Erdoğan: Türkiye'nin dışlandığı F-35 projesi çökmeye mahkumdur

Cumhurbaşkanı Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nın açılışında konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da IDEF'19 14. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda konuştu.

Erdoğan'ın açıklamalarından önemli bölümler şöyle: 

"Savunma sanayinde tasarımdan üretime tüm aşamalarda söz sahibi olma hedefimize adım adım yaklaşıyoruz. Bazıları Türkiye'nin geçmişinin bir asırdan ibaret sanıyor. Dünya bugün adeta diken üzerindedir. Tek taraflı güç kullanma ve yaptırım tehditleri giderek daha sık başvurulan bir yol haline geldi.''

"Çağımızın güvenlik paradigması genişliyor. Bölgemiz siyasi krizlerin en yoğun olduğu yer. Terör örgütlerinin yol açtığı güvenlik sorunları sürekli büyüyor. Suriye’de sınırlarımızın dibinde yuvalanan terör örgütüne, bize parayla verilmeyen silahların yığıldığını üzüntüyle takip ediyoruz."

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'ye F-35 mesajı

"Türkiye, siyasi, diplomatik ve ekonomik alanda olduğu gibi savunma alanında da hiçbir dayatmayı kabul etmemiştir, etmeyecektir. Sınırlarımızda yaşadığımız tacizler nedeniyle ilk başvurduğumuz yer müttefiklerimiz olmuştur. Ama bu taleplerimiz ya tümden cevapsız kalmış ya şartlar öne sürülmüştür. Herhalde sessiz kalmayacaktık. Rusya ilie vardığımız S-400 anlaşmasının gerisinde böyle bir süreç var. Bugünlerde F-35 konusunda da dayatmaya maruz kalıyoruz. Protokolünde olduğumuz bir konuda bizi dışlamaya çalışanlar açık söylüyorum; Türkiye’nin dışlandığı F-35 projesi çökmeye mahkumdur."

"Bugün Türkiye, silahlı ve silahsız insansız hava araçları konusunda dünyada söz sahibi bir konuma gelmiştir. Şimdi biz kendi milli muharebe uçağımızı üretecek adımları da hızla atmaya başladık. Hava Kuvvetlerimizin bundan sonraki filolarında ağırlık kendi milli muharebe uçaklarımızdan oluşacaktır. Zırh, optik, yazılım, motor, simülasyon, patlayıcı teknolojileri başta olmak üzere, ülkemizin önünü kesmek için araç olarak kullanılan her hususta, kendimizin ve dostlarımızın ihtiyaçlarını karşılayacak altyapıyı kurmakta kararlıyız. Uçaklarımızda kullandığımız bombaları bize vermemek için kırk takla atanlar şimdi ürettiğimiz bombaların gücü ve ekonomikliği karşısında şaşkınlıklarını gizleyemiyorlar."

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU