Bolsonaro'nun seçim öncesi dağıttığı "korona çekleri" yoksulluk oranını rekor düzeyde azalttı

Geçmiş yönetimleri "proleter diktatörlük" uygulamakla suçlayan sağcı Bolsonaro'nun popülaritesinin, kasımdaki yerel seçimler öncesi yoksul kesim başta olmak üzere halk arasında arttığı görüldü

Salgını hafife alarak tepki çeken Bolsonaro kısa süre önce koronavirüse yakalanmıştı (Reuters)

Brezilya'ya ait son veriler, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sırasında halka yapılan nakdi yardımlarla ülkedeki yoksulluk seviyesinin rekor düzeyde azaldığını işaret ediyor.

Salgında 4 milyondan fazla enfekte ve 124 bini aşkın can kaybıyla ABD'den sonra dünya genelinde ikinci sırada gelen Latin Amerika ülkesinden dikkat çeken bir istatistik paylaşıldı.

Bloomberg'in haberine göre kriz süresince halka yüksek miktarda para dağıtılırken, bunun neticesinde yoksulluk ve eşitlik rakamlarının ülke tarihinin en düşük seviyesini gördüğü belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Brezilya'nın en iddialı sosyal yardım programı olarak nitelenen uygulamada nüfusun yüzde 30'una denk gelen 66 milyonluk bir kesime ayda 600'er Brezilya Reali (yaklaşık 844 TL) dağıtıldı.

Haberde bu tablonun, sosyal yardım karşıtlığıyla tanınan ve virüse yönelik inkar politikası nedeniyle halkının sağlığını riske atmakla suçlanan sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'ya yeni bir popülarite kazandırdığı belirtildi.

Bolsonaro yönetiminin bu meseleyi 2022'deki başkanlık seçimlerinin bir provası niteliğinde görülen kasım ayındaki yerel seçimlerde gündemde tutmasının beklendiği de ifade edildi.

Hükümet kendi verilerini henüz yayımlamamış olsa da Brezilya'nın en büyük akademik kurumlarından biri olan Getulio Vargas Vakfı'nın paylaştığı rakamlar, günde 10 Brezilya Reali'nin altında (yaklaşık 14 TL) kazanan ve geçen yıl yüzde 8'e karşılık gelen kesimin oranının bu haziranda yüzde 3,3'e düştüğünü ortaya koydu.

Yoksulluk sınırının altında yaşayanların oranıysa yüzde 25,6'dan yüzde 21,7'ye gerilerken, her iki rakamın da 16 yılın en düşük sonuçları olduğu vurgulandı.

Ekonomist Daniel Duque ise söz konusu rakamların, 40 yıl önce verilerin toplanmaya başlamasından bu yana elde edilen en düşük oran olduğunu söyledi.
 


Lula'nın 8 yılda harcadığı parayı 5 ayda dağıttı

Korona destek yardımlarının Bolsonaro yönetiminin iyileşme paketinin neredeyse yarısına karşılık geldiği belirtilirken, bu uygulamanın sağcı liderin yoksul kesim başta olmak üzere halk arasında popülaritesini artırmasını beraberinde getirdiği kaydedildi.

Geçmiş yönetimleri "proleter diktatörlük" uygulamakla suçlayan 65 yaşındaki Bolsonaro'nun popülaritesinin, Datafolha tarafından yapılan son anketlere göre yüzde 32'den yüzde 37'ye çıktığı, ülkenin en düşük gelir grupları içinse bu desteğin yüzde 22'den yüzde 35'e yükseldiği kaydedildi.

Diğer taraftan eski Devlet Başkanı Luiz Inacio Da Silva tarafından başlatılan ve yılda 14 milyon aileye yardım edilmesini öngören "Bolsa Familia" programında 8 yılda harcanan paranın, halk arasında daha çok "korona çeki" olarak bilinen program kapsamında 5 ayda kullanıldığı, vatandaşlara ayda 50 milyon Brezilya Reali (yaklaşık 70 milyon TL) dağıtıldığı belirtildi.

 

Independent Türkçe, Bloomberg

DAHA FAZLA HABER OKU