İsrail: Gantz, yerleşimci popülizmi yapıyor

Siyonist yerleşimciler de aynı şekilde Savunma Bakanı sıfatıyla Konsey’den doğrudan sorumlu olan Gantz’a yönelirken, Gantz bu adımı yerleşimcilere yaklaşma konusunda fırsat olarak değerlendirdi

Gantz, Bnei Brak Belediye binasının önünde halka hitap ediyor (AFP)

Parti içi siyasi politikalarda “henüz yeniyetme bir siyasetçinin tilki olmaya çalışması” sözünün hayat bulduğu İsrail’de, Savunma Bakanı ve koalisyon ortağı Benny Gantz, Ulusal Planlama ve İnşa Konseyi’nin Batı Şeria’da toplantı düzenleyerek Yahudi yerleşim yerlerinde 5 bin yerleşim biriminin daha inşasını onaylamasını istedi. Gantz’ın bu talebi, Başbakan Netanyahu’ya mesaj olarak değerlendirildi.

Ulusal Planlama ve İnşa Konseyi’nde sunulan yerleşim projeleri hakkında bilgi sahibi olan bir kaynak, büyük yerleşim yerlerinin bir parçası olarak görülen yerleşim birimlerinin kurulmasından söz edildiğini ancak bazılarının Ramallah’ın karşısındaki Beyt-El yerleşim yeri gibi sapa bölgelerde bulunan mevcut yerleşimler yerlerinde kurulacağını söyledi.

Batı Şeria’daki Siyonist yerleşimcileri, Netanyahu’yu Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile yaptığı barış anlaşması şartlarının bir parçası olarak yerleşim yerlerinin inşasını dondurmakla suçluyorlar. Nablus Yahudi Yerleşim Birimi Konseyi Başkanı David el-Hayani, dün İsrail Meclisi’nde (Knesset) yaptığı konuşmada, “Netanyahu yerleşimleri (inşasını) dondurma konusunda eski politikasına geri döndü. Geçmişte Barack Obama yönetimine, bugün de BAE’ye boyun eğiyor” ifadesini kullandı. Hayani, Netanyahu’nun yerleşim birimlerinin inşasına onay verme hususunda tek yetki sahibi olan Konsey’in 6 aydır toplantı düzenlemesini engellediğini söyledi.

Siyonist yerleşimciler de aynı şekilde Savunma Bakanı sıfatıyla Konsey’den doğrudan sorumlu olan Gantz’a yönelirken, Gantz bu adımı yerleşimcilere yaklaşma konusunda fırsat olarak değerlendirdi. Gantz’ın liderliğindeki merkez sol ittifak Mavi ve Beyaz’ın (Kahol Lavan) barış sürecini destekleme ve provokatif yerleşim yerlerine muhalefet etme politikası izlediği biliniyor. Gantz, yerleşim yerlerinin yöneticilerine, Konsey toplantısını engelleyen kişinin Netanyahu olduğunu ve şahsen yerleşimcilerin taleplerini desteklediğini söyledi. Gantz daha sonra bu konuyla ilgili Netanyahu’ya bir mektup gönderdi.

Mektup hakkında konuşan Netanyahuya yakın isimler, “Bu mektup nifak niteliğindedir. Gantz, attığı bu adımla, yerleşimcilerin kendisini bir sonraki hükümette başbakan olarak görmek istemelerini sağlayacağını düşünüyor. Ancak bu bir kuruntu. Yerleşimciler, İsrail topraklarında Yahudi yerleşimlerini ileriye götüren başbakanın kim olduğunu ve kendilerini kandırmak için kimin deri değiştirdiğini gayet iyi biliyorlar” ifadelerini kullandılar. Gantz’a yakın isimler ise Gantz’ın bu adımının, gelecekte yapılacak herhangi bir barış anlaşmasında dahi İsrail’in bir parçası olarak kalmaya devam edecek yerleşim yerlerinde daha fazla konut inşasını destekleyen, sapa yerlerde yerleşim yeri ve yasadışı karakollar kurulmasını reddeden parti politikasıyla uyumlu olduğunu belirtiyorlar.

Hayani’nin dün Knesset’e giderek, sağ bloktaki çeşitli partilerden yerleşim yeri planını onaylama lehine bir karar alınmasını talep ettiği belirtildi. Hayani, bu çerçevede koalisyon hükümetinin bakanları ve milletvekillerinin yanı sıra muhalefetteki vekillerle bir araya geldi. İsrail Evimiz Partisi Avigdor Liberman ve Hayani, yerleşim inşasını dondurma kararını bozma, ertelenen projelerin onaylanması ve ilhak planına dönülmesi için hükümete baskı uygulama noktasında mutabık kaldı. Nitekim ilhak planı İsrail-BAE barış anlaşması uyarınca askıya alınmıştı.

Gantz’ın bu davranışları, özellikle siyasi parti liderlerinin Netanyahu’nun ülkeyi yeni bir seçime götüreceği açıklamaları yaptığı bir süreçte İsrail siyasetinde artık her şeyin mümkün olduğu yorumlarına neden oldu. Bu nedenle de iki partinin de kendi kuruluş programındaki ilkelere değil, seçim hesapları doğrultusunda adımlar attıkları belirtiliyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU