Trump, taraftarlarını çifte oy kullanıp seçim sahtekarlığı yapmaya davet etti

"Öyleyse oylarını postayla gönderip sonra da oy kullanmaya gitmelerine izin verin, sistemleri dedikleri kadar iyiyse zaten oy kullanmalarının mümkün olmaması gerekir"

Trump bugüne dek posta yoluyla oy vermenin meşruiyetini hedef alan birçok açıklama yaptı (AFP)

Donald Trump taraftarlarına başkanlık seçimlerinde hem postayla hem de şahsen olmak üzere iki kez oy verip posta yoluyla oy kullanma sistemini test etmelerini önerdi.

Seçimlerde birden fazla oy kullanmak yasadışı olmakla birlikte başarılı bir çifte oy girişimi, seçmen dolandırıcılığı anlamına geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Başkanı Trump, Kuzey Karolina'daki seçim kampanyaları esnasında eyaletin posta yoluyla oy kullanma sistemine güvenip güvenmediğine yönelik bir soru üzerine, oy pusulalarının tasnifini ya da çifte oy kullanma ihtimalini test için seçmenin hem posta aracılığıyla hem de kişisel olarak oy kullanması gerektiğini söyledi.

Trump çarşamba günü WECT 6 News'e "Öyleyse oylarını postayla gönderip sonra da oy kullanmaya gitmelerine izin verin. Sistemleri dedikleri kadar iyiyse zaten oy kullanmalarının mümkün olmaması gerekir" dedi.

Oyları tasnif edilmediyse oy kullanabileceklerdir. Yani yol bu, yapmaları gereken şey de bu.

Havaalanı pistinde yapılan kısa röportajda, seçmene talepleri dışında posta yoluyla oy kullandırma fikrinden hoşnut olmadığını dile getiren Trump, Cumhuriyetçi Ulusal Komite'nin Nevada, New Jersey ve Montana'da açtığı davalara atıfta bulunarak müttefiklerinin bu sistemi mahkemelerde durdurmaya çalıştığını belirtti.

Öyleyse, talep etmiş olun veya olmayın, pusulalarınızı güçlü biçimde onlara gönderin. Posta yoluyla oy verme tamamdır.

Ama bizzat oy vermeye gidin ve oyunuz kayıt altına alınmamışsa oy kullanabilirsiniz. Ben bunu böyle görüyorum.

Çarşamba öğleden sonra CNN'e verdiği röportajda Başkan'ın sözlerini savunan Adalet Bakanı William Barr ise iki parti tarafından hazırlanan bir raporda, posta yoluyla oy kullanmanın "dolandırıcılık ve baskı" riskiyle dolu olduğunun belirtildiğini kaydetti.
 


Barr, taraftarlarına çifte oy kullanma çağrısı yapan Trump'ın bu sözlerine doğrudan değinmemekle birlikte posta yoluyla oy kullanımının "ateşle oynamak" anlamına geldiğini ifade etti.

Yani, Başkan'ın tam olarak ne söylediğini biliyorum ama bana göre şu noktaya işaret etmek istiyor: Bu sistemde takip kabiliyeti iyi değil, eğer iyi olsaydı o zaman ikinci kez oy kullanmaya çalıştığınızda, kişisel olarak oy vermeye kalkıştığında yakalanmanız gerekir.

Barr, CNN sunucusu Wolf Blitzer'in çifte oy kullanımının yasallığı hususunda sıkıştırmasının ardından Kuzey Karolina'ya özgü kanunu bilmediğini belirtip bazı eyaletlerin seçmene belirli bir süreye kadar oyunu değiştirme imkanı sunduğunu söyleyerek yön değiştirdi:

Başkan'ın söylediklerini neden bana soruyorsunuz?

Wolf, bunlar esas sorunun etrafında dolaşan boş laflar. 2009'da Jimmy Carter ve James Baker'ın başkanlığını yaptığı iki partili komisyon, posta yoluyla oy kullanmanın dolandırıcılık ve baskı riskiyle dolu olduğunu söylemişti."

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU