Rabia Naz Vatan'ın mezarı, baba ile belediyeyi karşı karşıya getirdi

Baba Şaban Vatan, kızı Rabia Naz'ın mezarının yıkılacağını iddia ederken, Giresun'un Eynesil İlçesi Ören Belediye Başkanı Mustafa Eren, böyle bir durumun söz konusu olmadığını belirtti. Eren, mezarın yanında tek kişilik yer de ayrıldığını söyledi

Fotoğraf: Twitter / @VatanSaban

Giresun'un Eynesil İlçesi'nde 12 Nisan 2018'de şüpheli şekilde yaşamını yitiren Rabia Naz Vatan olayıyla ilgili soruşturmada takipsizlik kararı verilmesinin ardından, Vatan bu kez de "mezarının yıkılacağı" iddialarıyla gündemde.

Baba Şaban Vatan, Ören Belediye Başkanı Mustafa Eren'in, kızının mezarının da aralarında bulunduğu bazı kabirler için yıkım kararı çıkardığını öne sürdü.

Ortaya attığı iddiaları konuşmak için ulaştığımız baba Vatan, kızı Rabia Naz'a mezarda bile rahat verilmediğini iddia etti.

Vatan: Bize, 'Karar aldık, belediye meclis kararına göre yıkmamız gerekli' denildi

Rutin olarak her pazar günü kızının mezarına gittiğini ifade eden Şaban Vatan, "Bu ziyaretimde mezarın çevrilmiş alanında çarpı işareti gördüm. Orada çalışan bir görevli, yıkılacak mezarların işaretlendiğini söyledi. Çevre işlerine bakan fen memurunu aradım. O da bana 'Önceden verilmiş bir belediye meclis kararı var' dedi. Ben de ona bu kararın iptal edildiğini söyledim. Bu mezarlık toplu bir mezarlık ve mezarlığın bölümleri de soy ağaçlarına göre gider Yani karma bir yer değil" dedi.

 

Giresun Eynesil Ören  mezarlık.jpg
"Belediyemiz mezarlık alanlarının düzenlenmesi" başlıklı, 2018 yılına ilişkin Eynesil Ören Belediye Meclisi kararı / Kaynak: Şaban Vatan

 

Konuya ilişkin Ören Belediye Başkanı Mustafa Eren'le konuşup konuşmadığını da sorduğumuz Vatan, kendisiyle telefonda tartıştıklarını ileri sürdü.

Şaban Vatan, "Pazartesi günü belediye meclisinin toplantısı olacağı söylenince, gidip dilekçe verip itiraz ettim. 60 yıldır süregelen bir durum, orada kaç kuşak yan yana. Rabia Naz’ın mezarı var, sonra da annesi ile babasının konulacağı alan var. Ama bize, 'Karar aldık, meclis kararına göre yıkmamız gerekli' denildi" ifadelerini kullandı.

"Çocuk ölümlerinde, anne ve babanın mezarlarının da yan yana konulabilmesi için düzenleme yapmalarını istiyoruz"

Vicdani bir karar beklediklerini ifade eden Vatan, çocukları ölen aileler için istisnai bir durumun göz önünde bulundurulması gerektiğini savundu:

'Eşlerin vefatında diğer eşe yer açılabilir' deniliyor. Valilkten talebimiz, çocuğunun acısını yaşamış, defnetmiş ailelerin, çocuklarını kaybetmiş anneler babaların da çocuklaırnın ynaına defnedilmesini istiyoruz. En büyük acı evlat acısıdır. Evlar acısı dinmeyen bir yaradır. Evlat mezarlarına dokunulmasın. Her anne, baba evladının yanında olmak ister. Orada bir yer kazanmıyorlar, oraya başkası gelip mezar yapmaz. En önemli hizmet, yağmur yağınca köyün suyundan çamur akıyor. İçinde cenaze olmayan mezarları yıkarlarsa, diğerleri düzene girer. Yeniden meclis kararı alıp, çocuk ölümlerinde, anne ve bababının mezarlarının da yan yana konulabilmesi için bir düzenleme yapmalarını istiyoruz.

 

şaban vatan rabia naz iha.jpg
Şaban Vatan / Fotoğraf: İHA

 

Ören Belediye Başkanı Eren: Rabia Naz’ın mezarı yıkılmıyor, hatta yanında bir kişilik boş yer bırakılıyor

Şaban Vatan'ın iddaları üzerine görüş almak için ulaştığımız Ören Belediye Başkanı Mustafa Eren ise Rabia Naz Vatan'ın aralarında bulunduğu bazı kişilerin mezarlarının kaldırılacağı iddiaları yalanladı: 

"Kimsenin mezarına dokunmuyoruz. Rabia Naz da bizim kızımız, canımız ciğerimiz. Biz sadece boş olan mezarları kaldıracağız. Defin olmayanları. Mezarlarımız kısıtlı, küçük bir beldeyiz, 165 boş yer çevirmişler, bunları yıkacağız. Rabia Naz’ın mezarı yıkılmıyor. Hatta yanında bir kişilik boş yer bırakılıyor. Çünkü bir kişiye müsaade ediyoruz. Diyelim ki bir adam öldü, eşine; eşi öldü adama yer ayrılıyor, müdahil olmuyoruz. 2018’de bir meclis kararı alınmış, uygulanmamış. Vatandaş uygulanması için baskı yapıyor. Bazı kişiler, mezarlığı gasp etmiş. 7 mahallenin mezarlığı burası, bizim beldemiz 7 mahalle. Şaban 4 kişilik yer çevirmiş, birinde kızı yatıyor. Şaban, sanki biz Rabia Naz’ın mezarını yıkıyoruz gibi lanse ediyor, böyle bir şey yok!"

 

Mustafa Eren Ören Belediye Başkanı Ören Belediyesi.jpg
Mustafa Eren / Fotoğraf: Ören Belediyesi

 

"Şaban, sanki biz Rabia Naz’ın mezarını yıkıyoruz gibi lanse ediyor, böyle bir şey yok"

Ören Belediye Başkanı Mustafa Eren, Şaban Vatan'ın 'kendisiyle telefonda tartıştık' şeklindeki ifadelerine ilişkin de şu yorumu yaptı:

Evet, beni aradı, ağır hakaretlerde bulundu. Benimle konuştuğu telefon kaydını yayınlasaydı, neden yayınlamadı? 'Benim arkamda güç var, istediğimi yaparım' diyor. Arkasındaki güç kim? Biz bazı  boş yerleri kaldıracağız. Kendisi 3 kişilik yer çevirmiş fazladan, hiçbirine dokunamazsınız diyor. Biz ona 'Kızının mezarına dokunmayacağız, yanında da bir kişilik yer bırakacağız, herkese uyguladığımız kural bu' diyoruz. Şaban’ın evladı ölmedi sadece, bizim de kızımız öldü. 'Belediye Başkanı Rabia Naz’ın mezarını yıkıyor' diyor, sağı solu ortaya kaldırıyor, böyle bir şey yok! Bunun derdi kaos çıkarmak. Fazladan yer çevirmiş, 'Buna dokunamazsınız' diyor. Konunun Rabia Naz'ın mezarıyla hiçbir ilgisi yok. Biz sadece boş olan alanları kaldırıyor, bir kişilik de yanında boş yer bırakıyor, herkese eşit davranıyoruz.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

Ne olmuştu?

Şaban Vatan, Giresun'un Eynesil ilçesine bağlı Ören'in Belediye Başkanı Mustafa Eren'in, Rabia Naz Vatan'ın mezarının da aralarında bulunduğu bazı kabirleri yıktıracağını öne sürmüş, belediyenin fen memuruyla yaptığını öne sürdüğü bir ses kaydını da Twitter'dan paylaşmıştı.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU