Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson "insan hakları yasalarından vazgeçmeyi planlıyor"

Hükümet yetkilileri mevzuatı değiştirmenin yollarını gözden geçiriyor

Boris Johnson bu yönde resmi adım atarsa Avrupa Birliği ülkelerini biraz daha kızdıracak gibi (AP)

Haberlere göre Boris Johnson, İnsan Hakları Yasası'nın bazı kısımlarından vazgeçmeyi planlıyor.

Başbakanın, yasanın sığınmacıların sınır dışı edilmesini durdurmak ve Britanyalı askerlerin yargılanması için kullanılmasını engellemenin yollarını düşündüğü söyleniyor.

The Daily Telegraph'ın haberine göre, insan hakları yasalarının incelemesi Whitehall'da (Londra'da bir cadde, çok sayıda bakanlık binasına ev sahipliği yapması nedeniyle Birleşik Krallık hükümetinin merkezi olarak bilinir -ed.n.) yapıldı ve bulgular "önümüzdeki haftalarda" duyurulacak.

Bu hamle, Johnson'ın, ekim ayında imzaladığı Brexit anlaşmasının bir kısmını geçersiz kılacak İç Pazar Yasası'yla Avrupa'da öfke uyandırmasının ardından geldi.

Bakanlar bunun uluslararası hukuka aykırı olacağını itiraf etti ancak Johnson, AB'nin "ülkemizi bölmesini" önlemek için bunun gerekli olduğunu iddia ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bununla birlikte Johnson, asi Muhafazakar Parti milletvekilleriyle eski başbakanlar John Major ve Tony Blair da dahil olmak üzere siyasi yelpazenin her yerinden artan eleştirilerle karşı karşıya.

Brüksel, Brexit ticaret anlaşması şartlarının bir parçası olarak, Birleşik Krallık'ın (BK) Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne bağlı kalmasını istiyor.

Ancak BK müzakerecileri konunun bir "egemenlik" meselesi olduğunu iddia ederek bunu reddetti.

Britanya'nın AB'den ayrılmasının ardından İnsan Hakları Yasası'ndan çekilme ihtimali, Theresa May başbakanken ortaya atılmıştı. May, 2016'daki liderlik kampanyası sırasında AİHM'in terör zanlılarını ve suçlularını sınır dışı etmeyi zorlaştırdığını söylemişti.

Johnson'ın baş danışmanı Dominic Cummings de yasayı eleştiren isimlerden ve AİHM hakkındaki bir referandumun "gündemlerinin üst sıralarında" olacağını 2018'de söylemişti.

Geçen yılki Muhafazakar Parti seçim manifestosu, Brexit'ten sonra yasayı "güncelleme" sözü veriyordu. Şubat ayında bakanların da AİHM'i askıya alma olasılığını gözden geçirdiği bildirilmişti.

Daha sonra mayıs ayında Michael Gove, BK'nin bir ticaret anlaşmasının parçası olarak insan haklarını koruma önlemlerine imza atmayı reddettiğini, böylece hükümetin İnsan Hakları Yasası'nı değiştirme seçeneğine sahip olduğunu kabul etmişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU