İlham Aliyev: Azerbaycan'a dış müdahale olursa, Türk F-16'larını semada göreceksiniz

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye'ye ait F-16 savaş uçaklarının tatbikat amacıyla uçuş yaptığını söyledi

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ çatışmasını siyasi ve askeri yöntemlerle çözüme kavuşturmak istediğini söyledi.

Aliyev ulusa sesleniş konuşmasında çatışmaların durması için Ermeni kökenli birliklerin bölgeyi terketmesi gerektiği talebini yineledi.

Konuşmasından Türkiye'ye ait F-16'ların Ermenistan ile yaşanan çatışmada kullanıldığı yönündeki iddiaları yalanalayan İlham Aliyev, "Türk F-16'ları kullandığımız söyleniyor, tatbikat için geldiler. Şu an kullanılmıyorlar. Eğer Azerbaycan'a dış müdahale olursa, Türk F-16'larını semada göreceksiniz" diye konuştu.

"Ermenistan ateşkesi bozdu"

Aliyev, "Biz esirlerin, cenazelerin değiştirilmesi için ateşkese razı olduk. Ermenistan birkaç dakika geçtikten sonra ateşkesi bozdu" dedi.

İlham Aliyev, "Ateşkes isteyenler Ermenistan'a silahlar gönderiyor. Listesi bende var. Ateşkesi isteyen niye silah gönderir" ifadelerini kullandı.

"Ermenistan destekçileri size diyorum. Kurtarmak istiyorsanız Ermenistan devletini söyleyin ki çıksın topraklarımızdan. Bir sözünüzle çıkar" diyen  Aliyev, "AGİT Minsk Grubu, eğer bu ihtilafın çözümünde yardımcı olmayacaklarsa geri çekilsinler" şeklinde konuştu.

Aliyev: 17 köy daha işgalden kurtarıldı

Öte yandan 17 köyün daha Ermenistan'ın işgalinden kurtarıldığını duyuran Aliyev, konuşmasında, Zengilan'da Birinci Alıbeyli, İkinci Alıbeyli, Rebend, Yenikend köyleri, Cebrail'de Govşudlu, Sofulu, Dağ Maşanlı, Kürdler, Hovuslu, Çelebiler köylerinin Gubadlı'da ise Padar, Efendiler, Yusifbeyli, Çaytumas, Hanlık, Sarıyatag, Mollabürhan köyleri ve Gubadlı şehir merkezinin kurtarıldığını açıkladı.

Aliyev, Ermenistan'ın 252 tankının imha edildiğini 53 tankının ele geçirildiğini ve 6 adet S-300 sistemi imha edildiğini belirterek "Soruyorum, nereden geliyor bunların parası?" dedi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı: Ateşkes ihlal edildi

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermeni güçlerinin dün kararlaştırılan ateşkesi ihlal ettiğini ve Terter ve Lachin bölgelerindeki köyleri bombaladığını açıkladı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev, ateşkes ilanından hemen sonra Azerbaycan birliklerine ve sivil yerleşim birimlerine ateş açıldığını duyurdu. Hacıyev, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Tüm bunlar, Ermenistan'ın insani ateşkesi sözde desteklediğini, ateşkesi Azerbaycan birliklerine ve yerleşim birimlerine ateş açmak, güç toplamak ve yeni mevziler kazanmak için kullandığını bir kez daha gösteriyor. Ermenistan'ın hedefi işgal temelli statükoyu korumak ve güçlendirmektir. Azerbaycan tarafı temkinli davranıyor. İnsani ateşkes ihlallerine ilişkin bilgiler toplanıyor ve AGİT Minsk Grubu eş başkanı ülkelere bilgi veriliyor. Ateşkes ihlallerinden Ermenistan sorumludur.

Dağlık Karabağ Savunma Bakanlığı bunun "yanlış bilgilendirme" olduğunu ve Azerbaycan güçlerinin temas hattındaki kuzeydoğu tarafındaki Ermeni askeri mevzilerine füze saldırısı düzenlediğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Dışişleri Bakanlığı ile Azerbaycan ve Ermenistan hükümetleri yaptıkları ortak açıklamada, son ateşkesin 26 Ekim'de yerel saatle sabah 8:00'de yürürlüğe gireceğini ifade etmişti.

ABD Başkanı Donald Trump Twitter'da yaptığı açıklamada "Gece yarısı geçerli olmak üzere ateşkes yapmayı kabul eden Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'i tebrik ediyoruz. Birçok hayat kurtarılacak" demişti.

Açıklama, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Cuma günü Washington'da Ermenistan ve Azerbaycan dışişleri bakanları ile ayrı görüşmeler yapmasının ardından gelmişti.

 

Independent Türkçe, AA, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU