İstanbul Valisi Yerlikaya'dan Kovid-19 temaslı vatandaşlara çağrı: Allah rızası için dışarı çıkmayın

Vali Yerlikaya, idari işlem yapmaktan haya ettiklerini belirterek vatandaşlara çağrıda bulundu

Fotoğraf: AA

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) temaslı vatandaşlara "Sizden bir şey istiyorum bu şehrin valisi olarak; Allah rızası için dışarı çıkmayın. Ne söyleyebilirim başka?” diye seslendi. 

İdari işlem yapmaktan haya ettiklerini kaydeden Yerlikaya, “Pozitif olduğunu bilen kardeşimiz kendi sağlığını düşünmüyorsa bundan büyük bir kul hakkı nasıl olabilir? Şehirle nasıl helalleşeceksin?" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zeytinburnu'nda 55 bin metrekare alan üzerine yapılacak Millet Bahçesi'nde yer alacak İlçe Emniyet Müdürlüğü binasının temeli düzenlenen törenle atıldı.

Yerlikaya, İstanbul'un adrese dayalı nüfusunun 15 milyon 571 bin olduğunu, ikamet izinli ve Suriyeli misafirlerin sayısının ise 1 milyonu geçtiğini belirterek, "Zeytinburnu'nun nüfusu 300 bin bandına geldi. Gerçek rakam da bundan ibaret değil. Gündüz çalışanlar ile geçici ikamet izinli ve Suriyeli misafirlerle bu rakam çok daha yukarıda. Dolayısıyla hem ilçemizin hem de bu şehrin huzur hizmetini sağlayanların görevi daha önemli hale geliyor" diye konuştu. 

“Polis sayımız 46 bin bandında”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun göreve gelmesiyle kolluk kuvvetlerinin sayısının arttığını ve ihtiyaç duyulan tüm araç ve gereçlerin temin edildiğini anlatan Yerlikaya, "İl genelinde polis sayımız 46 bin bandında, bekçilerimizle beraber. Jandarmamız 7 bin, 900'e yakın Sahil Güvenliğimiz var. Karada, havada, denizde gerçekten cansiperhane çalışılıyor" ifadelerini kullandı.

İstanbul'da 100 bin nüfusa bir polis merkezi düşecek

Vali Yerlikaya, İstanbul'un 39 ilçesi ve 692 mahallesinde 122 polis merkezi bulunduğunu, bunun artırılması için çalışma başlattıklarını belirterek, şunları kaydetti: 

En azından 100 bin nüfusa bir polis merkezi düşmesi için 152-155 hedefi koyduk. 6 polis merkezimizi açtık, 22 polis merkezimizin inşaatı devam ediyor, 3 polis merkezimiz ihale aşamasında, 5'i için ise arsa tahsis çalışması sürüyor. Bunlar tamamlandığı zaman 2021'in bahar ayında hedeflediğimiz 152-155 bandına ulaşacağız.

Kovid-19 tedbirleri 

Salgın tedbirleri kapsamında ülke genelinde düğün, nişan gibi faaliyetlerin yasaklandığını anımsatan Yerlikaya, sonbaharda daha dikkatli olunması gerektiğini söyledi. 

Vali Yerlikaya, temizlik, maske ve mesafe kuralına uyulmasının önemine işaret ederek, "Maskeyi kuralına uygun takar, mesafeye dikkat edersek virüsün solunumla bulaşma riski yüzde 90 azalıyor" dedi.

Pozitif vakayla temas edenlerden sabırlı olmalarını isteyen Yerlikaya, konuşmasını şöyle tamamladı:

Filyasyon çalışma grupları var. 39 ilçede kaymakamlıklarımız bu kardeşlerimize sahip çıkmak ve onların dışarıya çıkmamaları için çalışıyor. Dışarıya çıkmadıklarında sosyal destek gruplarımızın destansı çalışmalarıyla yanlarında oluyoruz. Gazete, su, ekmek istiyorlarsa götürüyoruz. Maddi durumu iyi değilse de yardım ediyoruz. Sizden bir şey istiyorum bu şehrin valisi olarak; Allah rızası için dışarı çıkmayın. Ne söyleyebilirim başka? İdari işlem yapmaktan haya ediyoruz. Pozitif olduğunu bilen kardeşimiz kendi sağlığını düşünmüyorsa bundan büyük bir kul hakkı nasıl olabilir? Şehirle nasıl helalleşeceksin? Biz hem idari işlem yapıyoruz hem de savcılığa suç duyurusunda bulunuyoruz.

Türkiye’de son durum

Türkiye'de açıklanan son tabloya göre; 1596 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 45 kişi hayatını kaybetti.

Toplam vaka sayısının 273 bin 301, can kaybının 6 bin 462, ağır hasta sayısının 1017'e yükseldiği son 24 saatte 107 bin 927 Kovid-19 testi yapıldı.

947 kişinin daha iyileşmesiyle, Kovid-19 tedavisi tamamlananların sayısı 246 bin 876 oldu.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU