Trump’ın yerine getirmediği 6 seçim vaadi

"Obamacare", bitmeyen savaşlar, Meksika duvarı ve dahası

Donald Trump, dün Florida'da oyunu kullandı ve "Oyumu Trump denen bir adama verdim" dedi (Reuters)

Donald Trump, 2016 ABD Başkanlık seçimlerinde bahsi geçen bazı vaatlerini gerçekleştirse de hafızalarda yer edinen 6 sözünü henüz tutmadı.

Trump, ABD’nin vergi sisteminde 1980’lerden bu yana en büyük değişikliği yaparken, yasadışı göç konusunda sert bir tavır takınacağı vaadini de yerine getirdi ve sınır hattında birçok tutuklama gerçekleşti. Aynı zamanda, Yüksek Mahkeme’ye iki muhafazakar yargıç atayacağını söyleyen ve bunu gerçekleştiren Trump, Amy Coney Barrett’le birlikte bu sayıyı üçe yükseltecek gibi görünüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NZ Herald'ın haberine göre, tutulan sözlerin yanında ABD Başkanının gerçekleştirmediği vaatler hayli dikkat çekici.

Düşük Maliyetli Sağlık Sigortası

Trump, kamuoyunda “Obamacare” olarak bilinen Düşük Maliyetli Sağlık Sigortası’nın bazı maddelerini iptal etmeyi başarsa da sigorta sistemini tamamen kaldırma sözünü tutmadı.

Trump yönetiminde sigortaya kayıt süreleri kısaltılırken bazı sübvansiyonlar ve sağlık sigortası olmayanlara para cezası verilmesi kaldırıldı.

Trump, sigorta sistemini daha iyi ve daha ucuz bir versiyonuyla değiştirmeyi düşündüğünü söylemesine rağmen başkanlığı döneminde sigortasız kişilerin sayısı gün geçtikte arttı. 2019’da bu sayı tam bir milyon artarak yaklaşık 30 milyona ulaştı.

Bitmeyen savaşlar

Donald Trump, 2016'da Amerika’nın içinde bulunduğu çatışmaları “bitmeyen savaşları” olarak nitelendirmiş, bütün askerleri eve getireceğine söz vermişti. Trump bu yönde adımlar atmış olsa da kayda değer bir ilerleme sağlayabilmiş değil.

ABD Başkanı, Beyaz Saray’a yerleştiğinde Afganistan’da yaklaşık 8 bin 400, Irak’taysa 6 bin 800 civarı ABD askeri bulunuyordu. Komutanların, artan IŞİD tehlikesine ve Taliban’a karşı Afgan birliklerinin eğitimlerinin yoğunlaştırılması için ek asker talep etmesiyle 2017'de Afganistan’daki asker sayısı 15 bini buldu.  

Şubatta ABD ve Taliban, ABD güçlerinin Afganistan tamamen çekilmesini içeren bir anlaşma imzaladı. Yıl sonunda bütün askerlerin geleceğini söylese de Pentagon onunla aynı fikirde değil. Bu sene sayının 4 bin 500’e düşeceğini söyleyen yetkililer seneye 2 bin askerin daha ABD’ye döneceğini belirtiyor.

ABD – Meksika sınır duvarı

Seçim döneminde Trump, yapıyı "güney sınırımızda büyük, devasa bir duvar" olarak tanıttı ve göçmen karşıtı uygulamların önemli bir adımı olarak gördü. Başkan, duvarın parasını Meksika’nın ödeyeceğini dahi iddia etti.

Günümüzdeyse duvarın yapımı hala devam ediyor ve parasını ABD yurttaşları ödüyor. Devasa duvar, sınırdaki yaban hayatına zarar verdiği gerekçesiyle çevreciler tarafından da eleştiriliyor.

Ortadoğu’da barış

Trump, İsrail ve Filistin arasında barışı sağlayacağını söyleyip edip damadı ve danışmanı Jared Kushner’i göreve getirmişti. Geçen süreçte, ABD Büyükelçiliğinin Tel Aviv’den Kudüs’e taşınması kararıyla da birlikte iki taraf arasındaki gerilim hayli yükseldi.

Trump son günlerde, Bahreyn, Sudan ve Birleşik Arap Emirlikleri’yle İsrail’in ilişkilerinin normalleşmeye başlamasına aracılık ederek kısmi bir başarı gösterdi. Ancak sıcak çatışma içinde olmayan ülkeler arasında sağlanan bu sürecin İsrail-Filistin sorununa ciddi bir katkı sağlamadığı ortada.

Altyapı yenileme

Trump, 2016’daki zafer konuşmasında yol, köprü, tünel, havalimanı ve hastane gibi yerleri yenileyip benzersiz hale getireceklerini ve bu altyapı çalışmalarıyla milyonlarca kişiyi istihdam edeceklerini duyurmuştu. Aradan geçen zamanda bu vaadine yönelik her girişimi başka sorunlarla arka plana atıldı.

2019 Nisan’ında Trump, ABD Temsilciler Meclisi sözcüsü Nancy Pelosi ve Senatör Chuck Schumer’le 2 trilyon dolarlık altyapı çalışmaları için anlaşmaya varmıştı.

Geçen martta, pandemi sonrası ekonomiyi canlandırmak için altyapı planını tekrar ortaya atarken Pelosi ve Schumer desteklerini altyapı harcamaları olursa sunacaklarını söyledi. Trump’ın bütçe açığı harcamalarına kızan kendi partisini ikna çabaları sonuç vermedi ve altyapı yenileme vaadi de gerçekleşmedi.

Trump’ın vergi beyannamesi

1976’dan beri vergi beyannamelerini bütün başkan adayları seçimden önce açıklıyordu. Dört sene önceki bir tartışmada Trump, IRS’in (ABD Gelir İdaresi) vergilerini rutin inceleme altına aldığını ve bu biter bitmez gelirlerini açıklayacağını söyledi ve 40 yılda vergi beyannamesini açıklamayan ilk aday oldu. 

ABD’de vergi beyannamesinin inceleme altındayken açıklanamayacağını söyleyen hiçbir yasa yok ancak üstünden 4 sene geçmesine rağmen Trump, IRS’nin işinin bitmediğini söyledi ve verdiği sözü tutmadı.

 

Independent Türkçe, NZ Herald

DAHA FAZLA HABER OKU