İsrail yaklaşık 80 gündür açlık grevinde olan Filistinliyi bırakmayı reddediyor

6 çocuk babası Filistinli temmuzdan bu yana hakkında suçlama olmaksızın tutsak tutuluyor

49 yaşındaki Mahir el Ahres, eylülden bu yana İsrail'deki Kaplan Sağlık Merkezi'nde tedavi altında (AP)

İsrail, yaklaşık 80 günlük açlık grevinden sonra "ölümün eşiğinde" olmasından korkulan Filistinli bir mahkumu serbest bırakmayı reddediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Batı Şeria'daki Silah el Dahr köyünden 49 yaşındaki Mahir el Ahres, temmuzda tutuklanmasından bu yana idari gözetim altında tutuluyor. Bu, İsrail'in savaşçı olduğundan şüphelendiği kişileri suçlama olmaksızın tutsak etmek için kullandığı bir politika.

İsrailli yetkililer Ahres'i İslami Cihad mensubu olmakla itham ederken kendisi bu iddiayı reddediyor.

Hak savunucusu gruplar ve siyasetçiler, eylülden bu yana Rehovot'taki Kaplan Sağlık Merkezi'nde tutulan 6 çocuk babası Ahres'in sağlığının hızla bozulması üzerine alarma geçti. Eşi Tahrid, Ahres'in yalnızca su içtiğini ve şu anda "konuşamayacak kadar zayıf düştüğünü" söyledi.

Avukatı Ahlam Haddad, Ahres'in serbest bırakılması çağrısıyla İsrail Yüksek Mahkemesi'ne bir acil durum dilekçesi sunarak Filistinli adamın halihazırda "geri döndürülemez bir tahribata" maruz kaldığı uyarısında bulundu.

Mahkeme pazartesi yapılan duruşmada başvuruyu reddetti ve yalnızca idari gözaltının daha fazla uzatılmamasını kabul etti.

Yerel medyaya göre Haddad mahkemeye, "Artık her an gelebilecek ani ölüm tehlikesiyle karşı karşıya" dedi.

Mahkumun ve avukatının onu koruyabilecek tüm araçlardan yoksun bırakıldığı idari gözetime karşı açlık grevinde. Ne gizli bilgilere ne de bu bilginin kaynağına yönelik çapraz sorgulama imkanına erişimimiz var.

B'Tselem, mahkemenin kararını "dehşet verici" olduğunu ve "belirsiz bir hukuki gerekçeye" dayandığını söyleyerek kınadı.

İsrailli insan hakları grubu, yaptığı açıklamada "Grev (açlık grevi) El Ahres'i ölümün eşiğine getirdi. Durumunun vahametine rağmen İsrail El Ahres'i gözaltında tutmakta ısrar ediyor" ifadelerinde bulundu.
 


Duruşmada bulunan İsrail Parlamentosu milletvekili Dr. Ahmed Tibi, Ahres'i birçok kez ziyaret ettiğini ve durumuyla ilgili "son derece endişeli olduğunu" söyledi.

The Independent'a, "İdari gözetime tamamen karşıyız. Aleyhinde hiçbir kanıt sunmadılar" dedi.

Bu antidemokratik bir uygulama ve ciddi bir tehlike teşkil ediyor.

İsrail ordusu gözaltı emrini sınırsız şekilde uzatabildiğinden idari gözetimdeki mahkumlar ne zaman serbest bırakılacaklarını bilmiyor.

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, Ahres'in derhal serbest bırakılmasını talep etti.

Onlarca kişi işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentinde pazartesi günü Ahres'e destek için düzenlenen gösteriye katıldı, Filistinli gruplar da hafta boyunca daha fazla gösteri düzenlenmesi çağrısında bulundu.

İsrailli milletvekili Yusuf Cabarin uluslararası toplumu derhal harekete geçmeye çağırdı.

"Ahres'in sağlık durumunun tehlikeli şekilde kötüleşmesi nedeniyle son derece endişeliyiz. O ve tüm siyasi tutsakların özgürlüğünü talep ediyoruz" dedi.

B'Tselem'e göre ağustos itibarıyla ikisi çocuk 350'nin üzerinde Filistinli idari gözetim emri uyarınca esir tutuluyor.

Kuruluşun sözcüsü Amit Gilutz The Independent'a bu politikanın İsrail'in Filistinlilere karşı kullandığı en ölçüsüz önlemlerden biri olduğunu söyledi.

Bundan sonra olacakların sorumluluğu, hâlâ El Ahres'in serbest bırakılması emrini verebilecek, böylece sağlığının daha da bozulmasını ve hatta belki ölümünü önleyecek İsrailli yetkililere ait.

 

 


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU