Sağlık Bakanlığı'ndan "grip aşısı" açıklaması: Tüm dünyada üretim kapasitesi sınırlı, öncelikle riskli kişilere temin edilecek

Bakanlıktan yapılan açıklamada, grip aşılarının hekimler tarafından "Reçetem" sistemi üzerinden yazılacağı, vatandaşların ise risk durumlarını e-nabız sistemi üzerinden kontrol edebileceği kaydedildi

Fotoğraf: AA

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını devam ederken, yetkililer sonbahar mevsimine girilmesiyle birlikte grip (influenza) salgını tehlikesine karşı uyarılarda bulunmuştu.

Yetkililer, grip salgınına karşı aşı yapılması çağrısında bulunulurken, Türkiye'ye aşıların ne zaman ve ne kadar geleceği merak konusu olmuştu.

Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama

Sağlık Bakanlığı, grip (influenza) aşılarının temini ve kullanımına ilişkin açıklama yaptı. 

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, tüm dünyada grip aşısının üretim kapasitesinin sınırlı olduğu ve belli bir zaman diliminde peyderpey dağıtılacağı vurgulandı.

Kapasite sınırından dolayı riskli gruplara aşı yapılacağının belirtildiği açıklamada, aşıların hekimler tarafından "Reçetem" üzerinden yazılacağı kaydedildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

Bakanlığımız, geçmiş yıllarda olduğundan daha fazla influenza aşısı temin etmek üzere bağlantılarını sağlamış durumdadır. Ancak tüm dünyada üretim kapasitesinin sınırlı olması nedeniyle belli bir zaman diliminde peyderpey temin edilmektedir. Bu nedenle belirlenen risk grupları ağırlık derecesine göre sıralanarak kademeli bir şekilde aşı yapılması öngörülmüştür. Vatandaşlarımız risk durumlarını e-nabız sistemi üzerinden öğrenebileceklerdir. İlgili aşı, hekimler tarafından sadece Reçetem Sistemi üzerinden yazılacaktır. Manuel yazılan reçeteler işleme alınmayacaktır. İlgili aşı yalnızca serbest eczanelerce temin edilecektir. Eczanenin Reçetem Sistemi’ne reçeteyi girmesi ile İlaç Takip Sistemi’nde (İTS) aşı temin hakkı oluşturulacaktır.

TTB karara tepki gösterdi

Türk Tabipleri Birliği (TTB), bakanlığın aşıyla ilgili kararına ise tepki gösterdi.

TTB'nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Grip salgını kapıda! Uyardık, uyarıyoruz! Yaygın, ücretsiz #aşı haktır. Derhal yeterli miktarda aşı temin edilmelidir! Sağlık Bakanlığı tarafından getirilen kısıtlama mesleki özerkliğimize müdahaledir" denildi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU