Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Özlü'den uyarı: Bulaş zinciri çok arttı, kimseyi eve almayın

Zorunlu haller dışında evden çıkılmaması gerektiğini belirten Özlü, vaka sayılarının artmasına karşı alınan tedbirlerin bir "tercih" değil, "yurttaşlık görevi" olduğunu ifade etti

Fotoğraf: AA

Dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de vaka sayıları hızla artıyor.

Her gün 2 bini aşkın Kovid-19 hastası açıklanırken, Türkiye'deki vakaların yüzde 40'ının bulunduğu belirtilen İstanbul, en riskli kent durumunda.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Bilim Kurulu Üyeleri, salgın tedbirlerinin sürdürülmesi ve özellikle ev oturmalarından kaçınılması uyarısı yapıyor.

Twitter'dan paylaşımda bulunan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü de, hane halkı dışındakilerin eve alınmaması gerektiğini belirtti.

Zorunlu haller dışında evden çıkılmaması uyarısını yapan Özlü, bu tedbirlerin birer "tercih" değil, "yurttaşlık görevi" olduğunu ifade etti.

Özellikle İstanbul vurgusu yapan Özlü "İstanbul’da ve birçok ilimizde bulaş zinciri çok arttı. Çevremizdeki herhangi bir kişi virüsü saçıyor olabilir. Herkes çevresinde hastalığa yakalanmış kişileri bulabiliyor. Yakın tehdit altındayız. Çok daha dikkatli olmalıyız. Şu tedbirler bizi ve sevdiklerimizi korur" dedi.

Tedbirler konusunda uyarılarını yineleyen Özlü, 6 maddede yapılması gerekenleri sıraladı:

"1-Zorunlu olmadıkça evden çıkma, hane halkı dışında kimseyi eve alma.

2-Herkesle, her zaman, her koşulda mesafeni koru.

3-Sosyal alanlarda maskeni tak.

4-Elini temiz tut.

5-Kalabalıklardan ve kapalı alanlardan uzak dur.

6-Hane halkı dışındakilerle birlikte yeme, içme.

Bu tedbirler bizi ve sevdiklerimizi hayatta tutar. Yasaklarla sosyal hayatı durdurmak zorunda kalmamızı engeller. Sağlık sistemimizin kaldıramayacağı bir yükle karşılaşmasını önler. Bunlar bireysel tercih değil; 'yurttaşlık görevi'dir."

 

 

24 Ekim 2020 akşamı Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye'de son 24 saatte 2 bin 91 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU