Faruk Bildirici: NAVTEX ilan edilemez, mesaj yayımlanır

“Türkçesiyle açıkça yazarsak, bu başlıklarda 'Seyir teleks sistemi ilan edildi' denilmiş oluyor. Komik kaçıyor doğrusu…”

Fotoğraf: AA

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, medyada “NAVTEX ilan edildi” kullanımının yanlış olduğunu belirtirken “NAVTEX, ‘gemilerde bulunan ve uluslararası orta frekansta çalışan bir teleks cihazı’nın adı.  İngilizce ‘navigational telex’ (seyir teleksi) ifadesinin kısaltması. Nawtex mesajı yayımlanır” bilgisini paylaştı.

Bildirici, kişisel blogunda yayımladığı yazıda Journo’nun da kullanıma ilişkin uyarıcı bir haber hazırladığını da hatırlattı ve şunları söyledi:

Bu uyarı yazısından sonra da 'NAVTEX ilanı' ifadesi düzeltilmedi; yanlışlık aynen sürüp gidiyor.  Hatta gazeteler, internet siteleri ve televizyonlarla kalmıyor, bazı kamu kuruluşları ile yetkililer de 'NAVTEX ilanı'ndan söz edebiliyor.  Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın 10 Eylül’deki paylaşımında da “Türkiye’nin araştırma faaliyetleri yürüttüğü ve NAVTEX ilan ettiği bölgeler, Türk kıta sahanlığı içinde bulunmaktadır” denildi. Medyanın da 'NAVTEX ilan edildi' yanlış kullanımından artık vazgeçmesi gerek. Türkçesiyle açıkça yazarsak, bu başlıklarda 'Seyir teleks sistemi ilan edildi' denilmiş oluyor. Komik kaçıyor doğrusu…

Bildirici, NAVTEX ifadesini yanlış kullanan yayınları sıraladı:

Lozan’ı ihlal Navtex’i” (Akşam), “Adalar Navtex’i” (Aydınlık), “Bir Navtex de Ege’de” (Birgün), “Son Navtex’te iktidarın yıllardır eleştirdiği 1923 tarihli anlaşmaya vurgu” (Cumhuriyet), “Türkiye karşı Navtex ile suçüstü yaptı” (Hürriyet), “Yavuz için yeni Navtex” (Karar), “Navtex yoluyla Lozan mesajı” (Milliyet), “Lozan ve Yavuz için iki Navtex” (Sabah), “Türkiye yeni Navtex (deniz duyurusu) yayınladı” (Sözcü), “Yavuz’a yeni Navtex” (Türkiye), “Ege ve Akdeniz’de 2 yeni Navtex ilanı” (Yeni Akit), “Yavuz için yeni Navtex” (Yeni Şafak).

 

farukbildirici.com, Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU