Spor kulüplerinin yeni gözdesi "taraftar token", ekonomik sorunlara çare olacak mı?

Kulüplerin kripto para ilgisi gün geçtikçe artıyor. Galatasaray, Trabzonspor, Karşıyaka'nın "taraftar token" çıkarmasının ardından Fenerbahçe de bu alana göz kırptı. Futbol ekonomisti Tuğrul Akşar, kulüplerin bu adımını Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Futbol dünyasının yeni gözdesi taraftar token uygulaması, Türk kulüplerinin de ilgisini çekti / Fotoğraf: Pixabay

Dünyanın en popüler sporlarından futbol, ekonomik değeriyle milyar dolarları aşarak endüstriyel bir sektör oldu ve dijital atılımlarla yenilenmeye devam ediyor.

Çin'de ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla finansal daralma yaşayan futbol endüstrisi, kulüpleri ekonomik yönden olumsuz etkiledi.

Bu süreçte taraftar kartonetleri, sosyal medya platformları, uygulama ve aplikasyonlar ile gelir elde etmeye çalışan kulüpler, taraftarlara özel tasarlanan "Taraftar Token'leri" (Kripto para) ile yeni bir kazanç kapısı aralama gayretinde.

Avrupa'da Barcelona, Paris Saint-Germain gibi dev kulüplerin de kullandığı taraftar token uygulaması, Türkiye'de Galatasaray ve Trabzonspor'un attığı adımlarla gelişim gösterdi.

Türkiye, taraftar token uygulamasıyla ilk kez Galatasaray ile tanıştı.

Sarı-kırmızılılar, Galatasaray Fan Token (GAL) adıyla geçen şubat ayında 10 lira değerle Chiliz.net üzerinden ticarete açılarak Türk kulüpleri arasında bir ilke imza attı.

Borsadaki ilk işlem gününde yüzde 400’lük bir artış gösteren GAL, son olarak 1,98-1,94 dolardan işlem görüyor.

 

 

Trabzonspor 5 dakikada beş milyon lira gelir sağladı

Sarı-kırmızılıların ardından Trabzonspor Kulübü de ödül platformu Socios.com ile yaptığı işbirliğinin meyvelerini topladı.

Bordo-mavili ekip, taraftarlarına sunduğu $TRA Taraftar Token'lerinden 5 dakikada 5 milyon lira gelir elde etti

Trabzonspor Kulübü Genel Müdürü Sinan Zengin, bordo-mavili kulübün internet sitesinden yapılan açıklamada, taraftarların gösterdiği yoğun ilgiye teşekkür ederek, Barcelona’dan sonra ilk satış olarak en yüksek token satışını gerçekleştirdilerini belirtmişti.

Zengin, bu satışın çok büyük bir başarı olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullanmıştı:

Dünyanın dört bir tarafına dağılmış olan taraftarlarımız, biz buradayız ve kulübümüzün her zaman yanındayız dediler. Daha önceki açıklamalarımızda belirttiğimiz gibi, kulübümüzün dijital tarihini taraftarımızla birlikte yazmaya başladık ve bu yolda da birlikte yürüyeceğiz. 

$TRA, son olarak 1,02-0,96 dolardan işlem gördü.

Geçen pazartesi günü Karşıyaka Kulübü'nün de taraftar token anlaşması yaptığını açıklamasının ardından Türkiye'de üç kulüp, resmi olarak kripto paraya sahip oldu.

 

Mohikan Ol-fenerbahce_org.jpg
"Mohikan" aplikasyonu lansmanına katılan Ali Koç, taraftar token çıkarılacağının sinyalini verdi / Fotoğraf: fenerbahce.org

 

Taraftar token, Ali Koç'un da hedefleri arasında yer alıyor

Fenerbahçe'de 2018'de göreve gelen ve o dönemde kripto para çıkarmak istediğini dile getiren başkan Ali Koç, "Mohikan" aplikasyonunun tanıtım lansmanında konuyla ilgili şöyle konuştu:

Bunun sonunda tabii kripto paraya kadar giden bir yolculuk var. Başka kulüpler başladılar. Biz değerlendiriyoruz. Bize gelen çok güzel, zengin teklifler var ama adını tam koyamıyoruz. Kısa vadede biri daha iyi duruyor, uzun vadede başka biri daha iyi duruyor, orta vadede bir diğeri daha iyi duruyor. İnanın bu işi yapan insanlar Fenerbahçe ile beraber proje geliştirmek için sıradalar. Bizim vereceğimiz karar; bunu daha çok kendimize has mı yapacağız yoksa diğer kulüplerin yaptığı bir yerde mi olacağız yoksa ikisinin karışımı mı olacağız? Bunun cevabını ne verecek? Mohikan aplikasyonunun başarısı, geldiği nokta, sahiplenilmesi.

 

Tuğrul Akşar - Independent Türkçe.JPG
Tuğrul Akşar / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Tuğrul Akşar: Kulüplerin ortak bir platformda buluşması lazım

"Futbolun Ekonomi Politiği", "Krizdeki Futbol" ve "Finansal Futbol" kitaplarının yazarı futbol ekonomisti Tuğrul Akşar, takımların ekonomik durumlarını ve kripto para ilgisini Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Kripto parayı çıkartacak kurumun öncelikle finansal yapısına da bakılması gerektiğine dikkat çeken Akşar, şu değerlendirmeyi yaptı:

Eğer orada bir sıkıntı varsa kim onun kripto parasına talepte bulunacak. Taraftarlara yönelik bir olay ama çok fazla tutacağını düşünmüyorum. Uzun dönemde yapısal stratejik bir bakış açısı içerisinde yaklaşılan bir konu değil. Taraftara yönelik bir ürünmüş gibi pazarlanmaya çalışılıyor. Mevcuttaki finansal olumsuzlukar, ekonomik yetersizlikler devam ettiği sürece bu konuda çok da yol alınamayacağını düşünüyorum. Kulüpler alternatif arayışı içerisine girdiler. Buralarda olumlu sonuçlar alınabilmesi için uzun dönemli, stratejik olarak uzun vadeli planlarla hareket edilmesi lazım. 

Dünyayı etkisi altına alan pandemi nedeniyle özellikle kulüplerin gelirlerinde yüzde 30'luk bir daralma ortaya çıktığını altaran Akşar, şöyle konuştu:

Pandemik dönemdeki ekonomik sorunları ikiye ayırmak lazım. Birincisi pandemiden kaynaklı sorun ve sıkıntıları önlemeye yönelik ne tür tedbirler alınabilir. İkincisi, pandemi öncesindeki mevcut temel problemlerin aşılması. Kulüplerin kendi aralarında her iki sorunu da kapsayacak şekilde ortak bir platform oluşturulması lazım. Fakat hiçbir kulüp buna girmiyor. Herkes  kendi derdine düşmüş vaziyette. Kulüplerin kendi olanaklarıyla bu sorundan kurtulma şansları yok, yapacakları şeyler de çok sınırlı. Bu kripto para ile ne tür bir beklenti içerisindeler onu da ortaya koymak lazım. Yoksa bu tür palyatif önlemlerle bir yere gidebilme şansları yok

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Ekonomik ve sportif performans önemli"

Kripto paraların piyasada işlem görmesinin önemli olduğunu aksi taktirde taraftarlar arasında sıkışıp kalacağını dile getiren Akşar, "Finansal yetersizliği olan bir kulübün parasının piyasada değerlenmesi ya da düşmemesi için ne yapılacak. Sportif, ekonomik ve finansal performansa bağlı bir olay bu. Zaten ekonomik ve finansal bir yetersizlik söz konusuysa ve sportif performans da istenilen düzeyde değilse kripto paraları tutmak, onları bir yerde primli hale getirmek çok da mümkün değil. Kripto para arz ve taleple alakalı. Siz arz edersiniz ama talep tarafı ne kadar güçlü olur, nasıl bir ilgi gösterir? Talep yeterli olmadığı sürece bu paralar sadece taraftarlara yönelik satışa sunulan bir ürün olarak kalır" şeklinde görüş belirtti. 

Avrupa'da Barcelona, Paris Saint-Germain, Juventus gibi kulüplerin taraftar token ürünlerinde başarı sağladığına dikkat çeken Akşar, şu ifadeleri kullandı:

Tarihsellik, sportif başarı ve genel taraftar ağı burada en önemli etken. Aynı zamanda küresel ürün satabilme potansiyeline sahip olabilmek de oldukça etkili. Düşünce ve teorik olarak önemli ama Türk takımları için pratikte çok da fayda sağlayacak şeyler değil. Bağış toplama gibi bir durum söz konusu. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU