomiyi kendileri açısından en önemli problem olarak görüyor.

Yaklaşık 10 kişiden ikisiyse koronavirüsün veya ırksal eşitsizliğin en büyük kaygıları olduğunu ifade ediyor.

Demokrat başkan adayı Joe Biden destekçilerinin yaklaşık 10'da üçü, koronavirüsün kendileri için ekonomiden daha büyük bir endişe kaynağı olduğunu ifade ediyor. Donald Trump seçmeninin sadece yüzde 5 bu duyguyu paylaşırken, 10'da 7'si ekonominin tekrar inşasının ulusun en büyük önceliği olması gerektiğini söylüyor.

Söz konusu seçmenler, bunun virüsün kontrol altına alınmasından bile daha öncelikli olması gerektiğini belirtiyor.

Ancak (en azından CNN sonuçlarına göre) her 10 seçmenden 7'sinin maske takmanın kişisel tercihten ziyade halk sağlığı sorumluluğu olduğunu düşünmesi, koronavirüse dair bu konuda iki partinin de bir tür uzlaşma içinde olduğunu gösteriyor.

Katılımcıların çoğu, koronavirüs sonucunda bazı mali zorluklar yaşadığını söylerken her 10 kişiden 4'ü, 4 yıl öncesine göre daha iyi durumda olduğunu iddia ediyor.

Ankete katılanların yaklaşık yarısıysa ekonominin bocaladığını belirtiyor.

İki parti destekçilerinin de kaygı duyduğu beklenmedik bir diğer sorun, iklim değişikliği oluyor. CNN sandık çıkış anketine katılan seçmenlerin üçte ikisi iklim değişikliğini ciddi bir sorun olarak gördüklerini söylüyor.

Anket katılımcılarının yaklaşık üçte ikisi, adayların sorunlar hakkındaki görüşlerinin, oy tercihlerindeki en önemli faktör olduğunu ifade ediyor. Katılımcıların sadece 4'te birinden daha azı, adayların kişisel niteliklerinin oy vermedeki birinci itici güç olduğunu ortaya koyuyor.

CNN anketi, bu yıl yüksek düzeyde yeni seçmen katılımı olduğunu gösteriyor. Yaklaşık her 8 kişiden biri, bunun oy kullandıkları ilk yıl olduklarını söylüyor.

Hem CNN'nin hem de Edison Research'ün sandık çıkış anketleri, oyunu fiilen ve uzaktan oy pusulasıyla kullanan ilk seçmenlerden derlenen verileri içerdi.

Sonuçlar, hem söz konusu mülakatlar hem de seçim sandığından çıktıktan hemen sonra yapılan röportajların birleşiminden elde edildi.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU