Trump'ın çizdiği "iyimser" tablo bozulmasın diye koronavirüs raporlarına da el atıldığı ortaya çıktı

Trump'ın eski kampanya yetkisinin Sağlık Bakanlığı sözcüsü olmasının ardından CDC'nin yakın markaja alındığı ve kurumun raporlarının ABD Başkanı'nın mesajlarını baltalamaması için girişimlerde bulunulduğu anlaşıldı

Trump temmuz ayında CDC'nin Atlanta'daki merkezine ziyaret gerçekleştirmişti (AP)

ABD'de 2020 seçimlerine Rus müdahalesi ihtimaline dair istihbarat raporlarının engellendiği iddiasının ardından bu kez ülkenin üst düzey sağlık otoritesine karşı benzer girişimlerin olduğu ortaya çıktı.

Politico'nun haberine göre, ABD Sağlık Bakanlığı'na bağlı iletişim danışmanları, koronavirüs pandemisinin gidişatına dair Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri'nin (CDC) haftalık bilimsel raporlarını inceleyip değiştirme arayışına girdi.

Söz konusu danışmanların CDC Direktörü Robert Redfiel dahil üst düzey yetkililere gönderdiği bazı e-postalarda, bu kurumun raporlarının Başkan Donald Trump'ın salgınla ilgili "iyimser" mesajlarını baltalamasından açıkça şikayet edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Habere göre CDC yöneticileri kendilerinden istenen köklü değişikliklerin çoğuna karşı mücadele verse de siyasi yetkililerin bazı raporları gözden geçirmesine müsaade ederek ifadelerde uzlaşmaya gitti.

İletişim danışmanlarının CDC raporlarındaki dili değiştirme çabaları yaz boyu sürerken, bu tür girişimlere en son çarşamba günü öğleden sonra rastlandığı kaydedildi.

CDC'nin hastalık ve ölüm oranlarına dair haftalık raporları bilim insanları tarafından hazırlanıyor, Kovid-19'un nasıl yayıldığı ve kimlerin risk altında olduğuna ilişkin gerek doktorlarla araştırmacıları gerekse kamuoyunu bilgilendirmede en temel vasıta olarak kullanılıyor.

Sağlık Bakanlığı'nda uzun yıllar hizmet etmiş yetkililere göre geçmişte hiçbir siyasi müdahaleye alet olmamış bu raporlar, ülkenin halk sağlığında onlarca yıldır önemli bir vazife görüyor.

Ancak Politico'ya göre Trump'ın eski kampanya yetkilisi olan ve hiçbir tıbbi ya da bilimsel tecrübesi bulunmayan Michael Caputo'nun nisan ayında Sağlık Bakanlığı sözcüsü olarak atanmasının ardından CDC raporlarını, "salgının abartıldığını" savunan Trump'ın açıklamalarıyla uyumlu hale getirmeye veya tamamen durdurmaya dair kayda değer çabaların olduğu belirtildi.

Yaşananlardan haberdar kişilerin verdiği bilgilere ve Politico'nun incelediği e-postlara göre Caputo ve ekibi, CDC'nin bulgularına bazı uyarılar eklemeye de çalıştı.

Bu ikazlar arasında, geriye dönük müdahale çabalarının da olduğu, kurumun Kovid-19'un risklerini zamanında yanlış bir şekilde büyüttüğüne dair değişikliklerin yapılmak istendiği kaydedildi.
 


Caputo'nun ekibinin CDC'nin bazı raporlarının yayımlanmasını tamamen engellemeye çalıştığı, bu raporlar arasında Trump'ın koronavirüs tedavisi için reklamını yaptığı sıtma ilacı hidroksiklorokin'in yeterli kanıtlar olmaksızın doktorlar tarafından reçete etmesinden bahsedildiği de ifade edildi.

Yaklaşık bir ay boyunca askıya alınan bu rapor, Caputo'nun ekibinin bültenin yazarlarının siyasi eğilimlerini tartışma konusu yapmasının ardından ancak geçen hafta paylaşıldı. Fakat raporda "Bu ilaçların faydaları, risklerinden çok daha ağır basıyor" ifadesi dikkati çekti.

Koronavirüs salgının başından bu yana hastalığı hafife aldığı ve pandemiyi önleyici tedbirler getirmede isteksiz davrandığı gerekçesiyle eleştiri yağmuruna tutulan Trump'la ilgili yakın zamanda çıkan bir kitap tartışmaları tırmandırmıştı.

Watergate skandalının ifşa edilmesiyle tanınan Bob Woodward'ın yazdığı kitaba göre, Trump'ın yazın bu gazeteciye verdiği röportajlarda "koronavirüsü panik yaratmamak için bilerek hafife aldığını" söylediği belirtilmişti.

Öte yandan ABD İç Güvenlik Bakanlığı'nın (DHS) eski istihbarat yetkilisi Brian Murphy kısa süre önce yönetim aleyhinde ifşacı olarak paylaştığı bilgilerde, istihbarat raporlarında Trump'ı memnun edecek şekilde oynama yapılmasının istendiğini, ayrıca Rusya'nın ABD'de kasım ayında gerçekleştirilecek başkanlık seçimlerine müdahale tehdidine dair analiz sunmalarının "Trump'ı kötü göstereceği" gerekçesiyle engellendiğini savunmuştu.

 

Independent Türkçe, Politico

DAHA FAZLA HABER OKU