ABD Başkan adaylarının 'erkeklik' profili: Biden ve Trump arasındaki farklar ne?

Süpergücün lideri olmak için yine iki erkek yarışsa da temsil ettikleri değerler birbirinden ayrışıyor

İki liderin çocuklarına yaklaşımı da Amerikan basınının merceğinde (Popular Mechanics ve AP)

Toplumsal cinsiyet konusunda uzmanlaşan Claire Cain Miller ve Alisha Haridasani Gupta, birlikte New York Times'a yazdıkları makalede, Demokratların adayı Joe Biden ve mevcut başkan Donald Trump'ı karşılaştırdı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhuriyetçilerin adayının kişiliği ve politikalarıyla kendini topluma hiper-maskulen olarak göstermeye çalıştığı belirtildi. Trump'ın sert, açık sözlü, başkalarını rahatsız etmekten korkmayan ve bunu yaptığında da pişmanlık duymayan bir aile reisi rolüne girdiği ifade edildi. 

Joe Biden'ınsa aileyi, empatiyi, diğerkâmlığı vurgulayarak sevgi dolu, destekleyici ve koruyucu bir baba olarak lanse edildiği ortaya kondu. 

Yapılan son anketlerde Biden yüzde 9 önde görünse de, Trump'ın erkek seçmenlerden rakibine göre daha fazla oy alacağı görülüyor. 

original.jpg
2016'daki seçimlerde Demokrat Parti'nin adayı olan Hillary Clinton, ataerkil söylemlerden kopamadığı gerekçesiyle eleştirilmişti (AP)​​​


Biden'ın oğluyla çektirdiği fotoğraf ya da koronavirüse karşı maske takması bile Cumhuriyetçiler tarafından 'erkekliği'yle ilgili bir zayıflık olarak gösterilebiliyor. 

Demokratlarsa Biden'ın ailesine toplum içinde sevgi göstermesinin ve yanlış yaptığı zaman bunu itiraf edebilmesinin de 'erkekçe' bir davranış olduğunu ifade ediyor. 

Dünyanın pek çok bölgesinde erkekliğin nasıl algılandığını çalışan Brown Üniversitesi'nden antropolog Matthew Gutmann, iki ismi şöyle karşılaştırdı:

Biden'ın maskulenliği koruma, hizmet etme, fedakârlık, ailenin temel taşı olma gibi değerlerle ifade ediliyor. 
Bence Trump'ın karakterinin vitrininde ve merkezinde esas olan şey kadın düşmanlığı. Bu aynı zamanda onun cazip yönü, sadece erkekler için de değil... Pek çok kadın, erkeklerin böyle olması gerektiğini düşünüyor. Gönülsüzce değil, 'O gerçek bir erkek' diyerek oy veriyorlar. 

Makalenin yazarları, yazıyı son kertede iki adayın da 70'li yaşlarındaki beyaz erkekler olduğunu hatırlatarak bitirdi. 


Independent Türkçe, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU