Yeni araştırma: Bu dinozorlar tavuklardan bile daha kötü uçuyordu

"Belki birkaç milyon yıl düşük performansla hayatta kalabilirsiniz. Ancak tepede avcılarınız var, aşağıda da rekabet. Sizi yok olana kadar sıkıştırıyor"

(Jason Leung/Unsplash)

ABD’deki Mount Marty Üniversitesi’nden bilim insanları, inceledikleri iki küçük dinozorun yarasa benzeri kanatlarına rağmen sadece ağaçtan ağaca süzülebildiğini, uçmada yeteneksiz olduğunu keşfetti.

Geçen hafta iScience dergisinde yayımlanan araştırmaya göre kanat çırpmaya dayalı harekette önemli eksiklikler bulunan bu dinozorlar, ağaçta yaşayan diğer dinozorlar ve ilk kuşlarla rekabet edemediği için birkaç milyon yıl sonra yok oldu.

Bulgular, modern kuşların ortaya çıkmasından önce dinozorların uçma kabiliyetini farklı şekillerde geliştirdiği hipotezini destekliyor.

Çalışmanın yazarlarından biyolog Thomas Dececchi, “Kuşlar ilk havalandığında bu iki tür o kadar yetersiz kaldı ki oyundan atıldı” dedi ve ekledi:

Belki birkaç milyon yıl düşük performansla hayatta kalabilirsiniz. Ancak tepede avcılarınız var, aşağıda da rekabet. Sizi yok olana kadar sıkıştırıyor.

Yi ve Ambopteryx, yaklaşık 160 milyon yıl önce Çin’de yaşayan küçük hayvanlardı. Yaklaşık 1 kilo ağırlığındaki hayvanlar, kuşların evrilmesine önayak olan teropod türü dinozorların sıradışı örnekleriydi. Theropodların çoğu yerde dolaşan etoburlarken, Yi ve Ambopteryx ağaçlarda yaşıyor; böcekler, tohumlar ve diğer bitkilerle besleniyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu hayvanların nasıl uçtuğunu merak eden Dececchi ve çalışma arkadaşları, standart beyaz ışıkla görülemeyen yumuşak doku ayrıntılarını incelemek için lazer kullanarak fosilleri taradı.

Daha sonra ağırlık, kanat açıklığı ve kasların konumu gibi birçok farklı değişkeni hesaplayan araştırmacılar, bu dinozorların nasıl uçtuğunu anlamak için matematiksel modeller kullandı.

Dececchi, “Gerçekten de uçacak güçleri yoktu” dedi ve ekledi:

Onları büyük bir yarasa gibi modellemeniz gerek. Ama bu durumda ağırlıklarını minimuma indirmeli, hızlı bir kuş kadar hızlı kanat çırpmalarını sağlamalı ve daha güçlü kaslar vermelisiniz. Aslında süzülebiliyorlardı ama o bile yeterince iyi değildi.

Science Alert’ün aktardığına göre Dececchi ve ekibinin modeli, bu dinozorların uçma yeteneğinin muhtemelen bir tavuktan ve Yeni Zelanda papağanı kakapo'dan daha kötü olduğu anlamına geliyor. Zira bu hayvanlar uçma yeteneklerini kaybetmiş olsalar da yüksek bir yerden zemine inerken kanat çırparak düşüşü kontrol edebiliyor.

Araştırmacılar şimdi bu tuhaf küçük yaratıkların görüntüsünü oluşturmak için Yi ve Ambopteryx'e güç veren kasları inceliyor.

"Şimdiden neye benzediklerine dair bir fikrimiz var" diyen Dececchi, şöyle devam ediyor:

Tuhaf bir yaratığa dair olasılıkları çalışmak epey eğlenceli.

 

Independent Türkçe, Mount Marty Üniversitesi, Science Alert

DAHA FAZLA HABER OKU