ABD yönetiminin iki önemli bilim danışmanı, Trump'ın hayalini suya düşürdü: Aşının seçime kadar hazır olması pek mümkün değil

Işık Hızı Ötesi Operasyonu biriminin başkanı, Trump'ın seçim kampanyasını bir kamu sağlığı zaferiyle sonlandırma umutlarını söndürdü

Trump'ın aşı için "müjdelediği" tarihlerle bilim ekibinin öngörüleri birbirini tutmuyor (AFP)

Trump yönetiminin üst düzey iki bilim danışmanı, kasım ayına kadar bir koronavirüs aşısının hazır olma ihtimalinin düşük olduğunu söyleyerek Donald Trump'ın seçim gününden önce aşıyı halka duyurma umutlarına gölge düşürdü.

Işık Hızı Ötesi Operasyonu (OWS) adlı aşı geliştirme programının bilim ekibi başkanı Dr. Moncef Slaoui perşembe günü NPR'dan Mary Louise Kelly'ye yaptığı açıklamada, sürecin aşı geliştirme standartlarına göre "olağanüstü hızla" ilerlemesine karşın aşıyı bu sonbaharda elde etmenin neredeyse imkansız olduğunu belirtti.

Bu bir planlama meselesi ve operasyonun şimdiye kadar son derece iyi gittiğini de söylemem lazım, umduğumdan bile daha iyi gidiyor.

Şu an devam etmekte olan denemelerin ekim sonuna kadar olumlu sonuçlanma ihtimali çok çok düşük, bu nedenle olağanüstü durum kullanım yetkisi için gereken diğer koşullar yerine getirilir ve onaylanırsa ancak sonuç çıkabilir.

Bence bu son derece düşük bir ihtimal ama imkansız da değil, dolayısıyla yapılacak doğru şey bu ihtimale hazırlıklı olmak.

Dr. Slaoui sözlerinin devamında, aşının olağanüstü durum kullanım yetkilendirmesinin, üçüncü aşama denemelerde etkililik ve güvenlik hususlarına dair sıkı testlerden geçinceye kadar çıkmayacağını açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yüksek risk grubundaki kişilere yapılabilecek bir aşının sene sonuna kadar hazır olmasını bekleyen Slaoui, ABD nüfusunun tamamının aşılanması içinse 2021 ortalarına kadar beklemek gerekeceğini ifade etti.

Cuma sabahı Dr. Slauoui'nin iddialarını yineleyen ABD Kamu Sağlığı Dairesi Başkanı Dr. Jerome Adams da Good Morning America programında, aşının kasım ayına kadar hazır edilmesinin "ihtimal dışı" olduğunu söyledi.

Mesele yalnızca güvenli ve etkili bir aşı geliştirmek değil, aynı zamanda bunun dağıtımına da hazır olmak.

Yani bir aşının erkenden erişilebilir hale getirilmesi halinde, ki hem Dr. (Anthony) Fauci hem de (aşı çalışmalarının başındaki) Dr. (Moncef) Slaoui bunun muhtemel olmamakla beraber imkansız olmadığını da söylüyor, eyaletlerin dağıtıma hazır olduğundan emin olmak istiyoruz, Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri'nin (CDC) 1 Kasım talimatları da bununla alakalı ve hazır olduğunda aşıyı en çok ihtiyacı olan insanlara ulaştırabilmeliyiz.

ABD yetkililerinin aşı onayını seçim gününe yetiştirme telaşı içinde olmadığını kaydeden Dr. Adams şöyle devam etti:

İnsanların anlaması gereken bir şey varsa o da elimizde Veri ve Güvenlik Denetleme Kurulu gibi bir heyetin bulunduğudur. Verileri kararı etkileyebilecek unsurlardan bağımsız değerlendiriyorlar, yani bu tarafsız kuruluş herhangi bir aşının etkili olduğuna dair sağlam bulgular olduğunu bildirmediği sürece ilerlemek mümkün olmuyor.

Işık Hızı Ötesi Operasyonu'nun oluşturulup geliştirilmesi yalnızca Trump'ı her daim eleştiren kesimleri değil, birçok halk sağlığı uzmanını da kaygılandırıyor. İçlerinden pek çoğu, çalışmalardan çıkacak herhangi bir aşının yeterli güvenlik denemeleri yapılmadan hızla üretime sokulmasından endişe duyuyor.

Bu endişelerin temelinde de aşı yarışının Trump'ın yeniden seçilmesi için yürütülen kampanyanın hedefleri doğrultusunda hızlandırıldığına dair korkular yatıyor.

Seçim gününe kadar herhangi bir aşının hazır olacağına dair kesin hiçbir emare bulunmamakla birlikte CDC bu hafta ülke genelindeki halk sağlığı yetkililerini aşıyı kasım başında dağıtmaya hazır olmaları konusunda bilgilendirmişti.
 


Trump perşembe gecesi Pensilvanya'da gerçekleştirdiği bir mitingde, söz konusu iddialarda üsteleyerek aşının "aslında ekim ayı sona ermeden bile gelebileceğini" söylemiş, "Buna ne dersiniz?" demişti.

CDC ile Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) son zamanlarda, gerçekleştirdikleri faaliyetler ve yaptıkları açıklamalardan dolayı fazlasıyla siyasi oldukları eleştirilerine maruz kalıyor. CDC kısa süre önce daha az sayıda Amerikalıya test yapılması gerektiğini öne sürmüş ancak bu tavsiyenin ilkin iddia edilenin aksine başdanışman Dr. Anthony Fauci'nin imzasıyla değil de Beyaz Saray'ın ısrarıyla verildiği doğrulanmıştı.

Bu arada geçen hafta FDA Başkanı Stephen Hahn, Kovid-19 hastalarına yönelik plazma tedavisinin etkisini abarttığı gerekçesiyle kamuoyu nezdinde özür dilemek zorunda kalmıştı. Bu tedaviye dair olağanüstü durum yetkilendirmesinin Cumhuriyetçi Ulusal Kongre arifesinde duyurulması, söz konusu tedavinin kritik bir anda yönetimin imajını düzeltmek için öne sürüldüğüne dair şüphe uyandırmıştı.

Bununla birlikte Dr. Slaoui, kendisine CDC'nin önerisinde yer alan kasım tarihinin siyaset kokup kokmadığı sorulduğunda bu fikre katıldığını söylese de eyaletlere hazır olmaları yönünde verilen talimatın siyasi taktikten ziyade ülkenin hazırlığını garanti altına alma stratejisinin bir parçası olduğunu belirtti.

Demek istediğinizi anlıyorum. Haklısınız. Benim de sizler gibi ilkin haberlerde gördüğüm bu mektup, '(1 Kasım itibarıyla) hazır olmamız gerektiğini' söylüyor. Dahası klinik denemelerin ekim sonuna kadar sonuçlanması her ne kadar düşük olsa da -daha önce dediğim gibi son derece düşük olsa da- ihtimal dahilinde.

Durumun bu olması halinde hazırlıklı olmamak sorumsuzca olurdu."

Johns Hopkins Üniversitesi'ne göre ABD 6,1 milyon kişinin koronavirüs testi pozitif çıktı ve can kaybı 187 bin 464'e ulaştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU