John Abizaid: İran'ın müdahalesi Yemen'de barış için yol bulmayı zorlaştırıyor

Suudi Arabistan-ABD stratejik diyalogunun ardından Riyad'da açıklamalarda bulunan ABD Büyükelçisi, 75 yıllık geçmişe sahip tarihsel ilişkilere atıf yaptı

ABD Büyükelçisi 28 Ekim'de Riyad'da basın mensuplarıyla görüntülü görüşme gerçekleştirdi / Fotoğraf: Şarku’l Avsat

ABD'nin Riyad Büyükelçisi John Abizaid, Ortadoğu'da barışı teşvik etmenin ve İran'ın bölgedeki faaliyetlerini durdurmak için çok çalışmanın önemine dikkat çekti.

İran'ın Yemen'deki müdahalelerinin barış için yol bulmayı zorlaştırdığını vurguladı.

John Abizaid, Suudi Arabistan ve ABD arasında bölgedeki birçok tehdide karşı var olan bakış açısı hakkında, aralarında Şarku'l Avsat'ın da bulunduğu medya organlarına açıklamalarda bulundu.

Suudi Arabistan-ABD stratejik diyalogunun ardından Riyad'da açıklamalarda bulunan ABD Büyükelçisi, 75 yıllık geçmişe sahip tarihsel ilişkilere atıf yaptı.

ABD'deki başkanlık yarışının yaklaştığı bir dönemde iki ülke arasındaki ilişkilerin bir sonraki başkanın görevi süresince de etkilenmeyeceğini bildirdi.

Abizaid, Suudi Arabistan'ın Husi milisler tarafından rehin alınan ABD vatandaşlarını serbest bırakma çabalarına ilişkin yaptığı açıklamada Yemen'de barışı sağlamak için Riyad yönetimi ve Birleşmiş Milletler'in (BM) Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths ile birlikte çalıştıklarına dikkat çekti.

Büyükelçi, İran'ın Yemen'deki müdahalesinin çözüm yolu bulunmasını zorlaştırdığını kaydetti.

Suudi Arabistan ve ABD'nin bölgede barış ve istikrarı teşvik etmek gibi ortak bir amacı olduğunu söyleyen John Abizaid, İran'ın Irak, Suriye, Lübnan ve Yemen'e güçlerini konuşlandırarak bölgede yol açtığı tehditlere dikkat çekti.

ABD Büyükelçisi, Suudi Arabistan ve ABD arasında ekim ortalarında ilan ettikleri stratejik diyaloga ilişkin yaptığı açıklamada ülkesinin Vizyon 2030'un gerçekleştirilmesi yolunda Suudi Arabistan'ın ilk ortağı olmak istediğini vurguladı.

John Abizaid, savunma, güvenlik ve istihbarat iş birliği, enerji ve ekonomi sektörü, teknoloji ve siber güvenlik gibi stratejik diyalog kapsamında yer alan birçok alanda iki ülke arasındaki var olan ortaklığa işaret etti.

Washington'da 14 Ekim tarihinde ABD-Suudi stratejik diyalogu toplantılarını gerçekleştirilmişti. Toplantılarda Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Farhan ve ABD'li mevkidaşı Mike Pompe bir araya gelmişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU