Bilim insanları Jurassic Park'ın ünlü dinozorunun suda yaşadığını kanıtladı

Sahra Çölü'nden akan antik nehir yatağında bulunan yüzlerce Spinosaurus dişi, dev yırtıcı canlının suda yaşayan bir yaşam tarzına sahip olduğunu gösteriyor

Daha önce bulunan kuyruk fosili de benzer bir sonuca işaret ediyordu (Amblin Entertainment/Universal Pictures)

Sahra Çölü’nde binden fazla dinozor dişinin ortaya çıkarıldığı keşifte, tespit edilebilen en büyük etçil dinozorun zamanının çoğunu suda geçirdiği doğrulandı. 

Tyrannosaurus’tan daha büyük olan yaklaşık 15 metre uzunluğunda ve 7 ton ağırlığındaki Spinosaurus 95 ila 100 milyon yıl önce Kuzey Afrika’da yaşadı. Spinosaurus ayrıca Jurassic Park III filminde beyaz perdeye gelmişti

Analiz etmek açısından sınırlı bir fosil kaydına sahip bilim insanları uzun zamandır onun karada yaşadığını düşünüyordu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak Nisan’da Nature isimli bilimsel yayında yayımlanan makale Fas’ın Kem Kem nehir yataklarında bulunan kuyruk fosilinin Spinosaurus’un suda da yaşadığını ve kuyruğunu tıpkı bir kürek gibi suda hareket etmek için kullandığını ortaya koymuştu. 

Daily Mail'in haberine göre bilim insanları şimdi önceki keşfin yapıldığı nehir yataklarında yüzlerce Spinosaurus dişi keşfetti ve bu da dev canlının esasen bir "nehir canavarı" olduğunu doğruluyor. 

Cretaceous Research isimli bilimsel yayında yayımlanan makale, devasa yırtıcının Kem Kem bölgesindeki en yaygın dinozor olduğunu söylüyor. 

Portsmouth Üniversitesi’nden bilim insanları, bölgede keşfedilen bin 200 diş kalıntısı arasından  Spinosaurus dişlerini tanımanın kolay olduğunu belirtiyor. 

Araştırmacı Aaron Quigley, "Işığa tutulduğunda parlayan, pürüzsüz, yuvarlak bir enine kesite sahipler" dedi. 

Bulunan kalıntıların tamamı türlere göre sıralandı ve bunların neredeyse yarısı Spinosaurus’a ait. 

Portsmouth Üniversitesi’nde paleobiyolog David Martill, "Topladığımız çok sayıda diş Spinosaurus’un sayısının çokluğuna işaret ediyor, bunlar diş kalıntılarının yüzde 45’ini oluşturuyor" ifadelerini kullandı. Martill, bu bolluğun dinozorların "sudaki yaşam biçimlerinin bir yansıması" olduğunu düşünüyor. 

Hayatının çoğunu suda yaşayan bir canlının, nehir yatağına diş bırakma olasılığı, belki de nehri sadece kıyıları boyunca içmek ve beslenmek için ziyaret eden dinozorlardan çok daha fazla. Bu araştırmadan hareketle bu yeri, bu devasa dinozorun sadece yaşadığı değil, aynı zamanda öldüğü yer olarak doğrulayabiliyoruz. Sonuçlar suda yaşayan 'nehir canavarı' fikriyle tamamen tutarlı.

Spinosaurus ilk olarak Alman paleontolog Ernst Stromer tarafından 1910 ve 1914 arasında Mısır'da yapılan kazılarda açığa çıkarılmıştı. 

 

Independent Türkçe, Daily Mail, Somag

DAHA FAZLA HABER OKU