Selvi: Yüzde 1 oy alan partilerin dahi Meclis’te temsili yönünde çalışmalar yapılıyor

"Seçim sistemi en çok ittifakları etkileyecek"

Fotoğraf: AA

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, TBMM’nin açılmasıyla birlikte seçim barajının düşürülmesi için çalışma yapılacağını söylerken “Yüzde 1 oy alan partilerin dahi Meclis’te temsili yönünde çalışmalar yapılıyor” iddiasında bulundu.

Selvi, bugünkü köşe yazısında muhalefetin bir kısmında 2021’de erken seçim olacakmış gibi bir hava olduğunu söylerken şu ifadeleri kullandı:

Cumhurbaşkanı adayı olmayı planlayanlar, erken seçim ihtimaline hazırlıksız yakalanmamak istiyorlar. O nedenle hem siyasette hem medyada hazırlıklara başladılar. Türkiye’de erken seçim denilince ilk akla gelen isim olan MHP Lideri Bahçeli de seçimlerin 2023’te yapılacağını açıkladı. Muhalefet liderleri arasında, “Erdoğan erken seçime gitmez. 2023’e kadar ülkeyi yönetir” düşüncesinde olanlar da var.

1 Ekim’de Meclis’in açılmasının ardından erken seçim tartışmalarının daha sık duyulacağını belirten Selvi, kanunlarda bazı değişiklikler yapılacağını öne sürdü:

Çünkü iktidar Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu’nda köklü değişikliklere hazırlanıyor. Seçim barajının düşürülmesi, yüzde 1 oy alan partilerin dahi Meclis’te temsili yönünde çalışmalar yapılıyor. Seçim sistemi en çok ittifakları etkileyecek. Şimdilik bununla yetinelim. 

Hürriyet yazarı ayrıca anayasanın 67. maddesine atıfla “Ama eğer seçim yasası 2021 yılında değişirse, bu aynı zamanda seçimlerin 2021 yılında yapılmayacağı anlamını taşıyor” yorumunu yaptı.

Anayasanın 67. maddesinde şu ifadeler yer alıyor:

Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz.

 

Independent Türkçe, Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU