Charlie Hebdo davası bugün başlıyor: Karikatürleri kınamayacağını söyleyen Macron, Fransızları "nefret söyleminden" kaçınmaya çağırdı

Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'ya yönelik 7 Ocak 2015'te silahlı saldırı gerçekleştirilmiş ve 12 dergi çalışanı öldürülmüştü

Charlie Hebdo duruşması Paris Adliyesi'nde görülecek / Fotoğraf: EPA

Fransa'da 17 kişinin hayatını kaybettiği Charlie Hebdo ve market saldırılarının davası bugün başlıyor.

Soruşturma kapsamına 14 sanık alınmış durumda, bu sanıklardan ikisi olan Ali Rıza Polat ve Metin Karasular ise Türkiye kökenli.

Saldırıya müdahil oldukları iddia edilen sanıklardan üçü gıyaben, 11'i Paris'in kuzeybatısındaki adliyede yargılanacak.

Konuyla ilgili açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinin basın ve ifade özgürlüğüne önem verdiğini, ancak Fransızların "nefret yayacak" davranışlardan kaçınması ve diğerlerine saygı duyması gerektiğini söyledi.

Hz. Muhammed karikatürleri nedeniyle Charlie Hebdo'yu kınayamayacağını belirten Macron, kararın mahkeme tarafından verileceğini sözlerine ekledi.

Dergi karikatürleri yeniden yayımladı

Davanın görülmesinden bir gün önce Fransız hiciv dergisi, İslam dünyasında tepkilere neden olan karikatürleri yeniden kapağına taşıdı.

"Bütün bunlar bunun için mi?" başlığını kullanan derginin Genel Yayın Yönetmeni Laurent Sourisseau, "Hiçbir zaman vazgeçmeyeceğiz" mesajını verdi.

Fransa İslam Konseyi (CFCM) Başkanı Muhammed Moussai ise karikatürlerin "görmezden gelinmesi" çağrısında bulundu. 

Charlie Hebdo saldırısı

2015 yılı 7 Ocak tarihinde Şerif ve Said Kouachi kardeşler, Charlie Hebdo binasını basın 12 çalışan ve bina dışındaki bir polisi öldürmüştü.

Ertesi gün ise bir başka saldırgan Ahmed Coulibaly, Paris'in güneyindeki Montrouge'da polis memuru Clarissa Jean-Philippe'i öldürmüş, sonraki gün Yahudi bir markete saldırıp 3 kişiyi katletmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU