TFF Başkanvekili Kamışlı: 49 milyon liralık zararın 44 milyonu, beIN Sports'a sezon başı yapılan indirimden kaynaklanıyor

TFF Başkanvekili Kamışlı, genel kurulda açıklanan 49 milyon liralık zararla ilgili, beIN Sports ile sezon başı yapılan anlaşmayı işaret ederek, "Belli bir indirime gidildi. Hem bu indirimden hem de kur farkından dolayı 44 milyon lira açık oluştu" dedi

Ankara'da gerçekleştirilen genel kurulda TFF'nin bir yıllık zararı 49 milyon olarak gerçekleşmişti / Fotoğraf: AA 

Ankara'da düzenlenen Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Olağan Genel Kurulu, bazı kulüplerin katılmaması ve yapılan harcamalarla gündeme damga vurmuştu.

TFF, hazırladığı faaliyet raporunda 1 Haziran 2019-31 Mayıs 2020 tarihleri arasında 791 milyon lira olan gelirlerin 870 milyon liraya yükseldiği görüldü. Öte yandan 785 milyon lira olan giderlerin ise 919 milyon lira çıktığı gözlerden kaçmamıştı. Hazırlanan tabloya göre TFF'nin 1 yılda yılda 49 milyon lira zarar ettiği dikkatlerden kaçmadı.

TFF Mali ve Hesap İşlerinden Sorumlu Başkanvekili Erhan Kamışlı, Hürriyet'ten Mehmet Arslan'a yaptığı açıklamada, 49 milyonluk zararı şöyle anlattı:

49 milyon liranın 44 milyonu yayın gelirlerindeki düşüş ve kur farkından dolayı oluştu. beIN Sports ile sezon başı bir anlaşma yaptık. Bu yaptığımız anlaşmada belirli bir oranda indirime gittik. Hem bu indirimden, hem de kur farkından dolayı 44 milyon liralık bir açık oluştu. Yani TFF yayın gelirlerinden elde etmesi gereken rakamı alamadı. 

Kamışlı, "Geri kalan 5 milyon liralık zarar" sorusunu ise şöyle yanıtladı:

Bunun 2 buçuk milyon liralık kısmını eğitim gelirleri oluşturuyor. Yeni tip koronavirüs pandemisi dolayısıyla eğitim gelirlerimizde bir azalma oldu.

"Personel giderlerinde tasarruf sağladık"

TFF'nin hazırladığı raporda yer alan "56 milyon lira personel gideri" konusuna da değinen Kamışlı, şöyle konuştu:

Bizim bütçemizde bu rakam 57 milyon TL‘ydi. Biliyorsunuz yaklaşık 30 arkadaşımızla yollarımızı ayırdık. Bu arkadaşlarımızın kıdem ve ihbar tazminatları da bu rakamın içinde. Dolayısıyla biz aslında personel giderleri konusunda da tasarruf sağladık.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"126 milyon büro gideri tabii ki olmaz"

Kamışlı, TFF Genel Kurulu'na sunulan raporda en çok tartışılan harcama kalemlerinden olan büro giderlerinin 126 milyon lira olmasıyla ilgili gelen soruya, şu cevabı verdi:

Olmaz tabii. Seneye de değişecek bu terim. Biz bu yıl büro gideri diye isimlendirdik bunu. Çünkü TFF, Kurumlar Vergisi’ne tabi değil. Dolayısıyla amortisman giderlerimi yazamıyorum. Hal böyle olunca yaptığımız harcamaları da büro gideri olarak isimlendirdik. Mesela geçen yıl bu rakam 123 milyon TL’ydi. Bu sene 126 olmuş. Yaptığımız ek bina mesela.. Bunun harcamaları. E-bilet harcamaları. Passolig'e belirli bir destek vardı. Ama yeni takımlar çıkıyor lige. Onların bilet satışı için biz yardımcı olmak zorunda kalıyoruz. Tüm e-bilet altyapısını biz üstleniyoruz. 

Kamışlı, e-bilet harcamalarının "Yeni statlara taşıma ve kurulum giderleri" ile "Tüm statlardaki ekipmanın lisans ve bakım gideri ile operasyon gideri. Raporda yatırım olan kısım büro giderlerinde, bakım olan kısım profesyonel giderlerinde" olduğunu dile getirdi.

1 Eylül'de Ankara'da yapılan TFF Olağan Genel Kurulu, başkan Nihat Özdemir ve yönetim kurulunu 1 Haziran 2019 ile 31 Mayıs 2020 dönemi hesap ve faaliyetlerinden ötürü yapılan oylamada oy birliğiyle ibra etmişti.

 

Independent Türkçe, Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU