Wachowskilere göre Matrix'in sonu ne anlama geliyor?

Serinin yönetmenlerine göre filmin sonu Neo’nun güçsüzlüğüne rağmen anlamı ve gücü nasıl bulduğuna işaret ediyor

The Matrix 4'ün çalışmalarının başladığı daha önce duyurulmuştu (Warner Bros Pictures)

The Matrix, 20 yıldan uzun bir süre önce yayımlandığında sinemada aksiyon türünü yeniden tanımlamıştı. Heyecan verici aksiyonu metafizik düşüncelerle harmanlayan seri kitlelere karmaşık bir felsefe sunmuştu.

Üzerinden epey uzun bir süre geçmiş olmasına rağmen filmin hayranları The Matrix’e dair tartışmaya ve onu farklı açılardan değerlendirmeye devam ediyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2005’te üçleme sona erdikten iki sene sonra Path of Neo oyunuyla tartışma yeniden alevlenmişti. Oyun Wachowskilerin filmine yönelik gözden geçirilmiş bir son ve yorum içeriyordu. 

Matrix Revolutions’ın sonu acı tatlı bir biçimde bitmişti. İnsanlık ve makineler ateşkes noktasına geliyorlardı ancak serinin kahramanı Neo’nun bunun için kendisini feda etmesi gerekiyordu. İnsanlığın ve makinelerin kurtarılabilmesi için Matrix içerisinde virüs haline gelen Ajan Smith’in yenilmesi şarttı. 

Neo kendini feda ederek Ajan Smith’in öldürmesine izin veriyordu. Bu makinelerin Smith’in koduna Neo’nun bedeni aracılığıyla bir enerji dalgalanması göndererek Smith’i yok etmesini sağlıyordu. Dünya Neo sayesinde kurtuluyordu.

Öte yandan oyundaysa böyle bir sonun yerine Neo, zafer kazanmak için savaşmaya devam ediyordu. Bununla birlikte Lana Wachowski filmin anlamını şu şekilde açıklıyor:

Hikayenin bu noktasında Neo seçim ve seçimsizlik paradoksunu, özgür iradeye karşı kader paradoksunu çözmeye hazır olduğu aydınlanma noktasındadır ancak bu sadece teslimiyetle başarılabilir.

Screen Rant'in haberine göre Neo, Ajan Smith’i mağlup eder ancak bunu kaba güçle başarmaz. Neo aydınlanır ve her şeyin şimdiki zamanda var olduğunu kavrar. Gerçeğin, hatta deneyimin kesin doğası, bireysel bilinç tarafından yönlendirilir ve bu da hiçbirimizin esasen neyin gerçek neyin olmadığını bilemeyeceğimize işaret eder. 

Bu bağlamda gerçek seçim imkansızdır, çünkü sonuçların hatta algınızın ötesinde var olanların anlaşılması mümkün değildir. Bu da Neo’nun neden teslim olduğunu ve Ajan Smith’i öldüremediğini açıklar. Neo yapabileceği tek şeyi yapar ve teslim olur, böylece gerçek bir seçeneği olmamasına rağmen seçim yapar. Evren daha sonra onun seçimi etrafında gelişir ve onun haberi olmasa da eylem Smith’in yıkımını ve insanlığın kurtuluşunu getirir. 

 

Independent Türkçe, Screen Rant

DAHA FAZLA HABER OKU