İç Moğolistan'da anadilde eğitime Mandarin müdahalesi halkı sokağa döktü, Çin polisi "protestocu avı" başlattı

Eylemlere katılan kişilerle ilgili emniyet teşkilatına yardımcı olanlara para ödülü vaat ediliyor

Çin'in müfredat değişikliğine tepki için Moğolistan'da dışişleri bakanlığı dışında da eylem düzenlendi (Reuters)

Çin'in İç Moğolistan Özerk Bölgesi'nde Moğolca verilen ders sayısını azaltıp Mandarin lehçesinde dersleri müfredata sokması tepki çekiyor.

BNN Bloomberg'in haberine göre Tibet ve Sincan'daki etnik azınlıkların kültürlerini zayıflatma hamlelerine benzetilen girişim halkı sokağa dökerken, "protestocu avı" başlatan Çin polisi, sayıları 100'ü aşan eylemcilerin bulunmasına yardım edenlere para teklif ediyor.

Moğolistan-Rusya sınırında yer alan Tongliao şehrinde polis teşkilatı çarşamba günü "kavga çıkarıp sorun yaratmakla" suçladığı kişilerin fotoğraflarını ve bu kişilerle ilgili bilgileri paylaşarak söz konusu şahısların 30 Ağustos-1 Eylül tarihlerinde suça karıştığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni önlemler çerçevesinde İç Moğolistan Özerk Bölgesi'nde bazı derslerin Çincenin Mandarin lehçesinde verilmesi kararı tepki çekmişti.

Bloomberg'e göre ilk aşamada "dil ve edebiyat" dersi için öngörülen Mandarin dilinde eğitim, daha sonra "tarih", "ahlak ve hukuk" şeklinde iki kategoriyi daha içine alacak şekilde genişletildi.

Yerel eğitim yetkilileri pazartesi günü yaptıkları açıklamada, Mandarin dilinde eğitimin yalnızca bu üç ders için geçerli olacağını bildirdi.

Polis paylaştığı ilanlarda emniyet birimlerine yardımcı olacak kişilere bin yuan (yaklaşık bin TL) ödül verileceğini duyururken, aranan bu kişilere teslim olmaları yönünde de çağrı yaptı.

BBC'nin haberine göre, bölgede yeni eğitim öğretim dönemi salı günü başlarken, bazı aileler, anadilde eğitim politikasındaki değişikliği protesto etmek amacıyla çocuklarını okula göndermemişti.

Birçok etnik Moğol, yeni önlemleri kültürel kimliklerini hedef alan bir tehdit olarak görüyor.

Öğrenci ve velilerden oluşan kalabalık gruplar geçen hafta hafta sonu boyunca bu önlemleri protesto amacıyla gösteri düzenlemişti.

Öğrencilerin bir gösteride "Bizim dilimiz Moğolca, anavatanımız sonsuza dek Moğolistan. Ana dilimiz Moğolca. Ana dilimiz için ölürüz" diye bağırdığı görülmüştü.
 


Bölgede bir yatılı okulda çocuklarının ayrılmasını isteyen ailelerle okul yönetimi arasında gerilim yaşandığı, ailelerin saatler sonra polis engelini aşarak çocuklarını okuldan çıkarmayı başardığı belirtilmişti.

Öte yandan İç Moğolistan Özerk Bölgesi'nde yetkililerin vatandaşları konuyla ilgili sosyal medyada yorumda bulunmamaları konusunda uyardığı, Weibo'da bu mesele hakkındaki paylaşımların kaldırıldığı ifade edilmişti.

Söz konusu politikayı eleştirenler, Çin hükümetini, Sincan Uygur Özerk Bölgesi konusunda yaygın uluslararası tepkiye rağmen azınlıkları asimile etme yönündeki baskıyı artırmakla suçluyor.

Çin'de son yıllarda Uygur Türklerinin yaşadığı Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde "eğitim merkezi" adı altında faaliyet gösteren kamplar ile Uygur Türklerinin kimlik ve kültürlerine yönelik ihlaller, uluslararası kamuoyu tarafından eleştiriliyor.

 

Independent Türkçe, BNN Bloomberg, AA  

DAHA FAZLA HABER OKU