Bir ay önce 99 maden sahasının ihalesi duyurulmuştu… Varlık Fonu maden çıkarılmasında rol üstleniyor, Maden Holding kuruluyor

Varlık Fonu’nun madencilikte sabit sermaye yatırımlarına dahil olacağının Yeni Ekonomi Programı’nda duyurulmasından sonra, tüm madencilik faaliyetlerini tek çatı altında toplayacak Maden Holding’in kurulacağı belirtildi

Cengiz Holding bünyesindeki Eti Bakır şirketi, Kırgızistan’ın Celalabad bölgesine bağlı Çatkal ilçesindeki Terek-Say maden alanında işleme tesislerinin temelini 27 Eylül’de atmıştı/ Fotoğraf: AA

Altın ve gümüş madenlerindeki devlet hakkının yüzde 25 oranında artırılmasının 4 Eylül 2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmasından bir gün sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 99 maden sahasının ihale edilerek aramalara açılacağını duyurmuştu. 

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın 29 Eylül’de açıkladığı Yeni Ekonomi Programı’nda (YEP) ise “madencilik”, Varlık Fonu ile birlikte şu ifadelerle yer bulmuştu:  Türkiye Varlık Fonu, petrokimya, madencilik ve yerli kaynağa dönük enerji üretimi alanlarında özel sektör ve yabancı doğrudan yatırımcı iş birliklerine dayanan sabit sermaye yatırımlarında yer alacaktır. 

Bugün Sabah Gazetesi’nde Hazal Ateş imzasıyla yayınlanan habere göre Türkiye Varlık Fonu, 20'ye yakın kıymetli madenin çıkarılması ve işlenmesinde de rol üstlenecek. Kurulacak Maden Holding ile tüm madencilik faaliyetleri (altın, kömür, çinko, demir, bakır, alüminyum, linyit gibi madenlerin çıkarılması ve işlenmesi) tek çatı altında toplanacak. 

TVF'nin özel sektör veya yabancı sermaye iş birliklerine dayanan petrokimya, madencilik ve yerli kaynaklardan elektrik üretimi alanlarında sabit sermaye yatırımlarında yer alacağı Eylül 2019 tarihli YEP’te de yer almış, TVF’nin rafineri ve petrokimya alanındaki dış ticaret açığının azaltmak amacıyla Adana'nın Ceyhan ilçesinde yaklaşık 10 milyar dolar yatırımla rafineri ve petrokimya tesisi kuracağı Aralık 2019’da açıklanmıştı

Sabah Gazetesi’nde yer alan habere göre Ceyhan projesi, 18 milyar dolarlık petrokimya ithalatının ikamesi olacak. Fon'un cari açığı düşürmeye yönelik bir başka projesi de yerli kömürden elektrik üretimi. Linyit yataklarına sahip Afşin-Elbistan C segmentinin aktive edilmesi için fiili olarak çalışılıyor.

Madencilik öğrencilerine burs 

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği’nden (İMİB) bugün yapılan açıklamada, İMİB, Ege Maden İhracatçıları Birliği ve Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği ile Yükseköğretim Kurulu (YÖK) arasında imzalanan proje kapsamında, üniversite sınavında ilk 50 bine giren ve maden, jeoloji ve cevher hazırlama mühendisliği bölümlerini ilk 5 tercihi arasında kazanan öğrencilere asgari ücret oranında ve aylık 2 bin 104 TL burs verilecek.

İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, konuyla ilgili yaptığı açıklamada  “Tüm ihraç ürünlerinin ham maddesi olması nedeniyle Türkiye ekonomisine 40 milyar dolarlık katkı sağlayan sektörün sahip olduğu zenginliğin daha da katma değerli hale getirilmesi için nitelikli iş gücüne ihtiyacı var” dedi. 



Independent Türkçe, Sabah, AA

DAHA FAZLA HABER OKU