ABD verileri tartışmayı noktaladı: Kovid-19 son 5 grip sezonundan daha fazla kişiyi öldürdü

"Kovid-19 hastalarının semptomlar başlamadan 48 ila 72 saat önce virüsü bulaştırabileceğini biliyoruz"

Koronavirüsün kuluçka süresinin gribe göre daha uzun olduğu belirtiliyor (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter tarafından gizlenenbir tweet'inde Kovid-19 ve griple ilgili yanıltıcı bir karşılaştırma yaptı. Grip sezonunun yaklaştığını söyleyen Trump, şu ifadeleri kullandı:

Ülkemizi karantinaya mı alacağız? Hayır, onunla yaşamayı öğrendik, tıpkı Kovid’le yaşamayı öğrendiğimiz gibi. Üstelik Kovid, nüfusun büyük kısmında çok daha az ölümcül!!!

Ancak CNN’in aktardığına göre Trump’ın bu paylaşımı, verilere aykırı gibi görünüyor.

Salgınla mücadelede öne çıkan kurumlardan Jon Hopkins Üniversitesi’nin verileri, ABD'de 8 ayda 210 bin 700'den fazla kişinin koronavirüs yüzünden hayatını kaybettiğini gösteriyor.

Bu rakam, ülkedeki ilk vakanın görüldüğü 6 Şubat’tan bu yana günde 867'den fazla kişinin öldüğü anlamına geliyor.

Öte yandan ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), son grip sezonunda 22 bin kişinin influenza nedeniyle hayatını kaybettiğini tahmin ediyor.

Grip vakalarının çoğunun, Ekim ve Mayıs aylarında enfekte olduğu belirtiliyor. Söz konusu 22 bin kişinin 1 Ekim ve 21 Mayıs’ta öldüğü varsayıldığında ise günlük ölüm sayısı 91 olarak hesaplanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu hesaplamaya göre Kovid-19’un, son 5 grip mevsiminden daha fazla insanın ölümüne neden olduğu görülüyor.

Ayrıca CDC, gribin kuluçka süresinin koronavirüse kıyasla daha kısa olduğunu, semptomların genellikle iki gün içinde ortaya çıktığını söylüyor.

Bu da gribe yakalananların hasta olduklarını kısa sürede anlayacağı ve başkalarıyla temastan kaçınarak evde kalma olanaklarının daha fazla olacağı anlamına geliyor.

Öte yandan koronavirüsün kuluçka süresi üç ila 14 gün. Harvard Tıp Okuluna göre "belirtiler genellikle maruziyetten sonraki 4 veya 5 gün içinde ortaya çıkıyor".

Harvard’lı uzmanlar, "Kovid-19 hastalarının semptomlar başlamadan 48 ila 72 saat önce virüsü bulaştırabileceğini biliyoruz" diyor ve ekliyor:

Araştırmalar, bireylerin virüsü başkalarına bulaştırma olasılığının, semptomları görmeden 48 saat önce epey yüksek olduğunu gösteriyor.

 

Independent Türkçe, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU