Brüksel'in Avrupa başkentlerine gönderdiği kaygı dolu uyarılar basına sızdı: AB, Boris Johnson'a güvenmiyor

AB Komisyonu, BK basınında çıkan eleştirel yayınların arkasında Londra hükümetinin olmasından endişe duyuyor

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen pazartesi günü Johnson yönetimini anlaşmaya uyması konusunda uyarmıştı (AP) 

Kısa süre önce Brüksel'den Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin başkentlerine gönderildiği belirtilen bildiriler, AB'nin Birleşik Krallık (BK) Başbakanı Boris Johnson'a güvenmediğini işaret ediyor.

Guardian'ın haberine göre BK'nin AB'den ayrılma (Brexit) sürecine dair müzakerelerin Londra'da yeniden başlamasının beklendiği sırada, Brüksel'in Johnson'a karşı güvenindeki sert düşüş basına sızan diplomatik belgelerle açığa çıktı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen pazartesi günü BK'yi Brexit anlaşmasının şartlarına uyması yönünde uyarmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu anlaşmada Kuzey İrlanda için fiziki sınırlara dönülmesini engelleyen protokolü hatırlatan Von der Leyen, Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda "BK hükümetinin, uluslararası hukuk uyarınca bir zorunluluk olan ve gelecekteki ortaklık için önkoşul teşkil eden çekilme anlaşmasını uygulayacağına güveniyorum. İrlanda/Kuzey İrlanda protokolü, adada barış ve istikrarın yanı sıra ortak pazarın bütünlüğünü korumak için hayati öneme sahip" ifadelerini kullandı.

Bu ikazlardan sadece bir gün sonra ortaya çıkan ifşaatsa, son günlerde AB başkentlerine Brüksel'den gönderilen bildirilere göre Johnson'a ve onun yönetimine duyulan güvensizliği gözler önüne serdi:

  • Johnson'ın bir "takas" gerçekleştirmek için balıkçılık, devlet yardımı ve anlaşmazlıkların çözülmesi gibi kilit önemdeki çözülmemiş konularda uzlaşmaya dair son ana kadar beklediğinden şüpheleniliyor.

Bu strateji, sorunların karmaşıklığı göz önüne alındığında AB Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier'ın ekibindeki yetkililer tarafından "kaygı verici" olarak tanımlandı.

Hatta bir komisyon yetkilisi AB diplomatlarına, "Liderler arasında sadece bir telefon görüşmesiyle bu noktalarda anlaşmak kolay olmayacak. (BK) çok geç ayrılıyor" dedi.

  • Avrupa Komisyonu, BK İçişleri Bakanı Priti Patel'in AB'nin en büyük 5 ülkesinden bakanları 22 Eylül'de Londra'daki bir toplantıya davet ettikten sonra Brüksel'i yoklayıp iç güvenlik konusunda yan müzakereleri başlatmaya çalışmasından korkuyor.

Komisyon yetkilileri üye ülkelerden, bu görüşmelerde BK'den gelecek herhangi bir öneriyi kabul etmekten kaçınmalarını istedi. Yetkililer, "Müzakereye tabi olan bu alanlarda hiçbir şeye karar verilemeyeceği konusunda net olmalıyız" tavsiyesinde bulundu.

  • Komisyon ayrıca, son müzakere turunun hemen öncesinde Brüksel'i uzlaşmazlıkla suçlayan haberlere bakıldığında BK basınında çıkan ve AB'yi eleştiri yağmuruna tutan yayınların arkasında Londra hükümetinin olmasından endişe duyuyor.
     


AB'nin bu önemli organı, Barnier ile BK Başmüzakerecisi David Frost arasındaki son görüşmeleri de "hayal kırıklığı" olarak tanımlıyor.

Bu ifşaatlar, Frost'un pazartesi günü "iki tarafın da zamanında bir anlaşmaya varmak için bu hafta ilerleme katetmesi gerektiği" yönündeki sözlerinin ardından salı günü Londra'da başlaması öngörülen müzakerelerin akıbeti açısından da elverişsiz bir zemin sunuyor.

AB'den 31 Ocak'ta ayrılan BK, Birlik'le ticaret başta olmak üzere ikili ilişkiler konusunda kapsamlı müzakereler yürütüyor.

Müzakerelerde ticaretin yanı sıra balıkçılık, havacılık, ilaç ve güvenliğe kadar çeşitli konular ele alınıyor.

Anlaşmaya varılamaması halinde iki taraf arasındaki ticari ilişkiler, 31 Aralık 2020 sonrasında Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına göre yapılacak.

Bu tarihe kadar olan geçiş süreci boyunca BK, AB kurallarına bağlı kalmayı sürdürüyor.

 

Independent Türkçe, Guardian, AA

DAHA FAZLA HABER OKU