Irak Başbakanı açıkladı: 2 bin 500 ABD askeri Irak'tan çekildi

ABD güçlerinin ülkeden çekildiğini açıklayan Irak Başbakanı Kazimi, "Büyükelçilik ve diğer misyonların kapanması ve çekilmeleri felaket sonuçlar doğurur" dedi

ABD güçlerinin Irak'ı terk ettiği belirtildi / Fotoğraf: AA 

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi, ABD'nin Irak'ta bulunan güçlerinden 2 bin 500 askerini geri çektiğini açıkladı. 

Irak'ın resmi El-Irakiyye televizyonuna açıklamalarda bulunan Kazimi, ABD ile stratejik diyalogda büyük bir başarı elde edildiğini savundu.

Kazımi, "ABD kuvvetlerinin yeniden konuşlandırılması ve Irak üslerinden ayrılması kararlaştırıldı ve 2 bin 500 ABD askeri ülkeden çekildi" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Sadece ABD askerleri değil, Irak'ta bulunan koalisyon güçlerinin de ülkede çekildiği belirtiliyor.

Son zamanlarda İran destekli Haşdi Şabi grubunun yabancılara yönelik tehdit ve saldırıları nedeniyle ABD ve diğer misyonların kapatılması da gündeme gelmişti. 

Bununla ilgili de açıklama yapan Başbakan Kazimi, "ABD ve diğer misyonların kapanması ve çekilmeleri felaket sonuçlar doğurur" diye konuştu.

"Irak, dünyadan soyutlanmayı ve yalnızlaştırılmayı kaldıramaz"

Kazimi, ABD'nin Bağdat Büyükelçiliğinin kapatılacağı iddialarına ilişkin, şunları söyledi: 

"ABD'den büyükelçiliğin kapanmasıyla ilgili hiçbir tehdit almadık ancak Amerikalılar yabancı misyon temsilciliklerinin hedef alınmasından rahatsızlar. ABD ve diğer misyonların kapanması ve çekilmeleri Irak için felaket sonuçlar doğurur. Irak, dünyadan soyutlanmayı ve yalnızlaştırılmayı kaldıramaz. Bu durum, ülkeyi bir de ekonomik krizle karşı karşıya bırakır. Irak'ı birtakım kirli oyunlarla meçhule götürmeyi amaçlayanlar var."

Yabancı misyonların ülkeden çekilmesinin tehlikeli sonuçlara yol açabileceğini belirten Kazımi, ABD askerlerini ülkelerine döndüğüne ilişkin rakamlar paylaştı. 

ABD Başkanı Donald Trump, 20 Ağustos'ta Irak Başbakanı Kazımi ile Beyaz Saray'da yapacakları görüşme öncesi düzenlediği ortak basın toplantısında, "Askerlerimizi Irak'tan hızlı bir şekilde çıkarıyoruz. ABD'nin orada kalmak zorunda olmadığı günü sabırsızlıkla bekliyorum" ifadelerini kullanmıştı.

 

Independent Türkçe, AA 

DAHA FAZLA HABER OKU