Ahmet Hakan: Tabloda "semptomsuz vaka" bölümü de olsun, tüm tartışmalar biter

"Semptom göstermeyen vakaların sayısal verisinin ortaya konmaması, Türkiye’nin salgına karşı sergilediği başarısını gölgeleyebilir"

Fotoğraf: AFP

Hürriyet gazetesinin genel yayın yönetmeni Ahmet Hakan, Türkiye’nin açıkladığı yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tablosunda semptom göstermeyen pozitif kişilerin yer almamasına ilişkin olarak yazdı. Hakan, tabloda “semptomsuz vaka” bölümünün de olması gerektiğini söylerken “böylece bütün tartışmaların biteceği” görüşünü dile getirdi.

Hakan, bugünkü köşe yazısında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın önceki gün yaptığı açıklamayı hatırlattı:

Bakan Fahrettin Koca... Semptom göstermeyenlerin hasta sayılmayacağını, bu nedenle 28 Temmuz’dan beri günlük veri tablosunda yer almadıklarını söylüyor. Semptom göstermeyenleri “hasta” saymamak mümkün. Çünkü semptom göstermeyenler hem sağlık sistemimize yük olmuyorlar, hem de gerçekten “hasta” özelliği taşımıyorlar. Buraya kadar sorun yok. Sorun şurada: Semptom göstermeyenler, yani hasta sayılmayanlar, hastalığı bulaştırıyorlar. Bulaştırma özellikleri söz konusu... Verilerde yer almalarının, sayılarının bilinmesinin bu açıdan önemi var.

Hakan, önerisini şöyle dile getirdi:

Günlük veri tablosunda “semptomlu hasta” bölümü olsun. Hatta bu veriye özel önem de verilsin. Ama aynı tabloda “semptomsuz vaka” bölümü de olsun. Böyle bir yaklaşım, tüm tartışmaları bitirir diye düşünüyorum.

Türkiye’de sağlık sisteminin gücü, salgını karşılamaya fazlasıyla yetmişken... Ta en baştan beri güvenilir veriler söz konusuyken... Filyasyon uygulamasıyla son günlerdeki artış kontrol altına alınmışken... Semptom göstermeyen vakaların sayısal verisinin ortaya konmaması, Türkiye’nin salgına karşı sergilediği başarısını gölgeleyebilir.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU