Yüzüklerin Efendisi: Tom Bombadil'in kim olduğuna dair tüm teoriler

J. R. R. Tolkien'in kim olduğunu tam olarak açıklamadığı Tom Bombadil, Orta Dünya'nın en dikkat çeken gizemli karakterlerinden biri

Amazon'un uyarlayacağı Orta Dünya hikayesini Tolkien hayranları merakla bekliyor (New Line Cinema/ WingNut Films)

Elflerin, Hobbitlerin, cücelerin ve dev örümceklerin yer aldığı Orta Dünya evreninde J.R.R. Tolkien’in yarattığı en gizemli yaratıklardan biri Tom Bombadil. 

Yüzük Kardeşliği kitabında okurların karşısına çıkan Bombadil, Bree’nin batısındaki Yaşlı Orman’da yaşıyor ve Shire’dan Sıçrayan Midilli’ye giden 4 Hobbit’i kurtarmasıyla biliniyor. Her ne kadar karakter Peter Jackson’ın beyaz perdeye taşıdığı üçlemede yer almasa da Bombadil, Yüzüklerin Efendisi anlatısının önemli bir parçası ve kim veya ne olduğu kocaman bir soru işareti. 

Screen Rant'in haberine göre Tom Bombadil’in kim olduğuna dair teorilerden biri onun Tanrı olduğuna işaret ediyor. Her ne kadar Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit’te yer almasa da Tolkien’in dünyasında Tanrı Eru büyük bir önem taşır. Tahmin edileceği üzere Eru gündelik yaşantılara dahil olmasa da bir dizi olaya dahil olabilir. Tıpkı Eru gibi bir bilinmez olmasından ötürü Bombadil’in onunla ilişkilendirilmesi çok da şaşırtıcı değil. Ne de olsa Bombadil’in tuhaf güçleri ve doğayla derin bir bağı var. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bununa ek olarak Tom Bombadil kendisini “ilk yağmur damlasını” hatırlayan “en yaşlı” kişi olarak tanımlıyor. Ayrıca Lord Elrond da onu “babasız” diye niteliyor. Her ne kadar Tolkien, Eru’nun fiziksel bir görünüşü olduğunu reddetse de hikayedeki küçük parçalar evrenin hayranlarının aklını kurcalıyor. 

Bununla birlikte eğer Eru değilse Bombadil’in, Eru’nun yarattığı yüce varlıklar Valar’dan biri olabileceği de tartışılan teorilerden biri. Çünkü Eru yarattığı varlıkların arasına karışmasa da Valar bunu yapar. 

Bombadil’in gücü Yaşlı Orman’la sınırlı olduğundan Valar’dan farklı olarak onun bir Maia olabileceği de mümkün görünüyor. Maiar da güçlü varlıklar olsa da Valar’dan alt seviyede bulunurlar. Dolayısıyla Bombadil’in insan kılığında bir büyücü olarak diğer canlıların arasına karışan bir Maia olma ihtimali de rağbet gören teorilerden biri.

Tolkien’in Silmarillion’da evrenin nasıl yaratıldığına dair anlattığı yaratılış hikayesi, Eru’nun ortaya çıkardığı bir şarkıdan bahseder. Tom Bombadil’in bu şarkının Orta Dünya’daki fiziksel temsili olduğu da ortaya atılan ve popüler olan bir fikir. Tom’un şarkıları çok sevmesi buna dayanak olarak gösterilir. Bu teoriye göre Tom’un her şeyden önce var olduğunu ima eden detaylar da anlam kazanabilir. 

Öte yandan Tom Bombadil’in hikayede Tolkien’in kendisini temsil ettiğini düşünenlerin sayısı da az değil. 

Fakat tüm bu teorilerin yanı sıra Tom’un herhangi bir gizem içermeyen kendi halinde bir karakter olması da gayet mümkün. 

Tom Bombadil efsanesi Orta Dünya anlatısının en büyük soru işaretlerinden biri olmaya devam edecek. 

 

Independent Türkçe, Screen Rant

DAHA FAZLA HABER OKU