ABD’de içme suyunda beyin yiyen amip tespit edildi

Yetkililer, Lake Jackson kenti sakinlerini şebeke suyunu kullanmamaları konusunda uyardı

 

Fotoğraf: cdc.gov

ABD'nin Texas eyaletinde yetkililer, Lake Jackson kenti sakinlerini şebeke suyuna ölümcül beyin yiyen amip (Naegleria fowleri) karıştığı için çeşme suyunu kullanmamaları konusunda uyardı. 

Kent sakinlerinden çeşme suyunu kullanmamalarını isteyen yetkililer, tehlikenin büyük olduğu ve kirli içme suyunun ölüme neden olacağını bildirdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen temmuzda da Florida Sağlık Dairesinden (DOH) yapılan açıklamada, Hillsborough bölgesinde yaşayan kişiye, beyin yiyen amip bulaştığı belirtilmişti.

“Hastaların çoğu bir hafta içinde hayatını kaybediyor”

‘Naegleria fowleri'ye yakalanan kişilerde boyun tutulması ve baş ağrısının yanı sıra yüksek ateş, mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler görülüyor.

Hastalığın çok hızlı ilerlemesi nedeniyle bu belirtilerin görüldüğü kişilerin derhal sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerekiyor.

Hastaların çoğu genellikle bir hafta içinde hayatını kaybediyor.

Amip burun yoluyla bulaşıyor

Beyinde enfeksiyona yol açan ve genellikle ölümcül olabilen, mikro ölçekli ve tek hücreli Naegleria fowleri burun yoluyla insan vücuduna giriyor.

Çoğunlukla göl, nehir, kanal gibi tatlı sularda bulunan amip, insandan insana geçmiyor.

ABD'de 2009-2018 yılarında 34 vaka

ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezine (CDC) göre, ülkede Naegleria fowleri enfeksiyonlarına nadiren rastlanıyor.

Ülkede, 2009-2018 yıllarında yalnızca 34 vakaya rastlandı. Bunlardan 30'u eğlence amaçlı girilen sulardan, 3'ü buruna çekilen kirli musluk suyundan ve biri de bahçeye kurulan bir su kaydırağında kullanılan kirli çeşme suyundan kaynaklandı.

 

Independent Türkçe, ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU