Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısı Ege Denizi'nde teknede yapıldı

Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz toplantıya dair “Türkiye'nin uluslararası gündemindeki konusuna biz de sahil şehri olarak iştirak edelim dedik” açıklaması yaptı

Fotoğraf: İHA

Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin eylül ayı ilk meclis toplantısı, Ege Denizi'nde hareket halinde gezi teknesinde yapıldı.

Toplantı, Cunda Adası'ndan denize açılan "Jale 6" isimli gezi teknesinde, Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerinin de eşlik etmesiyle başladı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, toplantıda yaptığı konuşmada, amaçlarının Ayvalık ilçesini ve Cunda Adası'nı meclis üyelerine tanıtmak olduğunu söyledi.

“Biz de sahil şehri olarak iştirak edelim dedik”

Toplantının "Mavi Vatan" olarak adlandırdıkları Ege Denizi'nde yapmayı uygun gördüklerini belirten Yılmaz, "781 bin kilometrekarelik vatan toprağının yanı sıra 290 kilometre de Balıkesir'imizin etrafında sahil şeridi var. Bunlar da bizim toprağımız. Türkiye'nin uluslararası gündemindeki konusuna biz de sahil şehri olarak iştirak edelim dedik. O yüzden de bugün bu meclis toplantısını bu şekilde yapmayı uygun gördük" ifadelerini kullandı.

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin de toplantının Ege Denizi'nde yapılmasına destek verenlere teşekkür etti.

Ortak deklarasyon

Meclis toplantısında ayrıca AK Parti, CHP, İYİ Parti ve Demokrat Parti Grup Başkanvekillerinin imzasıyla "Mavi Vatan Deklarasyonu" yayımlandı.

Yılmaz tarafından okunan ortak deklarasyonda şunlar kaydedildi:

Son dönemde Mavi Vatan'daki gelişmeleri yakından izliyoruz. Görüyoruz ki, Doğu Akdeniz 21’inci yüzyılın küresel ve bölgesel güç mücadelesinde en önemli bölgelerinden biri haline geldi. Ancak Anadolu tarihten bu yana bir deniz ülkesidir. Osmanlı bu deniz ülkesini korumak için zamanında dünyanın en güçlü donanmalarını oluşturdu, uzak doğuda zulüm gören Müslümanların haklarını korumak üzere Hint Okyanusunda donanma bulundurdu. Bugün de, Türkiye’nin güvenlik ve refahı, vazgeçilmez bir şekilde çevresindeki denizlerle iç içedir. Özellikle Doğu Akdeniz, Türkiye için, dünyanın herhangi bir yerindeki bir ülkeyle kıyas edilemeyecek kadar önemli ve önceliklidir. Büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk şöyle diyor; 'Donanma sadece kıyıyı koruyacak bir kuvvet değil, bundan daha önemli olarak deniz yollarının güvenliğini sağlayacak bir kuvvettir. Anadolu’da yaşadıkça bu bakımdan ihtiyacımız daha büyüktür' Türk Boğazlarından her gün geçen yaklaşık 150, limanlarımıza her gün giriş çıkış yapan 200’e yakın ticaret gemisi var. Mavi Vatan'da balıkçılık yapan 20 bin balıkçı teknesine ilave olarak spor ya da tatil amaçlı seyir yapan 34 bin Türk amatör denizci teknesi ile binlerce yabancı gezi teknesi denizlerimizi kullanmaktadır. Ayrıca ve daha önemlisi Türk dış ticaretinin yüzde 86’sı deniz yoluyla gerçekleşmektedir.

Türkiye’nin deniz yetki alanlarını kısıtlamaya, gemilerinin önünü kesmeye çalışmak, Türk milletinin boğazından lokmasını almaya çalışmakla aynı şeydir.

Bu nedenle bizim için 780 bin kilometrekare Anadolu toprağı neyse Mavi Vatan da odur. Asla vazgeçmeyiz. Türkiye ve Libya arasında Deniz Yetki Alanları Sınırlandırma Anlaşması önemli kazanımlar oluşturmuştur. Türkiye Akdeniz’de dar bir alana sıkıştırılmak istenirken, hak sahibi olduğunu göstermiş ve bölgedeki gasp girişimlerinden biri daha önlenmiştir.

Milli ideallerimizi gerçekleştirme yolunda kara, deniz ve hava kuvvetlerimize güveniyoruz. Kara, Hava Kuvvetlerimizin ve Donanmamızın gücüne inanıyoruz. Her türlü tehdit ve tehlikeye karşı koyabilecek güce, 21'inci yüzyılın gerektirdiği üstün teknolojiye sahiptir. Bilinmelidir ki; Balıkesir’in evlatları olarak, deniz yetki alanlarımız olan Mavi Vatan'daki hak ve çıkarlarımızı en iyi şekilde korumak ve gelecek nesillere taşımak boynumuzun borcudur. Kara sınırlarımızda olduğu gibi Mavi Vatan'ın her bir karışında da egemenlik hakkımızı savunmaya devam edeceğiz, bu yolda canımızı vermeye de hazırız. Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin kararlılığı ile bir kez daha vurguluyoruz. Mavi Vatan’ı sonuna kadar korumaya devam edeceğiz, bunun için gereken her fedakarlığa katlanacağız. Akdeniz'de gemilerimiz şaşmadan ve duraksamadan rotasında ilerleyecek, Balıkesirli hemşehrilerimizle birlikte bizler de donanmamızın ve kahramanlarımızın yanında olacağız. Akdeniz'de hak ve menfaatlerimizi, ailelerinden aylarca ayrı kalarak, büyük fedakarlıklarla koruyan Mehmetçiğe ve onların saygıdeğer komutanlarına Kuvayi Milliye Şehri Balıkesir’den selam olsun.

 

Independent Türkçe, ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU