"Vaka sayısı mı hasta sayısı mı?" tartışması kafaları karıştırdı

Bakan Koca'nın vaka ve hasta tanımıyla ilgili yaptığı açıklamalar, "vakasayısıkaç" etiketiyle sosyal medyanın gündemine oturdu. TTB yaptığı açıklamada, "6 aydır bunu söylüyorduk. Süreci şeffaf yürütmediniz. Gerçekleri gizlediniz" dedi

Fotoğraf: AA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Bilim Kurulu toplantısı sonrası, "vaka ve hasta" sayısı tanımına ilişkin yaptığı açıklama kafaları karıştırdı.

Bakan Koca açıklamasında, "Her vaka hasta değildir. Çünkü testi pozitif çıktığı halde hiçbir semptom göstermeyenler var. Büyük çoğunluğu bunlar oluşturuyor. Filyasyon ekiplerimiz ağırlıkla bunları tespit ediyor. Bunların salgın açısından önemi bulaştırıcı yani taşıyıcı olmalarıdır" ifadelerini kullandı.

Koca'nın bu açıklaması sonrası basın mensuplarının vaka ve hasta sayısı tanımıyla ilgili sorusuna ise, "Semptomatik hasta, asemptomatik vaka. Bizim verdiğimiz günlük hasta sayısı. 29 Temmuz'dan itibaren günlük hasta sayısı verdik" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sosyal medyada gündem oldu

Bakan Koca'nın hasta ve vaka tanımıyla ilgili açıklamaları, sosyal medyada da "#vakasayısıkaç" ismiyle gündem olarak TT listesinin birinci sırasına yerleşti.

Vatandaşların kafasında, "Vaka sayısı, hasta sayılarından daha mı fazla?" yönünde soru işaretleri oluştu.

TTB'den açıklama

Türk Tabipleri Birliği, sosyal medya hesabından Bakan Koca'nın sözlerini paylaşarak bir açıklama yaptı.

TTB paylaşımında, "Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, belirti göstermeyen ama testi pozitif çıkan vakaların günlük açıklanan tabloda yer almadığını açıkladı. 6 aydır bunu söylüyorduk.  Süreci şeffaf yürütmediniz. Gerçekleri gizlediniz. Salgının yayılmasına engel olmadınız" ifadelerini kullandı.

CHP: İddiamızı doğruladı

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Sağlık Bakanlığı’nın günlük olarak paylaştığı koronavirüs tablosunun doğru olmadığını belirterek, elindeki belgeyi paylaştı.

Emir şunları kaydetti:

Sağlık Bakanı, 29 bin 377 vaka iddiamıza yanıt veremedi. Üstüne, belirti göstermeyen vakaların tabloya dahil edilmediğini de belirterek, iddiamızı doğrulamış oldu. 'Tarih yok' dediğiniz belgenin de tarihini işaretledik, buradan bakabilirsiniz sayın Fahrettin Koca.

DEVA Partisi: İktidar herkesin canını hiçe saydığını ilan etmiştir

Konuya ilişkin DEVA Partisi'nden de açıklama geldi.

Sosyal medyadan yapılan açıklamada, "İktidar hasta ile vaka sayısında ayrım yaptığını itiraf ederek hem süreci yönetemediklerini hem de herkesin canını hiçe saydığını ilan etmiştir. Bu açıklamadan sonra yoğun bakım doluluk oranları ile vefat edenlerin sayısına inanabilir miyiz?" denildi

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU