İBB Meclisi’nde dikey bahçe tartışması

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) yüksek maliyetli diyerek söküp yerine graffiti çalışması yapmaya başladığı dikey bahçeler meclis gündeminde ele alındı.

Fotoğraf: AA

CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, dikey bahçelerin 2011- 2020 yılları bakım tutarının 68 milyon lira olduğunu ifade etti.

AK Parti Grup Başkanvekili Tevfik Göksu ise yaptığı konuşmada açıklanan rakamların gerçek olmadığını dile getirdi.

İBB Meclisi ekim ayı birinci oturumu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında Avrasya Gösteri Merkezi'nde Meclis 1. Başkanvekili Zeynel Abidin Okul'un başkanlığında gerçekleştirildi.

Çevre, Yenilenebilir Enerji ve İklim Değişikliği Komisyonu Başkanı AK Partili Özlem Erol, dikey bahçelerin ve graffiti çalışmasının maliyeti, çevreye etkisi gibi konularda İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun cevaplandırması için meclis başkanlığına soru önergesi verdi.

Erol'un soru önergesi üzerine söz alan CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, dikey bahçelerin 2011- 2020 yılları bakım tutarının 68 milyon lira olduğunu söyledi.

"Çevreye olan duyarlılığı Kanal İstanbul'a da gösterin"

Dikey bahçelerin yapım ve giderlerin çok yüksek olduğunu savunan Balyalı, şöyle konuştu:

2011'den bu yana fiyatlar güncellendiğinde ortaya çıkan toplam rakam ise 179 milyon 754 bin 108 liradır. Duvarlara değil de yeşil alana girdiğiniz zaman bir milyon metrekarelik yeni yeşil alan imal edilecektir. İnsanların gerçekten yeşille ulaşabilmesi için yeşil alan park uygulamasını daha doğru olduğunu ve kaynaklarımızın buraya harcanması daha doğru olacağı düşünerekten uygulamaya geçmiş bulunmaktayız. Arkadaşlarımızın özellikle çevreye olan duyarlılığı Kanal İstanbul'a da göstermesini bekliyoruz.

Göksu: Bari yapılanı yıkmayın

AK Parti Grup Başkanvekili Tevfik Göksu ise yaptığı konuşmada açıklanan rakamların gerçek olmadığını dile getirdi.

Dikey bahçelerle ilgili İBB sitesinde yer alan bilgileri paylaşan Göksu, şunları kaydetti:

İBB sitesinde, İBB Park Bahçeler ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı 7 Ekim'de açıklama yapıyor. Diyor ki, 'Fikirtepe'deki bu 2 bin metrekarenin bütçemize maliyeti 150 bin lira. Bütün projeyi kaldırdığımızda bütçemize 2 milyon artı gelecek'. Sonrasında daire başkanına 'Ne yaptın sen, biz İstanbul halkını kandıracaktık, fazla maliyetli diyecektik, niye böyle dedin' diyorlar ki, nasıl oluyorsa aradan dört gün geçtikten sonra aynı daire başkanı şöyle bir açıklama yapıyor: 'Efendim bu işin toplam maliyeti 12 milyon. Bize de 2 bin metrenin maliyeti 450 bin lira.' Bunu yapan da İBB sitesindeki açıklamayı yapan da aynı daire başkanı. Bir şey yapamıyorsunuz, bari yapılanı yıkmayın.

Göksu, israf iddialarının da gerçekçi olmadığını savunarak, "Yılbaşı gecesi kullandığınız havai fişeklere bakın, bir yemek için kişi başı ödediğiniz 6 bin 500 liraya bakın" dedi.

"Kalan kısımlar devam edecek"

CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı da konuşmasında Göksu'ya yanıt verdi.

Subaşı, şunları aktardı:

Duvar bahçelerin tamamı kaldırılmayacak. 55 değil 44 bin metrekare bahçe var. Bunun 11 bin metrekaresinin bakım ve yenilenmesi gerekiyor. Arkadaşlar bunu değerlendirip yenilememeye karar veriyorlar. 12 milyon liralık bir yenileme maliyeti var. Arkadaşlar maliyetleri yüksek bulup bozulanı düzeltmeme yoluna gidiyor. Kalan kısımlar devam edecek. Kalan kısımların da yenilenmesi gerekirse onlar da yenilenmeyecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 2010 yılından bu yana süren ancak ekolojik yararları kısıtlı ve ekonomik yükü ağır olan karayollarındaki dikey bahçe uygulamalarını dönüştürmek amacıyla başlattığı “Konuşan Duvarlar Projesini” Kadıköy Fikirtepe’de düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna tanıtmıştı.

İBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Prof. Dr. Yasin Çağatay Seçkin, İstanbul’daki peyzaj çalışmalarında nasıl bir maliyet tasarrufu yapabileceğini ve bu alanları daha etkili nasıl kullanılabileceğini araştırdıklarını belirterek, ilk aşama olarak yeşil duvarların tadilat gerektirenlerini dönüştürmeye başladıklarını söylemişti.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU