Ötegezegenlerdeki uzaylı medeniyetlerinin Dünya'yı görebileceği keşfedildi

"Evrende zeki yaşam bulmaya çalışıyorsak onlar da bizi bulup temasa geçmek isteyebilir"

Bilim insanları Güneş'e benzer binden fazla ana sekans yıldızı inceledi (AP)

Bilim insanları, Dünya'nın Güneş sistemimizin dışındaki gezegenlerde bulunan uzaylı medeniyetler tarafından görülebileceğini keşfetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gökbilimcilerin son yıllardaki başlıca projelerinden biri, ötegezegenleri veya Güneş sistemimizin ötesindeki diğer dünyaları aramak. Böyle bir gezegen bulunduğunda asıl soru bu gezegenin yaşamı destekleyip destekleyemeyeceği, dolayısıyla da bu mesafede yaşanabilir gezegenler bulup bulamayacağımız.

Gökbilimciler şimdi bu soruyu tersine çevirdi ve bizim de Güneş sistemimiz dışındaki başka medeniyetler için görünür olup olamayacağımızı araştırdı. Görünür olduğumuzu ve gerekli tüm ayrıntılarla görünebileceğimizi keşfettiler.

Çalışmada gökbilimciler, yaşanabilir yörüngelerinde kendilerine ne aşırı sıcak olacak kadar yakın ne de aşırı soğuk olacak kadar uzak mesafede Dünya benzeri gezegenlerin dönebileceği, Güneş'e benzer binden fazla ana sekans yıldızı inceledi. Gezegenlerin tamamı Dünya'ya yaklaşık 300 ışık yılı mesafe içindeydi ve NASA'nın ötegezegenleri listeleyen TESS kataloğunun parçası olarak saptandı.

Bilim insanları birçoğunun bizi görebileceğini ve doğru teknolojiye sahip olmaları halinde gezegenimizde yaşamın bıraktığı kimyasal izleri tespit edebileceğini keşfetti.

Araştırmayı konu alan "Hangi Yıldızlar Geçiş Halindeki bir Ötegezegen Olarak Dünya'yı Görebilir?" adlı makale Monthly Notices of the Royal Astronomical Society isimli bilimsel dergide yayımlandı. Geçiş yapan ötegezegenler Dünya'dan görebildiğimiz, yıldızlarının önünde hareket ettiklerinde yerlerini saptayabildiğimiz ve Dünya'ya ulaşan ışığı azaltan dünyalar.

Cornell Üniversitesi'nde astronomi doçenti ve Cornell'in Carl Sagan Enstitüsü Direktörü Lisa Kaltenegger yaptığı açıklamada "Görüş açısını diğer yıldızların görüş açısına çevirelim ve başka hangi görüş açısından gözlemcilerin Dünya'yı geçiş yapan bir ötegezegen olarak görebileceğini soralım" dedi.
 


Eğer orada araştırma yapan gözlemciler olsaydı, Soluk Mavi Nokta'mızın atmosferinde bir biyosferin işaretlerini görebilirlerdi. Ve biz de bu yıldızlardan en parlak olan bazılarını gece gökyüzünde dürbün veya teleskop olmadan dahi görebiliyoruz.

Profesör Kaltenegger araştırmayı Lehigh Üniversitesi'nden fizik doçenti Joshua Pepper'la birlikte yönetti.

Ne kadar görünür olabileceğimizi anlarken cevaplanması gereken esas soru Dünya'nın ekliptiği veya Güneş'in etrafında döndüğü düzlem. Dünyamızı görebilmek, atmosferini ve yaşam sinyallerini araştırabilmek için Dünya'nın, Güneş'imizin ve diğer gezegenin doğru şekilde sıralanması gerekiyor.

Araştırmacılar çoğu gezegenin böyle olduğunu ve bu sebeple herhangi bir medeniyetin Dünya'mızı gayet iyi görebilmesi gerektiğini tespit etti.

Pepper "Ötegezegenlerin yalnızca küçük bir kısmı bizim görüş alanımızla rastlantısal olarak hizalanmış olacak, böylece onların geçişlerini görebiliyoruz" dedi. 

Fakat makalemizde tanımladığımız güneş çevresindeki bin yıldızın hepsi Dünya'mızın Güneş'i geçtiğini görebilir ve bu da onların dikkatini çeker.

Kaltenegger, "Canlı bir biyosfere sahip bir gezegen bulsaydık acaba orada da bize bakan birileri var mı diye merak ederdik" diye konuştu.

Evrende zeki yaşam bulmaya çalışıyorsak onlar da bizi bulup temasa geçmek isteyebilir. Biz sadece önce nereye bakmamız gerektiğini gösteren yıldız haritasını çizdik.

 


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU