Suriye'de yaklaşık 100 bin kişinin akıbeti belirsiz

Suriye İnsan Hakları Ağı'nın (SNHR) raporuna göre, iç savaşın devam ettiği ülkede alıkonulan kişilerin 99 bin 479'undan haber alınamıyor

Fotoğraf: AA

Suriye'de sivillere yönelik hak ihlalleri konusunda çalışan Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), 30 Ağustos Dünya Kayıplar Günü dolayısıyla rapor yayımladı.

Raporda, ülkede Mart 2011'den bu yana zorla kaçırılarak veya alıkonularak kaybettirilenler konu edildi.  

SNHR'nin raporuna göre, Mart 2011-Ağustos 2020 tarihlerinde Suriye'de çatışan taraflarca kaçırılan veya alıkonulan kişilerden 99 bin 479'unun akıbeti belirsizliğini koruyor.

Raporda, Esed güçlerinin söz konusu süre zarfında alıkoyduğu kişilerden 84 bin 371'inden haber alınamadığı da öne sürülüyor.

Farklı kaynaklar da Esed rejimi zindanlarında karşıtı görüşlü en az 500 bin kişinin suçsuz yere tutulduğu ifade ediliyor.

Söz konusu sürede DEAŞ tarafından 8 bin 648 kişi, YPG/PKK tarafından ise 2 bin 56 kişinin zorla kaybedildiği ifade edilen raporda, Heyet Tahrir Şam tarafından ise 2007 kişinin zorla kaybedildiği iddiası yer buluyor.

Askeri muhalefetin çeşitli grupları tarafından da 2 bin 397 kişinin zorla kaybedildiği ifade edilen raporda, bu kişilerin de akıbetlerinin bilinmediği öne sürülüyor.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU