Evrim sürecinde kaybolan fabella kemiği insan vücuduna geri dönüyor

"Bizlere insan iskeletinin 206 kemik içerdiği öğretildi. Ancak çalışmamız bu bilgiyi değiştirecek"

Atalarımız olan primatlarda bulunan, ancak işlevsizliğinden ötürü zamanla yok olduğu düşünülen ilkel bir kemik, geçtiğimiz yüzyılla birlikte insan bedenine sessizce döndü.

Imperial College London'dan bilim insanları, diz arkasındaki bir tendonun içine gömülü küçük bir kemik olan fabellaya, günümüz insanında 1900'lerin başına kıyasla 3 kat daha fazla rastlandığını keşfetti.

Kemiğin yeniden ortaya çıkışının, eklem problemleriyle ilişkili olabileceği ve bu gizemi çözmenin risk altındaki insanları tedavi etmeye veya korumaya yardımcı olabileceği düşünülüyor.

Araştırmanın başyazarı Michael Berthaume, “Fabella'nın fonksiyonunun ne olduğunu bilmiyoruz; daha önce kimse bunu araştırmamıştı. Bizlere insan iskeletinin 206 kemik içerdiği öğretildi. Ancak çalışmamız bu bilgiyi değiştirecek. Fabella, belirgin bir işlevi olmayan ancak bazı insanlarda ağrı ve rahatsızlığa neden olan ve bazılarında problem çıkardığı takdirde alınması gerekebilen bir kemik" dedi.

Diz kireçlenmesi yaşayan kişilerde fabellanın bulunma olasılığı 2 kat daha fazla ve varlığı eklem operasyonlarını engelleyebiliyor. Yine de söz konusu kemiğin eklem sorunlarının nedeni veya bir semptomu olup olmadığı bilinmiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dr. Berthaume fabellayı, zarar verme potansiyeline sahip bir başka parça olan apandise benzetti. Diğer memelilerde daha da büyüyen apandisin insanlarda giderek küçülüyor. Bu yüzden fabellaların daha da yaygınlaşması, Berthaume ve ekibini şaşırttı.

Journal of Anatomy adlı akademik yayınında yer alan bulgular, 21 binin üzerindeki bilimsel makalenin incelenmesiyle elde edildi. Bu makaleler, son 150 yılda 21 ülkede, 21 bin 676 diz fizyolojisine yer veriyor.

Çalışma, 1918'de dünya nüfusunun yüzde 11,2'sinin fabellaya sahip olduğunu ancak günümüzde bu rakamın 3,5 kat artarak yüzde 39'a yükseldiğini gösteriyor.

Kas tendonunda büyüyen ve susamsı kemikler diye bilinen fabellanın en büyük örneğininse insandaki diz kapağı olduğu düşünülüyor.  

Zamanla insansı maymunlarda ve ilk insanlarda kaybolmaya başlayan fabella, maymunlarda ağırlık kaldırma gücünü ve mekanik kuvveti artıracak şekilde ikincil bir diz kapağı görevi görebiliyordu.

Dr. Berthaume ve arkadaşları, kemiğin geri dönüşünün, diz kapağına etki eden güçlerin değişiminden kaynaklanabileceğini söyledi.

Berthaume, konuyla ilgili şu açıklamarla bulundu:

“Bugün ortalama bir insan daha iyi besleniyor. Bu, daha uzun ve daha ağır olduğumuz anlamına geliyor. Bu da daha uzun kaval kemiklerini ve daha büyük baldır kaslarını beraberinde getiriyor. Ancak her ikisi de dizlere baskıyı artıran değişimler. Bunlar, fabellanın eskiye göre daha yaygın görülme nedenini açıklayabilir."


 

 *İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İsmail Aydın

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU