Spor yazarları Türkiye'nin Rusya karşısındaki performansını değerlendirdi: Cengiz, tahtaya en önce adı yazılması gereken isim

Spor yazarları ve yorumcular, Türkiye'nin deplasmanda Rusya ile 1-1 berabere kaldığı UEFA Uluslar Ligi maçını yorumladı

Cengiz Ünder / Fotoğraf: AA

A Milli Futbol Takımı, UEFA Uluslar B Ligi 3. Grup'ta deplasmanda karşılaştığı Rusya ile 1-1 berabere kaldı.

Karşılaşmada Rusya'nın golü 28. dakikada Artem Dyzuba'dan gelirken, Türkiye'nin golünü 62. dakikada Kenan Karaman kaydetti.

Alınan bu sonucun ardından puanını 2'ye yükselten A Milli Takım puanını üçüncü sırada yer alırken, Rusya ise 7 puanla liderliğini sürdürdü. 

Spor yazarları ve yorumcular, Rusya deplasmanından 1-1 beraberlikle dönen Türkiye'nin mücadelesini değerlendirdi.

 

Rusa-Türkiye-AA (2).jpeg
Rusya karşısında A Milli Takımın golünü atan Kenan Karaman / Fotoğraf: AA

 

"Rusya karşısında ilk yarıda planlanan hiçbir şeyi sahaya yansıtamadık" diyen Hürriyet gazetesi yazarı Güntekin Onay, Türkiye'nin topu öne taşımakta, pas yapmakta zorlandığını belirterek, şu yorumu yaptı:

Oyunu genel anlamda kendi yarı sahamızda kabullenmemize rağmen 4 pozisyon verdik, kalemizde 1 de gol gördük. Bu görüntünün ilk sebebi Merih ve Ozan’ın savunma hattını çok geride kurmasıydı. Dzyuba yüksek toplarda etkili ve güçlü bir santrfor ve Rusya hücumdaki planlarını onun üstüne kurmuş. Ancak savunmanın arkasına koşuyla geçecek hızda bir oyuncu değil.

Ozan ve Merih, sert-kesici-hamleli Avrupa’da gururumuz olan cesur yüreklerimiz ancak takım mesafesini ayarlayacak, savunma liderliğine soyunup geriden oyun kuracak özellikleri henüz oturmuş değil.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şenol Güneş'in ikinci yarıda Efecan’ın yerine Cengiz’i sahaya sürmesinin ardından Burak Yılmaz-Kenan Karaman ikilisiyle çift santrfora döndüğünü ve oyunun değiştiğini aktaran Onay, şunları kaydetti:

Arkalarında Hakan-Ozan, Mahmut-Cengiz ile 4-2-2-2 (4-4-2) düzenine geçtik. Savunmayı daha fazla öne çıkartıp bekleri oyuna sokmaya başladık. Özellikle Cengiz oyunda tüm dengeleri değiştirdi. Milli takımımızın en büyük kozu Cengiz tahtaya en önce adı yazılması gereken isim. Kolay adam eksiltiyor. Kısa ortaları çok iyi yapıyor, sıradışı bir şut tehditi var. Ayrıca saha içinde çalışkan.

 

Rusa-Türkiye-AA (1).jpeg
Hakan Çalhanoğlu / Fotoğraf: AA

 

Uğur Meleke: Cengiz girince Hakan da, Ozan da canlandı

Hürriyet gazetesi yazarı Uğur Meleke, sahaya çıkan Rusya'nın ilk 11'inin 62 milyon euro, A Milli Takım'ın market değerinin ise 116 milyon euro olduğuna vurgu yaptığı yazısında, şu ifadeleri kullandı:

Hatta Cengiz Ünder girince 140 milyona çıktık. Rus futbolu öyle harika bir dönemden geçmiyor, dünkü 11’lerindeki tek lejyoner Antalyasporlu Kudryashov’du. Bizimse Juventus’lu Merih’ten Lille’li Burak’a, Leicester’lı Cengiz’den Milan’lı Hakan’a gayet havalı bir takımımız var şu sıralar. Ancak maçın ilk devresinde tanınmaz haldeydik, sahada fark yaratan da tek bir adam vardı: Sankt Petersburg’un Zlatan’ı... Yani 1,96’lık dev adam Artem Dzyuba...

A Milli Takım'ın maçtan önce en fazla topla oynayan ve en fazla şuat atan takımı olduğuna vurgu yapan Meleke, şu değerlendirmeyi yaptı:

Bizi biz yapan özelliklerden biri kesinlikle bu, topla iyiyiz. Topu rakibimize bıraktığımızda pragmatik bir futbol oynamakta güçlük çekiyoruz. İlk devrede uyurgezer halimizi Ruslar iyi değerlendirdiler, Dzyuba’nın da müthiş oyunuyla soyunma odasına haklı bir üstünlükle gittiler. 

Şu sıralar çokça yaptığımız gibi devre arasında doğru oyuncu değişikliği ve doğru momentumla sahaya döndük. İkinci 45’te Cengiz Ünder önderliğinde sahayı adeta Ruslar’a dar ettik. Cengiz girince Hakan da, Ozan da canlandı ancak maalesef yine beraberliğe yetti tek devrelik oyun.

 

Rusa-Türkiye-AA (3).jpeg
A Milli Takım, UEFA Uluslar Ligi'ndeki ikinci beraberliğini aldı / Fotoğraf: AA

 

Tümer Metin: Pamuklara sarmamız gereken 3-5 oyuncu var, Cengiz bunların başında geliyor

Eski futbolcu ve TRT Spor'da Stadyum programında yorumculuk yapan Tümer Metin, 1-1 biten Rusya maçıyla ilgili yaptığı yorumlarda şu ifadeleri kullandı:

Pamuklara sarmamız gereken 3-5 oyuncu var, Cengiz bunların başında geliyor. İşin şeklini değiştiriyor Cengiz. Bir oyuncu, bazen çok oyuncudur. Rakip kaleye gidebiliyorsun, topu tutuyor, faulü alıyor. Hep iş yapıyor.

Aradığımız kişiye ulaştık. İlk yarı hatlar tıkanıktı, sıkıntılıydı ama ikinci yarı ulaştık. Bizim oynamamız lazım. Önceliğimiz oynamak olmalı. Bildiğimizi oynadığımız her maçtan yüzümüzün akıyla çıktık. Yusuf Yazıcı, Cengiz Ünder, Abdülkadir Ömür gibi oyunu rakip sahaya yıkmasını sağlayan oyuncularımız hep formda olmalı.

 

Rusa-Türkiye-AA (4).jpeg
Şenol Güneş / Fotoğraf: AA

 

Cem Dizdar: Futbol bir saha içi mühendisliği oyunu

Fanatik gazetesi yazarı Cem Dizdar, maçın ikinci yarısında oyuna giren Cengiz Ünder'le birlikte saha içi düzenin değişmesiyle maçın gidişatının da değiştiğini vurguladığı yazısında, şunları kaydetti:

Mesele, yetenekli/daha az yetenekli oyuncu değişiminde değildi. Böylece oyun ikili mücadele çekişmesinden çıktı ve Türkiye enine genişlettiği oyunda akışkanlığı sağlayıp golü de buldu. Öyle şeyler yaptık ki Rusya, biri hariç tüm ön oyuncularını değiştirmek zorunda kaldı. 

Futbol bir saha içi mühendisliği oyunu yoksa bize ezberletilmeye çalışıldığı gibi motivasyon/konsantrasyon oyunu değil. Bunlar sadece yardımcı parametrelerdir. Yenemediysek de Milli Takımımız gayet iyi ve bizi Avrupa Şampiyonası’nda konuşulur bir takım yapmaya, Dünya Kupası’na da götürmeye aday. Ancak ligimiz bu manasız transfer inadını sürdürdükçe sürdürülebilir bir futbol iklimi oluşturmak da maalesef ham hayal!..

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU