Fransa Cumhurbaşkanı Macron: Türkiye ile iyi niyetli bir diyaloğu yeniden başlatmak istiyoruz

Macron Korsika'da düzenlenen MED-7 toplantısında konuştu. Fransa Cumhurbaşkanı Türkiye ile görüşmek istediğini bildirdi

Fotoğraf: Reuters

Korsika'da düzenlenen MED-7 toplantısında konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, " Med7 ülkeleri Türkiye ile iyi niyetli bir diyaloğu yeniden başlatmak istiyor" dedi.

Korsika adasında düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Üyesi Güney Avrupa Ülkeleri Zirvesi'nde (MED-7) sonuç bildirgesi yayımlandı.

Sonuç bildirgesinde  "Bölgedeki tüm ülkeleri hukuka uymaya çağırıyoruz. Tarafları diyaloğa ve müzakereye davet ediyoruz. Yunanistan ve Rum kesimine desteğimizi yineliyoruz" denildi.

Toplantıya Macron da katıldı. 

Macron burada yaptığı açıklamada, "Türkiye ile iyi niyet çerçevesinde yeniden görüşmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Zirve öncesi “Erdoğan hükümetine sert olmalıyız” demişti

Zirve öncesi Macron, "Biz Avrupalılar, Türk halkına değil Erdoğan hükümetine karşı açık ve sert olmalıyız" dedi. 

"Türkiye konusunda ortak bir tavır belirlenmeli. Avrupa'nın enerji ve stratejik konularında ortak bir politikası olmalı. Bu konuları sadece NATO'ya bırakmamalı. Bu konularda Avrupa ülkelerinin güçlü tavrı olmalı. Türkiye Doğu Akdeniz bölgesinde artık bir ortak değil" ifadelerini kullanan Macron, NATO müttefiki Türkiye'nin Libya açıklarında Fransız gemisine kabul edilemez uygulamalarda bulunduğunu ifade etmişti.

Birçok kesim tepki gösterdi

Macron’un bu açıklamalarına siyasetin birçok kesiminden tepki geldi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Atanamayan Napolyon” ifadelerini kullandığı Macron için Twitter’dan şu paylaşımı yaptı:

Türkiye’ye yönelik saldırıları için hangi Emmanuel Macron’u kınayalım? De Gaulle taklidi yaparak, NATO’nun beyin ölümünü duyuran Macron mu? Libya’da teröristleri silahlandırıp, NATO’nun güney kanadına zarar veren Macron mu? Yoksa Akdeniz seferine çıkan 'atanamayan Napolyon' mu?

Saadet Partisi: Macron dünde yaşamayı bırakmalı

Saadet Partili Mustafa Kaya, “Türkiye'de iktidarlar gelir, iktidarlar gider ama iş başına gelen her yönetim, bu milletin uluslararası hukuktan doğan haklarını korumakla görevlidir. Tarihi kan, gözyaşı, zulüm ve soykırımlarla dolu olan Fransa bugün çıkmış bir de Akdeniz’de rol kapmaya çalışıyor” diyerek Macron’a çağrıda bulundu.

Kaya şunları söyledi:

Macron'a tavsiyemiz dünde yaşamayı bırakmasıdır. Napolyon özentisiyle arz-ı endam etmekten vazgeçmesidir. Türkiye’nin içişleri hakkında hadsiz ve pervasızca konuşacağına, Fransız halkını içine düşürdüğü girdaptan bir an önce çıkarmak için çalışsa daha doğru bir iş yapmış olur.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU