ABD’nin en büyük iki havayolu şirketi, 32 binden fazla çalışanı zorunlu ücretsiz izne çıkarıyor

ABD’nin en büyük havayolu şirketi American Airlines 19 bin ve onu takip eden United Airlines ise 13 bin kişiyi ücretsiz izne çıkaracağını duyurdu. Başkanlık ve kongre seçimlerine beş haftadan az zaman kala, havacılık sektörü yeni teşvik paketini bekliyor

Fotoğraf: Reuters

ABD’de pandemiyle mücadele için martta açıklanan teşvik paketi kapsamında, havayollarına “1 Ekim’e kadar işçi çıkartmayacaksın” şartıyla verilen 25 milyar dolarlık destek için süre doldu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sürenin dolmasıyla ABD’nin en büyük iki havayolu şirketi American Airlines ve United Airlines, toplamda 32 binden fazla çalışanı ücretsiz izne çıkaracaklarını duyurdu. Ancak ülkedeki yeni bir destek paketinin onaylanması durumunda ücretsiz izne çıkarılanlar göreve tekrar çağırılabilecek. 

Amerikan Havayolları CEO’su Doug Parker, çalışanlarıyla paylaştığı notta “Bu zor sürece 19 bin personelimizi ücretsiz izne çıkararak başlayacağız” dedi. Bu, şirketin toplam işgücünün yüzde 14’üne yakın. 

Parker, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ile görüştüğünü teşvik paketinin onaylanması durumunda çalışanların işlerine geri dönebileceğini söyledi. 

United Airlines’tan yapılan açıklamada ise 13 bin zorunlu iznin 6 bin 939’unun pilotlardan oluştuğu ifade edildi. 

Havacılık için 11 Eylül saldırılarından bu yana en kötü durum 

Havayolu şirketi yöneticileri ve işçi sendikaları bir süredir ilave 25 milyar dolar destek talep ediyordu. 

3 Kasım’da gerçekleşecek ABD başkanlık ve kongre seçimlerine beş haftadan az bir zaman kala, ilave teşvik paketiyle ilgili pazarlıklar da sürüyor. 

Martta yaklaşık 2 trilyon dolarlık teşvik paketine onay veren ABD Kongresi’nde son olarak Demokratların hazırladığı 2,2 trilyon dolarlık ilave koronavirüs planının onaylanması erteledi.

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, milyonlarca ABD'liye ve işletmeye mali yardım sağlamak için hem Demokrat hem de Cumhuriyetçilerin üzerinde uzlaşmaya varacağı bir tasarı için görüşmelere devam edeceklerini açıkladılar.

Pelosi ve Mnuchin'in görüşmesinden önce Beyaz Saray, Başkan Trump'ın ancak 1,3 trilyon dolarlık bir tasarıyı onaylayabileceğini açıklamıştı.

Sektör temsilcileri, 11 Eylül saldırılarından bu yana en kötü seviyeyi gören havacılık sektöründe 2019 seviyelerine dönüşün, aşı bulunmadan gerçekleşmeyeceğini söylüyor. 

 

Independent Türkçe, CNBC

DAHA FAZLA HABER OKU