Kılıçdaroğlu: Devlet her bir gence tek tek iş bulmak zorunda

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "2023'e bütün gençlerin hazırlık yapması lazım. Şu soruyu bütün gençlerin söylemesi ve sorması lazım, '18 yıldır iktidarda olup beni işsiz bırakana ben asla oy vermeyeceğim' demesi lazım" diye konuştu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Basın Birimi'nden yapılan açıklamaya göre Kılıçdaroğlu, üniversite mezunu gençlerle video konferans yöntemiyle bir araya geldi.

Gençler, iş bulma konusunda yaşadıkları sıkıntıları aktarırken, Kılıçdaroğlu, sorunları ve gençlerin taleplerini dinledi, çözüm önerilerini anlattı.

Siyaset kurumunun sorunlara çözüm bulması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, iktidarı, gençlerin işsizlik sorununa çözüm bulabilecek kapasiteye sahip olmamakla eleştirdi.

Gençlerde umutsuzluğun çok yaygın olduğunu gördüğünü ifade eden Kılıçdaroğlu, gençlerin umutsuz olmaması gerektiğini vurguladı.

Zor koşulların yaşandığını dile getiren Kılıçdaroğlu, eğitimde ciddi sorunlar bulunduğunu, bunun başlı başına ele alınması gereken bir konu olduğunu belirtti.

Eğitimin sağlıklı bir planlama üzerine inşa edilmediğini öne süren Kılıçdaroğlu, "Herkesin üniversite mezunu olduğu bir ülke hiçbir yerde yoktur. Sağlıklı bir eğitim politikası ile hayatın her alanını, imalatın ya da üretimin her alanını istihdam alanına dönüştürmek mümkün" diye konuştu.

"Paralar sen işsiz kal diye harcanıyor"

Görüşmede gençlerden birinin dile getirdiği "Neden verdiğimi bilmediğim vergiler ödüyorum" ifadesine değinen Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Bu da güzel bir cümle. İşte asıl sorunumuz, Türkiye'nin asıl sorunu bu. Demokrasinin çıkış kaynağı nedir biliyor musunuz? Ödediğim vergiler nereye harcanıyor diye... Bütçe bakın sunuldu Parlamento'ya ama hiçbir genç bu bütçeden haberdar bile değil. Bu bütçenin büyüklüğü nedir, bu paralar nereye gidiyor? Sormuyor bile, sorgulamıyor. 'Ben işsizim' diyor. Zaten işsiz kalacaksın, çünkü paralar sen iş bulasın diye değil, işsiz kal diye harcanıyor. Üretim zinciri oluşturulabilirse, fabrikalar kurulabilirse, teknolojik altyapı oluşturulup katma değeri yüksek ürün üretilebilirse herkesin işi olur o zaman. Bu bir planlama ile olur." 

Anadolu'nun içinin boşaldığını, herkesin iş bulmak için Ankara, İstanbul, İzmir'e gitmek istediğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Neden yatırımlar Türkiye genelinde dengeli dağıtılmıyor?" diye sordu.

Anayasa'yı hatırlattı

Anayasa'nın 49. maddesinde "Çalışma herkesin hakkı ve ödevidir. Devlet çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek için çalışanları ve işsizleri korumak, çalışmayı desteklemek, işsizliği önlemeye elverişli ekonomik ortam yaratmak ve çalışma barışını sağlamak için gerekli tedbirleri alır."dendiğini aktaran Kılıçdaroğlu, bu nedenle devletin her bir gence tek tek iş bulmak zorunda olduğunu söyledi.

Kemal Kılıçdaroğlu, "2023'e bütün gençlerin hazırlık yapması lazım. Şu soruyu bütün gençlerin söylemesi ve sorması lazım, '18 yıldır iktidarda olup beni işsiz bırakana ben asla oy vermeyeceğim' demesi lazım. Eğer bunu söyleyebiliyorsa ve sandığa bu iradesini yansıtabiliyorsa o ülkede hiçbir siyasi iktidar o zaman 'gençlerin sesine ben kulak vermiyorum' diyemez." değerlendirmesinde bulundu.

 

Independent Türkçe, AA

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU