Görme engelli avukata ayrımcılığa kadın meslektaşı müdahale etti, şoförlere farkındalık eğitimi getirildi

Görme engelli avukatın servise binmesine araç şoförünün itirazıyla başlayan tartışmaya kadın meslektaşı müdahale ederek durumu baroya bildirdi. Harekete geçen baro, servis hizmeti veren şirketin şoförlerine farkındalık eğitimi verilmesini şarta bağladı

Görme engelli avukat Samet Fidan'ın servise binmesine şoför tarafından engel olunmasına araçtaki diğer meslektaşlarının sessiz kalmasına karşın Avukat Özge Onaran, konuya müdahil olarak Fidan'a destek oldu / Fotoğraf: Independent Türkçe

M. Samet Fidan, görme engelli genç bir avukat.

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni 2014’de dereceyle bitirerek avukatlık mesleğine atılan Fidan, işini yıllardan beri başarıyla sürdürüyor.

Önceki gün Kartal Adliyesi’ndeki duruşmasından çıkan Fidan, Çağlayan Adliyesi’ne gitmek için saat 15.15’de kalkan ve İstanbul Barosu’nca avukatlara tahsis edilen servise binmek istedi.

Ancak  araç şoförü “Sizi araca alamam”  dedi.

Fidan, ilk başta şoförün üzerinde cüppe bulunmadığı için kendisinin avukat olmadığını düşündüğünü sanarak çıkartıp kimliğini gösterdi.

Ancak Fidan, kimliğini göstermesine karşın şoförün “Sizin sorumluluğunuzu alamam” sözüyle neyi kastettiğini anladı.

Fidan, görme engelli olmasından dolayı araca binmesine karşı çıkan şoföre itiraz ederek aracın arkasına geçerek oturdu.

Araç şoförü bu sefer geriye dönüp diğer avukatların da duyacağı şekilde aslında Fidan’ın araca binemeyeceğini, bir defaya mahsus müsaade ettiğini, düşerse veya araca binerken veya inerken başına bir şey gelirse sorumluluk kabul etmediğini söyleyerek, “Tüm avukat arkadaşlar duysun sorumluluk kabul etmiyorum” dedi.

tutanak.png
Avukat Özge Onaran, olay yerinde tuttuğu tutanakta yaşananları anlattı / Görsel:Twitter@ozgeonarann

 

Diğer avukatlar sessiz kaldı, kadın avukat müdahale etti

Tartışmanın devam etmesi üzerine olayı araç içerisinde sessizce izleyen diğer avukatların tersine o an orada bulunan İstanbul Barosu Anadolu Adliyesi Bölge Temsilcisi olan Avukat Özge Onaran, meslektaşının lehine konuya müdahil oldu.

Şoförü böyle davranamayacağı konusunda uyaran ve meslektaşını teskin etmeye çalışan Onaran, şoförün itirazlarına devam etmesi üzerine durumu üst makamlara bildirebilmek için olay yerinde tutanak tuttu.

İstanbul Barosu duruma müdahale etti, şirket uyarıldı

Onaran ve Fidan ardından durumu İstanbul Barosu yönetimine ve İstanbul Barosu Engelli Hakları Merkezi’ne tutanakla birlikte bildirdi.

Hemen harekete geçen baro, hem engellemeye çalışan şoförün tespiti için hem de yaşanan sorunun giderilmesi için servis şirketinin yetkilileriyle temasa geçti.

Farkındalık eğitimi verilecek

Yapılan temaslar sonunda hatalı şoföre ceza verilmesinin bu tür sorunları çözmeyeceği, şirkete bağlı bütün şoförlere engelli insanlara nasıl davranmaları konusunda farkındalık eğitim verilmesi kararlaştırıldı.

"En çok üzen diğer avukatların duyarsızlığı oldu"

Konuyla ilgili görüşünü aldığımız Özge Onaran, kendisini asıl üzenin orada bulunan diğer meslektaşlarının duyarsızlığının olduğunu söyledi.

Onaran, bunu son dönemlerde avukatları hedef alan olaylardan dolayı “Başıma bir şey gelirse” kaygısına bağlıyor..

görme engelli.jpg
Fidan, bir avukat olmasına karşın görme engellilerin karşılaştığı ayrımcılıklara kendisinin de maruz kaldığını ama bunlarla mücadele ettiğini söyledi / Fotoğraf: AA

 

Fidan: Banka ve noterlerde de ayrımcılıkla karşılaşıyorum

Konuyla ilgili görüşünü aldığımız Samet Fidan ise üzgün.

Görme engellilerin toplumsal hayatta yaşadığı ayrımcılıkları bir avukat olmasına karşın kendisinin de yaşadığını, başına gelen ilk olay olmadığını söyledi.

Ama yine de avukatlara tahsis edilmiş bir serviste bile ayrımcılığa uğramak onu ayrıca üzmüş.

Fidan, bankalar ve noterlerde de bazen sorunlarla karşılaştığını kaydederek, şöyle konuştu:

Örneğin ismini vermeyeceğim bir bankaya gittiğimde çalışan bana noter onaylı imza örneğimi getirmem gerektiğini, yoksa imzamı kabul edemeyeceğini söyledi. Oysa böyle bir yetkisi ya da bankacılık hükümlerinde engellilere yönelik ayrı bir düzenleme yok. Durumu hemen genel müdürlüğe bildirdiğimde özür dilediler.Yine notere gittiğimde iki şahit getirmem gerektiğini söylediler. Böyle bir hakları da yok. Bu tür durumlara karşın gerekli mücadele mi yürütüyorum.

"Ayrımcılığa karşı yasal düzenlemeler hayata geçirilmeli"

Son olayda da kurumsal bir ayrımcılıktan ziyade şoförün bilinçsizliği ve eğitimsizliğinden kaynaklanan bir ayrımcılık yaşadığını belirten Fidan, “Bir de TCK 122 maddesinde yer alan ayrımcılık suçunun nefret saikinden kurtarılması gerekir öncelikle” dedikten sonra yaşanan ayrımcılıkların son bulması için bu konuda kesin önlemler alan yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU