Amerikalıların kafa yorduğu soru: Kovid-19'lu Trump'ın videosu sahte mi?

Trump'a "profesyonel ve seri yalancı" diyen muhalif yönetmen Michael Moore, Başkan'ın kasım seçimlerine kısa süre kala koronavirüse yakalanmış numarası yapıyor olabileceğini iddia etti

ABD'de yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele yöntemi nedeniyle sert eleştirilere maruz kalan Başkan Donald Trump salgına yakalanması sonrası tedavi için hastaneye kaldırılırken paylaştığı son videoysa bazılarının kafasında soru işaretleri bıraktı.

Washington Post, Trump'ın eşi Melania Trump'la Kovid-19 test sonuçlarının pozitif çıktığını duyurmasından sonraki ilk 24 saatte Twitter'da 30 binden fazla kullanıcının Başkan'ın sağlık durumuyla ilgili komplo teorilerine dair ya tweet attığını ya da bu meseleye ilişkin paylaşımları retweet ettiğini aktardı.

The List'in haberine göre kimileri "Trump'ı Demokratlar mı hasta etti?" sorusunu yöneltirken, bazıları da Trump'ın Demokrat rakibi Joe Biden'la yeni bir münazaraya girmemek için hasta numarası yapıyor olabileceğini savundu.

Twitter'ı aktif kullanmasıyla tanınan Trump'ın ilk duyurusundan sonraki yaklaşık 17 saatlik sessizlik Twitter kullanıcıları tarafından çeşitli teorilerle doldurulurken Başkan'dan bu kez videolu bir mesaj geldi.
 


Trump 18 saniyelik videoda, "Verdikleri büyük destek için herkese teşekkür etmek istiyorum. Walter Reed Hastanesi'ne gidiyorum. Gayet iyi olduğumu düşünüyorum ama her şeyin yolunda gittiğinden emin olacağız. First Lady'nin durumu çok iyi. Çok teşekkür ederim. Sizlere minnettarım. Desteğinizi hiç unutmayacağım. Teşekkürler" ifadelerini kullandı.

Ancak Trump'ı hastalığını ilan ederken gösteren video da herkesi inandırmaya yetmedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beyaz Saray, Trump'ın "bitkin olsa da iyi durumda olduğunda" ısrar ederken, CNN'in Beyaz Saray muhabiri Jim Acosta ise Başkan'ın Walter Reed'e ulaşmasıyla birlikte paylaştığı tweet'te "Durum ciddi" diyerek Trump'ın aslında "çok yorgun ve çok bitkin" olduğunu, "nefes almakta güçlük çektiğini" iddia etti.

Bu söylentiler üzerine sosyal medyada meseleye şüpheyle yaklaşan bazı kullanıcılar Trump'ın askeri hastaneye gitmeden önce dünyayla paylaştığı videonun sahte olduğu ya da zamanlamasının gerçeği yansıtmadığı yorumlarında bulundu.

Bir kişi, "Bu görüntüyü gerçekten ne zaman filme aldın? Burnuma yalan kokusu geliyor" diye tweet attı.

Bir başkasıysa, "Bu video bugün mü kaydedildi yoksa çok daha önce mi? Bu yönetim öylesine sahtekar ki ortada hiç güven kalmadı. Amerikan halkı bu baş-çakmaktan gelen herhangi bir şeye nasıl inanabilir?" ifadesini kullandı.

Kullanıcılardan biri de Trump'ın birkaç saniyelik videoyu neden canlı açıklama şeklinde paylaşmadığını sorguladı.
 


Yönetmen Moore: Dört yılda 25 bin yalanı kanıtlandı

Öte yandan Trump'a muhalif isimler arasında öne çıkan yönetmen Michael Moore da Trump'ın hastalığını inandırıcı bulmayanlar arasına katıldı.

Daily Mail'in haberine göre Trump için "profesyonel ve seri yalancı" diyen Moore, Başkan'ın kasım seçimlerine kısa süre kala koronavirüse yakalanmış numarası yapıyor olabileceğini iddia etti.

Ünlü yönetmen Facebook sayfasında yaptığı paylaşımda, anketlerde kan kaybettiği sırada Trump'ın sempati kazanmak ya da seçim tarihini 3 Kasım'dan sonrasına bırakmak için Kovid-19'a yakalanmış gibi yaptığını ileri sürdü.

"Sahi, Washington Post Trump'ın 4 yılda kaç yalanını kanıtlamıştı? 25 bin mi?" diyen Moore, "Bugün ona neden inanalım ki? Şimdi güveninizi mi kazandı?" sorusunu yöneltti.

Moore ayrıca Trump'ın geçmişte de sağlığı konusunda yalanlar söylediğini belirtti.

Bunlara rağmen Trump'ın Kovid-19'a gerçekten yakalanmış olma ihtimalini tümden reddetmeyen Moore, Başkan'ın "hayatta kalıp koronavirüs pandemisini ele alış şekline dair sorulara cevap vermesi gerektiğini" söyledi.

Dünya genelinde 34,8 milyondan fazla kişinin enfekte olduğu ve 1 milyonu aşkın kişinin hayatını kaybettiği koronavirüs pandemisinde en büyük kayıp şu ana dek ABD'de yaşandı.

Son resmi rakamlara göre ülkede 7,5 milyondan fazla kişi bu hastalığa yakalanırken, can kaybı da 213 bin 524'e ulaştı.

 

Independent Türkçe, The List, Daily Mail

DAHA FAZLA HABER OKU