ABD’nin dahil olmadığı küresel aşı girişimi COVAX’a 76 varlıklı ülke katılma sözü verdi

COVAX 2021 sonuna kadar 2 milyar doz Kovid-19 aşısı tedarik edip ulaştırmayı amaçlıyor

Dünya genelinde bazıları son aşamadaki insanlı denemelere geçen Kovid-19 aşısı geliştirme çalışmaları sürüyor (Reuters)

Kovid-19 aşısının adilce dağıtılması ve satın alınması için kısmen Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) liderliğinde başlatılan küresel aşı paylaştırma planına 76 varlıklı ülkenin katılma sözü verdiği açıklandı.

Açıklamayı projenin diğer ortağı olan, Bill ve Melinda Gates Vakfı tarafından kurulan GAVI Aşı İttifakı'nın Başkanı Seth Berkley yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reuters haber ajansına verdiği röportajda Berkley, COVAX'ta Japonya, Almanya, Norveç ve 70'ten fazla varlıklı ülkenin yer aldığını ve ülkeleri için girişim yoluyla Kovid-19 aşısını tedarik etmeyi prensipte kabul ettiğini duyurdu.

"Şu an itibarıyla 76 üst orta ve yüksek gelirli ülke katılma konusundaki niyetlerini doğruladı ve bu sayının artmasını bekliyoruz" diyen Berkley sözlerini "Bu iyi haber. COVAX'ın hizmete hazır olduğunu  ve olmasını umduğumuz gibi dünya genelinde ilgiyle karşılandığını gösteriyor" ifadelerini kullandı.

"Çin olumlu sinyal verdi"

Çin ile COVAX'a katılımı konusunda görüşmeyi sürdürdüklerini belirten Berkley " Dün Çin hükümetiyle bir görüşmemiz oldu. Henüz onlarla bir anlaşma yapmadık ama pekin yönetimi olumlu sinyal verdi" dedi.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Chunying çarşamba günü gazetecilere yaptığı açıklamada COVAX'ı destekledilerini, DSÖ ve diğer taraflarla iletişim halinde olduklarını söylemişti.

 170'ten fazla ülkenin yer almak için görüşmelerde bulunduğu COVAX ulusal hükümetlerin Kovid-19 aşısı istiflememesi ve her ülkede ilk olrak yüksek riskli kişilerin aşılanmasını garanti altına amaya çalışıyor.

Destekçileri projenin herkes için aşı maliyetini düşüreceğinini ve pandemiyi daha hızlı sonlandıracağını savunuyor.

COVAX'a katılacak varlıklı ülkeler aşı satın alımlarını ulusal bütçelerinden karşılaayacak ve 92 daha yoksul ülkeye aşıların eşitçe dağıtılması için gönüllü bağışlarda bulunacak.

Katılımcı varlıklı ülkeler ayrıca isterlerse ikili anlaşmalarla da aşı tedarik etmek de özgür bırakılmıştı. ABD Başkanı Donald Trump yönetimi  salı günü DSÖ'nün programda yer alaması nedeniyle COVAX'a katılmayacağını açıklamıştı.

Berkley ABD'nin kararına şaşırmadığını ancak Washington'la bu konuda görüşmeyi sürdüreceklerini belirtti. Projede katılımcı ülkelere bağlayıcı anlaşmayı imzalamaları için 18 Eylül'e kadar süre tanınmıştı.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU