Diyarbakır'da iki metrelik duvar tartışması: Meslek odaları “ilçelerin bağlantısı kopuyor” diyor, TCDD’ye göre ise öncelik yaya güvenliği

Devlet Demiryolları 5. Bölge Müdürlüğü’nün tren kazalarının önüne geçmek için Diyarbakır kent merkezinde örmeye başladığı 12 kilometrelik duvar, tartışma yarattı

Diyarbakır, iki gündür Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları (TCDD) 5. Bölge Müdürlüğü'nün kararıyla kent içinden geçen demiryolu güzergahına 12 kilometre boyunca örülmeye başlanan duvar tartışmasıyla gündemde.

Malatya'da bulunan Devlet Demir Yolları 5. Bölge Müdürlüğü, 2020/184956 ihale kayıt numarası ile 1935'te faaliyete geçerken boş tarla olan ancak daha sonra yerleşime açılınca kentin tam ortasında kalan 12 kilometrelik demiryolu güzergahını, panel tipi ihata duvarı ile kapatma kararı aldı. Bu karar sonrası demiryolu hattında kazı ve hafriyat çalışması başladı.

 

demiryolu çevresine duvar3.jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe


Merkez ilçelerin tam ortasında yer alıyor

İhale şartnamesine göre kenti ikiye bölen tren hattının her iki yanına 50 santimetre yüksekliğinde beton duvar, üzerine 180 santimetre yüksekliğinde panel çit ve 50 santimetre yüksekliğinde jiletli tel örülecek.

Bu durumda kentin en işlek merkez ilçelerİ Sur ve Yenişehir'in, Bağlar ve Kayapınar'la bağlantısı da kesilmiş olacak.

Alınan karara Sivil Toplum Kuruluşları tepkili. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Ticaret Borsası, TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ve Diyarbakır Tabip Odası'nın da aralarında bulunduğu 21 Sivil Toplum Örgütü, uygulamanın ekonomik ve sosyal sorunlara neden olacağı düşüncesinde.
 

demir yolu çevresine duvar1.jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe


DTSO Başkanı Kaya: Projenin kente yararı yok, Bakanlık ihaleyi iptal etmeli

Independent Türkçe'ye konuşan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, Devlet Demiryolları'nın aldığı karar için "hesap yapılmadan alınmış karar" dedi. 

Duvarın kentin iki önemli kesimini birbirinden ayırdığını söyleyen Kaya, "Sadece üstgeçitlerle çözmeye çalışan bir anlayış var. Ancak şu ana kadar yapılmış bir üst geçit de yok. Bu projeye başlamadan önce hiçbir kamu kurumu ve STK'ların görüşü alınmadı. Sanki birilerine ihale verilmek için yapılmış bir uygulama. Bu duvarın kente faydası olmadığı gibi süreç içerisinde çok büyük zararları olacaktır" dedi.
 

DTSO BAŞKANI MEHMET KAYA.jpg
DTSO Başkanı Mehmet Kaya / Fotoğraf: Independent Türkçe


Konuyu Ulaştırma Bakanlığı'na ilettiklerini ve ihalenin durdurulmasını talep ettiklerini belirten Kaya, düzenlemenin bir an önce yapılması gerektiğini söyleyerek " Hem kent yaşamını doğru kılmak hem de Diyarbakır'ın ticari potansiyelini demiryolu üzerinden sağlamak anlamında... Ama çalışma, kesinlikle bu olmamalı" diye konuştu. 

Bakanlık'ın STK'ları dinleyerek, "Demiryolları Diyarbakır'da nasıl verimli hale getirebilir?" konusunu gündemine alması gerektiğini ifade eden Kaya, "Can güvenliğini de göz önüne alan, aynı zamanda kentin eğitim ve ekonomisini de göz önüne alan doğru bir çözümden yanayız" dedi. 
 

diyarbakır garı1.jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe


TMMOB Temsilcisi: Yürütmenin durdurulması için İdare Mahkemesi'ne başvurduk

TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Doğan Hatun, yürütmenin durdurulması için Bölge İdare Mahkemesi'ne başvuru yaptıklarını söyledi.

Proje ihalesinin Malatya'da yapıldığını, ancak Diyarbakır'da hiçbir fizibilite çalışması yapılmadığını iddia eden Hatun, "Psikolojik, sosyolojik ve ekonomik bir tahribatın öngörüsü düşünülmeden yapılmış bir proje. Öncelikle kentin en işlek yerleri ikiye ayrılıyor. Hiçbir şekilde yaya önceliği düşünülerek yapılmış bir proje değil. Eğer bir iyileştirme yapılacaksa bu kentin yararına olmalı. Duvar ve jiletli teller kent üzerinde ciddi psikolojik sorunlar yaratacaktır. Esnaflara ciddi darbe vuracaktır" diye konuştu.
 

TMMOB DİYARBAKIR İL KOORDİNASYON KURULU SEKRETERİ DOĞAN HATUN.jpg
TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Doğan Hatun / Fotoğraf: Independent Türkçe


"Güvenlik odaklı yayaların buradan uzaklaşmasını düşünmek kamu yararı değildir" diyen Hatun, sözlerine şunları ekledi:
 

İstanbul'da da hafif raylı sistem var. Ama bir milyon insanın her gün geçiş yaptığı İstiklal Caddesi'nde herhangi bir duvar yok. Eskişehir'de, Bursa'da ve Konya'da şehir içinde metro hatları geçiyor ama hiçbir şekilde bir kaza sebebiyet oranı yok. Burada hızlı tren uygulaması hayata geçiriliyor. Hızlı tren uygulamasını kara trene uygulatırsan sıkıntı olur.


TCDD Müdürü: Yaya güvenliğini düşünerek yapıyoruz

Independent Türkçe'ye kısa bilgi veren TCDD Diyarbakır Yol Müdürü Ramazan Yurtseven, açıklama yapmak için yetkili olmadığını ifade ederek, "Genel Müdürlüğümüz bu konuda detaylı açıklama yapmaya yetkilidir. Ancak iki gündür devam edem tartışmaya dair kısaca şunu söyleyebilirim: Öncelikle şehir içinden geçen hattımız üzerinde geçmişte ve yakın zamanda, hasarlı, yaralamalı ve ölümlü trafik kazaları yaşandı. Hakkımızda açılan davalar var. Yaya güvenliğini düşünmek zorundayız" dedi.
 

Ramazan Yurtseven.jpg
CDD Diyarbakır Yol Müdürü Ramazan Yurtseven​​​​​​​ / Fotoğraf: Kişisel sosyal medya hesabı


Ayrıca yük taşımacılığına da dikkat çeken Yurtseven, "Bin 500 ton yük taşıyan bir tren 10 kilometre hızla gidemez. Herhangi bir tehlike anında en az 700 metre önceden frene basmak gerekiyor. Tamamen duvar örülecek, geçiş olmayacak diye bir durum yok. O güzergahta 8 yaya üst geçidi, 9 tane de alt geçit mevcuttur" dedi.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU